Directia Nationala Anticoruptie cere avizul Parlamentului pentru declansarea urmaririi penale in cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob-Ridzi, intr-un nou dosar in care aceasta este cercetata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, uz de fals si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, in forma continuata.

"DNA a sesizat Procurorul General al Romaniei, doamna Laura Codruta Kovesi, pentru a solicita Parlamentului Romaniei (...) urmarirea penala fata de Iacob Ridzi Monica Maria, fost ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei", precizeaza procurorii anticoruptie, intr-un comunicat de presa.

Ea este acuzata de:

  • abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial
  • fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata
  • uz de fals in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata
  • participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, in forma continuata.

DNA precizeaza ca actuala solicitare se refera la alte fapte decat cele care fac obiectul dosarului penal nr. 147/P/2009, in care Parlamentul Romaniei a cerut urmarirea penala impotriva Monicai Iacob Ridzi, in 27 iulie 2009.

De asemenea, la aceeasi data, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inaintat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, solicitarea de a sesiza Camera Deputatilor pentru a cere incuviintarea efectuarii perchezitiei informatice a calculatorului utilizat de Monica Iacob Ridzi pe vremea cand era ministru.