Anuntul presedintelui Traian Basescu privind amplasarea scutului antiracheta in Romania nu este surprinzator, sustin analistii rusi, care arata insa ca aceasta decizie demonstreaza ca Statele Unite continua o politica "activa si destul de agresiva" fata de Rusia in Europa centrala si de Est.Si totusi, expertii citati nu cred ca anuntul va fi urmat de o reactie dura a Moscovei.

RBK Daily noteaza ca, daca refuzul Casei Albe de a desfasura scutul in Polonia si Cehia a redus oarecum tensiunea din relatiile ruso-americane, noua decizie ar putea aduce noi frictiuni pe tapet.

"Decizia partii romane nu a fost o surpriza, era asteptata. Pe de alta parte, pasul facut de Barack Obama, pe fondul declaratiei detensionarii a dialogului cu Rusia, demonstreaza o slabire a pozitiilor administratiei americane de politica externa", a comentat, pentru RBK, directorul general al Centrului pentru informatii politice, Aleksei Muhin.

"Fata de Rusia, SUA continua o politica activa si destul de agresiva in Europa centrala si de est", crede Muhin, potrivit caruia ultimele evenimente pot complica negocierile dintre Rusia si SUA privind noul tratat START.

"Iranul isi face cam mult de cap"

Ideea Washingtonului de a-si amplasa rachetele de interceptare in Romania nu va fi urmata de o reactie dura a Moscovei, a estimat, pentru ziarul Gazeta, directorul adjunct al Institutului pentru analize politice si militare, Aleksandr Hramcihin.

"La timpul respectiv, cand s-a vorbit despre desfasurarea scutului american antiracheta in Polonia si Cehia, Romania a demonstrat ca, daca este necesara amplasarea acestor sisteme in Europa, locul cel mai potrivit este Romania si Bulgaria", a amintit politologul. Potrivit spuselor sale, decizia de desfasurare a interceptoarelor in Romania este motivata de pericolul reprezentat de Iran.

"Acest stat isi cam face prea mult de cap. Iar lansarea de ieri a rachetelor o demonstreaza. Prin comportamentul sau, Teheranul parca ar vrea sa arate tuturor ca el reprezinta cu adevarat o amenintare pentru comunitatea internatinala", explica Hramcihin.

"Declaratia lui Basescu nu inseamna, de fapt, nimic"

In acelasi timp, politologul se indoieste ca vorbele presedintelui roman pot servi drept garantie a faptului ca rachetele americane vor fi amplasate intr-adevar in Romania.

"Dupa parerea mea, declaratia lui Basescu nu inseamna, de fapt, nimic. Partea americana este cea care trebuie sa anunte amplasarea rachetelor in Romania. Este de la sine inteles ca astfel de hotarari se iau la Washington, nu la Bucuresti. Istoria cu Polonia si Cehia a aratat ca toate evenimentele pot evolua dupa principiul Domnul a dat, Domnul a luat", a concluzionat Hramcihin.