In urma articolului Masini reparate cu piese second-hand zeci de cititori HotNews.ro au semnalat nereguli in activitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si abuzuri ale companiilor de asigurari. Principalele nereguli au fost legate de lipsa de implicare a CSA, de faptul ca asiguratorii refuza sa isi respecte contractele si de birocratia excesiva, haotica a companiilor de asigurari.

  • HotNews.ro a transmis toate cazurile prezentate de cititori atat la CSA, cat si la Comisia de Abuzuri din cadrul Camerei Deputatilor. 

Iata cateva din cazurile semnalate de cititorii HotNews.ro

  • veli Am fost lovit din spate de o masina cu RCA la Euroins care si-a declinat acoperirea platii pe motiv "ca justitia trebuie sa stabileasca vinovatii". Dupa sesizarea la CSA au spus ca reanalizeaza situatia daca le prezint fotografii de la locul accidentului. Le-am trimis foto si de atunci liniste. CSA spune sa ma adresez justiei ca ei nu au competente chiar daca au sesizat ca afirmatiile Euroins de neplata nu au nici un temei din actele de la dosar

Subscriu: Euroins e de tot (editat hotnews), m-a lovit o tanti cu RCA la ei si de 6 luni ma lupt sa-mi recuperez banii pe reparatia platita de mine. Chiar nu mai stiu ce mai pot face in afara de tarat prin tribunale.

  • Florin Pe scurt va povestesc 'patania mea' cu aceasta firma. In Ianuarie 2008, am achizitionat o masina in leasing, facand o polita de asigurare full casco la OMNIASIG Arad (este firma aleasa de catre societatea de leasing), cu toate ca le-am solicitat sa o fac la Tiriac. In Martie 2009, mi-a fost sparta locuinta iar 'hotul' a furat pe langa cutia de valori, inclusiv cheile de la masina. Mentionez ca sotia era acasa, in gradina iar masina parcata in garaj in curte. Noi am observat a doua zi dimineata, lipsa cutiei de valori si a cheilor de la masina.

Am chemat politia au luat amprente si tot in aceasi zi dimineata, am anuntat si firma de leasing si casco, de furtul cheilor de la masina. Tot in aceias zi am lasat masina in parcul auto al firmei de leasing, spunandu-le ca nu raspund daca se fura si masina, primind din partea firmei de leasing o alta masina spre folosinta. Dupa cateva zile s-a prins hotul.

Timp de 1 luna am umblat ca 'orbul' cand la politie (pentru actele necesare pt deschiderea dosarului de dauna, pentru OMNIASIG) cand la OMNIASIG pentru primi acceptul pentru inlocuirea contactului si butucilor de la usi si portbagaj. Spre surprinderea mea societatea de asigurari OMNIASIG, nu a vrut sa imi inlocuiasca decat cheia furata!!! In loc sa se intoarca impotriva 'hotului' si sa isi recupereze pierderea, ei s-au intors impotriva mea spunandu-mi: 'cheia nu face parte din polita de asigurare full casco!!' eu i-am intrebat: 'daca poti sa mergi cu masina fara cheie, at. ti-o fac cadou!!' Binenteles dupa 1 luna de plimbari, am fost nevoit, fortat de imprejurari, sa platesc eu tot, iar spre decontare la doasarul de dauna, mi-au decontat doar cheia spunandu-mi:' c-am scumpa cheia! trebuia sa o face-ti la un birou de copiat chei' eu i-am intrebat dar cu chipul cum ramane? tot biroul de copiat chei poate sa-l faca?'

  • IGOR  In 200x am avut un accident cu masina in Galati. Un bou nu a vazut indicatorul STOP si mi-a distrus jumatate din partea din fata a daciei 1310. Am fost la constatari, s-a intocmit procesul verbal si am luat RCA-ul omului. Dupa ce am fost la 99% din service-urile din oras mi-am dat seama ca nimeni nu vrea sa repare masini pe RCA, pentre ca exista riscul sa nu primeasca banii. Am gasit un service si baietii de acolo, dupa ce mi-au cerut bani in mod sistematic, au reparat masina. Chestia e ca ei erau mana-n mana cu un inspector de daune de la Banca Transilvania - un mare spagar dea altfel. Can am fost la eui sa-mi deschida dosarul de dauna, practic ala mi-a tras un sut in cur si m-a dat pe usa afara. asa am inceput eu prima experienata cu firmele de asigurari, in timp ce boul care a intrat in mine a scapat cu 1 luna permis suspendat si 800mii lei vechi amenda. Masina lui avea o bara de otel si nici macar radiatorul nu i-a fost spart. Nu vad de ce eu ca si pagubit, daca dauna mea depaseste rca-ul trebuie sa ma judec su vinovatul sa recuperez diferenta de bani. Ar trebui ca firma de asigurari sa-l actioneze in judecata. Asa poate unii soferi ar conducemai atent. O zi buna.
  • fulcrum Acum 4 ani m-a lovit un tembel din spate. Normal, m-am dus cu polita lui la asigurator(OMNIASIG). De aici au inceput surprizele: sigur, inlocuim oate piesele, dar mi-au spus sa nu ma duc in nici un caz la reprezentanta pentru ca "eu (asiguratorul) nu o sa accept niciodata factura lor si ca daca ma duc la reprezentanta o fac pe riscul meu ca ei nu platesc.". Masina avea 8 ani vechime. Am zis ok si mi-a dat numele&adresa a 2 service-uri agreate. La unul dintre ele, la care m-am dus, au inceput prin am pune o hartie in fata: devizul de reparatii executate....... in alb.Am refuzat instant. Replica: oricum o sa-l semnati. Raspuns: aia o sa mai vedem. Trebuiau sa inlocuiasca 7 repere. Au inlocuit 5 iar 2 dintre ele le-au "reparat" pentru ca agentul de asigurari nu a mai vrut sa plateasca inlocuirea. O saptamana am umblat pe la asigurari si m-am certat cu ei, motivul invocat: "totalul pieselor inlocuite ar depasi valoarea de despagubire la care ei au evaluat masina", asiguratorul m-a invitat sa-mi cheltuiesc banii prin tribunale "daca nu-mi convine". In final, masina a aratat ok, dar eu stiam ca deja umblam cu "cioara vopsita". Deoarece eram "multumit" ca sa-mi ridic masina a trebuit sa semnez devizul: normal, pe deviz toate piesele erau inlocuite.....si acum mai am c devizul. Replica hotilor:"ei, nu sunteti multumit?....oricum nu va intereseaza ca nu D-voastra platiti". Asa ca exista o complicitate intre ei. Daca reparam in service-ul care il vroiam eu le stricam jocul. Asa OMIASIG a platit service-ului inlocuirea tuturor pieselor, iar baietii si-au impartit frateste banii.

