Ministrul Afacerilor Externe a anuntat joi ca a luat decizia suspendarii, incepand cu data de 4 februarie, a raporturilor de munca cu Silviu Ionescu, pe perioada desfasurarii urmaririi penale de catre Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica. Ionescu, care ocupa functia de insarcinat cu afaceri in Singapore, a fost retras de la post, fiind acuzat ca a fost implicat intr-un accident soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua.

MAE precizeaza intr-un comunicat: "Avand in vedere faptele imputate domnului Ionescu de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si anume savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii, decizia suspendarii raporturilor de munca este justificata de prevederile art. 60 din Legea 269/ 2003 (Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei). Potrivit acestui articol, daca s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Corpului diplomatic si consular al Romaniei pentru o infractiune de natura sa il faca incompatibil cu statutul sau, ministrul afacerilor externe va lua masura suspendarii raporturilor de munca. Ministerul Afacerilor Externe doreste clarificarea cat mai rapida si potrivit legii a circumstantelor in care s-a produs accidentul."

Miercuri, HotNews.ro a relatat ca procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au inceput urmarirea penala fata de diplomatul Silviu Ionescu. El a fost audiat, fiindu-i aduse la cunostinta acuzatiile.

Ionescu a fost pus sub urmarire penala pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

In 15 decembrie 2009, o masina apartinand ambasadei romane, un Audi A6 de culoare neagra, a lovit trei pietoni, catre ora locala 03.10 (14 decembrie, 21.10, ora Romaniei), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian si a murit in ziua de Craciun, iar ceilalti doi pietoni au fost, de asemenea, raniti.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, in 5 ianuarie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica sa investigheze accidentul. In aceeasi zi, conducerea MAE a decis si rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu, insarcinat cu afaceri in Singapore.

Politia din Singapore a incheiat ancheta in acest caz, anunta in 11 ianuarie o purtatoare de cuvant a politiei.