Propunerea venita din partea administratiei americane este foarte importanta, la fel ca decizia pe care Romania trebuie sa o ia, a spus presedintele comisiei de politica externa din Senat, social-democratul Titus Corlatean. El crede ca ea reafirma rolul si statutul Romaniei in relatia cu SUA, dar implica si potentiale riscuri, cand vorbim despre reactia spatiului estic.

Corlatean afirma faptul ca decizia favorabila a Parlamentului Romaniei ar confirma consecventa actiunilor de politica externa, incepute din 2001, de a fi parte a Aliantei nord-atlantice si presupune asumarea costurilor si beneficiilor apartenentei la spatiul de securitate euro-atlantic.

"Personal, sunt in favoarea acestei decizii, pentru ca ea reafirma rolul si statutul important al Romaniei in relatia cu partenerul american. Trebuie insa sa ne uitam si la potentialele riscuri, la reactia spatiului estic", a spus senatorul social-democrat.

In acest sens, el considera absolut necesara o dezbatere in Parlament, in comisiile de politica externa, aparare si securitate, cu autoritatile romane implicate, cu serviciile secrete, cu toti factori in masura sa informeze exact Parlamentul asupra plusurilor si minusurilor acestei decizii.

Titus Corlatean crede ca relatia cu Rusia nu are cum sa fie afectata, pentru ca nu trebuie uitat ca acest proiect este unul revizuit si in urma dialogului dintre Statele Unite si Rusia. Iar Moscova are interesul ca spatiul de securitate din vecinatatea sa sa fie extins. "Contributia Romaniei in plus la acest proiect nu vizeaza Rusia, nu este un proiect impotriva Rusiei", a mai spus senatorul.