Premierul Emil Boc a cerut ministrului Sanatatii, Cseke Attila, sa finalizeze in regim de urgenta un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene. "As vrea sa mergem in regim de maxima urgenta, indiferent daca exista sau nu un aviz al Comisiei Europene, pentru interzicerea plantelor etnobotanice, care din nefericire au un efect devastator la tineri si chiar s-au soldat cu pierderi de vieti in randul adolescentilor", a declarat Boc la inceputul sedintei de Guvern de vineri.

Premierul a cerut ca actul normativ sa fie elaborat pana miercuri, daca se poate. "Stiu ca lucrati de ceva timp la actul normativ, nu mai asteptati niciun alt aviz, haideti sa-l adoptam, pentru ca o viata este mai importanta decat orice aviz", a spus premierul. Avizul la care s-a referit Boc este cel al Comisiei Europene.

Emil Boc a mai cerut Ministerului Sanatatii si Ministerului de Interne sa analizeze foarte serios problema drogurilor, atat a celor clasice, cat si a noilor plante halucinogene, in conditiile in care devine un fenomen scapat de sub control mai ales in Bucuresti.

Magazin de halucionogene: Locul unde plutesti fericit

La ora actuala, in Romania sunt permise magazinele etnobotanice care vand substituente de cannabis sau alte halucinogene. In ultima vreme au aparut o multime de magazine virtuale care vand asemenea plante halucinogene, iar promovarea pe care si-o fac este de-a dreptul uluitoare.

Un exemplu: "Locul unde plutesti fericit, plante etnobotanice si accesorii bong iarba legala senzatii legale alternative, pastile de petrecere, senzatii unice, distractie la maxim petreceri de neuitat plante psihoactive halucinogene euforice energizante afrodisiace legale". De asemenea, pot fi gasite pe internet numeroase anunturi de genul: Vindem en-gros si en-detail produse etnobotanice. Si totul este legal.

Exista si in Parlament o un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.143/2000, care urmareste incriminarea comercializarii plantelor cu efecte euforice si halucinogene. Potrivit proiectului de lege, vor fi interzise comercializarea, vinzarea, punerea in vinzare, distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte, sau combinatii de plante cu efect halucinogen sau euforic, sub sanctiunea pedepsei cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

In ceea ce priveste drogurile clasice, anul trecut a fost inregistrata cea mai mare captura din Romania, 1,2 tone de cocaina in valoare de 40 de milioane de euro. Drogurile au ajuns in portul Constanta fiind aduse din Brazilia. Valoarea drogurilor confiscate s-a ridicat anul trecut la 167 de milioane de euro.