Prefectul de Valcea, Petre Ungureanu, refuza sa semneze ordinul de incetare a mandatului primarului municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, pana cand nu se judeca contestatia in anulare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intr-o interventie la Realitatea FM, prefectul de Valcea a declarat ca asteapta termenul la care se judeca contestatia.

Articolul 72, paragraful 2, alineat f din Legea 215 a Administratiei Locale stipuleaza ca mandatul inceteaza de drept daca primarul a fost condamnat, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privata de libertate.

Intre timp, liberalii cer Executivului demiterea lui Petre Ungureanu din functia de prefect de Valcea. Anuntul a fost facut luni, la finalul Biroului Politic Central al PNL, de prim-vicepresedintele partidului Ludovic Orban, informeaza Agerpres. Orban a acuzat faptul ca Ungureanu nu a emis ordinul de incetare a mandatului primarului Mircia Gutau, care a fost condamnat definitiv la trei ani si jumatate de inchisoare prin sentinta Inaltei Curti a Casatiei si Justitiei (ICCJ).

"Primarul Gutau, nu mai are dreptul sa isi exercite functia, pentru ca este condamnat prin hotarare judecatoreasca irevocabila. Solicitam public Guvernului, daca nu este partas la aceasta decizie a prefectului Petre Ungureanu, sa il demita de urgenta, in prima sedinta, si sa puna un prefect care sa respecte legea din Romania, altfel noi ne vom adresa justitiei", a declarat Ludovic Orban.

Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau (PDL), s-a predat politiei pe 28 ianuarie, dupa ce a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare pentru luare de mita. Viceprimarul orasului, Nicolae Dicu, a fost si el retinut in acelasi dosar. Gutau a fost condamnat pentru luare de mita, iar Dicu pentru complicitate la luare de mita. Cateva luni din pedeapsa se vor deduce prin perioada petrecuta de cei doi in arest preventiv.