Planurile de amplasare in Romania a rachetelor de interceptare, care fac parte din scutul european al sistemului global de aparare aeriana al SUA, reprezinta o reala amenintare la adresa securitatii Rusiei, a declarat, pentru RIA novosti, redactorul sef al revistei 'Aparare nationala', colonelul Igor Korotcenia.

"Este vorba de instalarea in Romania, pana in 2015, a variantei terestre a sistemului care presupune folosirea noilor rachete SM-3 (standard missile). Fara indoiala, arma este capabila sa reduca intr-o masura considerabila capacitatea Rusiei din sfera intimidarii nucleare", a explicat ofiterul rus.

Potrivit afirmatiilor sale, rachetele SM-3 pot, in virtutea programului de modernizare si perfectionare TTX, sa intercepteze si sa distruga rachetele balistice intercontinentale rusesti in faza primara a traiectoriei de zbor.

Korotcenia a amintit ca Pentagonul analizeaza posibilitatea deplasarii in Marile Baltica, Neagra si Barents a navelor de lupta ale flotei militare americane, dotate cu acelasi sistem de rachete. "In cazul amplasarii in Romania a elementelor americane ale scutului global de aparare aeriana, Rusia trebuie, drept raspuns, sa anunte ca aceste noi puncte vor fi privite drept tinte principale de atac pentru sistemele de rachete rusesti", a avertizat expertul.

El a subliniat ca elita politica militara a Rusiei trebuie sa dea clar de inteles ca Rusia nu va lasa fara raspuns decizia SUA de a amplasa elemente ale scutului pe teritoriul ei, transmite RIA Novosti.

'Rusia trebuie sa intareasca potentialul de lupta al Flotei din Marea Neagra'

In contextul noilor planuri americane privind scutul antiracheta, Rusia trebuie sa intareasca potentialul de lupta al Flotei din Marea Neagra, a declarat, pentru postul de radio Eho Mosckvy, seful Statutului major general al marinei militare a Rusiei, Viktor Kravcenko.

Potrivit spuselor sale, daca rachetele americane vor fi instalate pe teritoriul Romaniei si in apele Marii Negre, acest lucru va conduce la o modificare a echilibrului de forte din regiune, si nu in favoarea Rusiei.