Ninsorile si viscolul sunt fenomene obisnuite pentru Romania, iar iarna aceasta este una normala, intrucat acest anotimp presupune teoretic pentru Romania zapada, viscol si ger, a declarat sefa Departamentului de Prognoze de la Administratia Nationala de Meteorologie, dr. Aurora Bell, intr-un interviu pentru RFI.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Este o iarna mult mai aproape de normal decat a fost cea de anul trecut sau dea acum doi ani. Pentru Romania, fenomenul de viscol este un fenomen obisnuit. Eu as putea sa leg aceasta umezeala mai mare prezenta in atmosfera si de episoadele mai ploioase in general inregistrate in ultimii ani in Romania si nu numai in Romania, in Europa. Aceasta alternanta mai frecventa de zile cu precipitatii si zile mai calme, vara poate fi asociata cu canicula si iarna cu zile geroase. Deci pentru noi nu este un lucru iesit din comun".
  • Incalzirea globala inseamna ca aerul atmosferic este capabil sa sustina mai multa umezeala. Iata, vara se concretizeaza in ploi, in averse, iar iarna, in ninsori. Pentru noi nu este nimic contradictoriu".

Dr. Aurora Bell a afirmat ca o iarna cu multa zapada si ger este ceva normal in Romania. Diferenta e ca romanii s-au obisnuit cu ierni mai calduroase si extrem de sarace in zapada: "O iarna normala in Romania inseamna o iarna cu frecvente temperaturi negative, cu ninsori si cu viscole. Asta este !".