Atata timp cat evaluarea pagubelor unui autoturism nu este facuta de un evaluator independent de compania de asigurare, care sa fie platit intr-o suma fixa indiferent de pagubele masinii evaluate nu se va intampla nimic.Iar legea lasa portite mari firmelor de asigurari la evaluarea pagubelor materiale.Stau sa ma gandesc ca limita este de 500000 EUR. Atunci ce naiba, ma asigur daca lovesc un Ferrari?

  • Cristina  Am avut accident nu din vina mea. Dauna totala mi au dat nici jumatate din cat valora masina plus epava. Ca sa o repare ii costa peste valoarea masinii. Am sesizat CSA ne au raspuns ca alea sint criteriile dupa care evalueaza ei masina (nr. km, ani vechime, valoarea de catalog). Masina mea avea multi km si mi pare rau ca nu i am dat inapoi (dar nu ma intereseaza asta), masina mergea bine si avea consum mic. Allianz ne au dat niste bani si atata. Noi am ramas si fara masina si fara bani si nevinovati. Acum platim la RCA o gramada de bani si pentru ce? Sa mi repare masina cu piese second? Dar ce noi platim RCA second sau cum?

Am fost la service cu masina de servici a sotului sa i schimbe bateria - i au pus una de se vedea ca nu era noua. ..

  • Luk  Eu am avut probleme cu BCR Asigurari care au tot incercat sa nu imi plateasca reparatia la masina gasita lovita in parcare au tot trimis adrese la politie si alte institutii poate poate nu vor plati. Ca sa nu mai zic ca angajatii de acolo te trateaza ca si cum tu esti obligat sa le dai bani si nu invers. Multa grosolanie si o institutie care inca se vede ca a fost a statului.CSA-ul sesizat nu m-a ajutat cu nimic, practic e inca o institutie care exista doar pe hartie.
  • alis  Tocmai am primit un raspuns de la CSA (bineinteles ca au depasit termenul de 30 de zile)in urma unei sesizari la care am atasat dovezi clare-proces verbal, poze, declaratii de la politie - ca mi se face o mare nedreptate. In acest raspuns au citat din raportul de expertiza facut in birou, fara masuratori, calcule si fotografii ale masinilor implicate in accident, de catre expertul agreat de firma de asigurari, celebra tzapuitoare Carpatica Asig.

In timp ce asteptam raspunsul de la CSA eram convinsa ce mi se va face dreptate si nu va trebui sa ajung in instanta, sa platesc taxa de timbru pentru 18.000 de euro plus onorariul avocatului.

Imi pare rau ca am asteptat mai bine de o luna pentru un raspuns de la acesti incompetenti. Trebuia sa merg din start in instanta. Concluzia: nu va bazati deloc pe CSA!

  • amu  Am fost lovit de o masina cu asigurare RCA la EUROINS anul trecut,Am probleme mari cu ei ca nu vor sa plateasca,invocand tot felul de motive.NU stiu cum sa o rezolv , ma simt discriminat si batjocorit de modul cum ma trateaza acesti specialisti in tergiversare . Daca as putea sa infiintez o asociatie a pagubitilor de EUROINS ,as face -o cu mare placere.Cetateanul simplu, nu se poate lupta cu aceste firme de asigurari ,deoarece au juristi vanduti cu experienta ce stiu toate chichitele.La noi legile sunt facute neclare si se pot interpreta de acesti rechini .Feriti-va de EUROINS o firma de trei parale, care traieste din excrocarea cetateanului roman fara aparare ,in aceasta democratie originala.Vreau o Romania curata.!
  • alex  M-a lovit unu cu RCA EUROINS in Dec 2009. Astia nu vor sa plateasca pentru ca politistu nu i-a luat permisu vinovatului. Am facut reclamatie CSA - mi s-a spus ca Euroins are dreptul sa investigheze cazul 3 luni. 3 luni fara masina. Mama lor de hoti. Nu spun mai multe pentru ca as instiga cititorii la violenta.
  • Prepe  Am avut un contract de asigurare incheiat pe o valoare o masinii de 15000 Euro. In toamna am avut un accident (celalalt sofer a vost vinovat) in care masina a fost distrusa total. Ca si dauna totala mi s-au oferit 7000 Euro plus epava, motivul pentru o suma atat de mica fiind faptul ca masina ar fi fost supra evaluata cand s-a incheiat contractul de asigurare. Nu mi se pare correct faptul ca pana acum am platit companiei OTP pentru o valoare a masinii de 15000 Euro iar acum cand am nevoie de ei sa-mi returneze doar 7000.
  • Meputo  Am avut full casco fara nici un fel de fransiza la OMNIASIG. Intr-o dimineata imi gasesc masina in parcare cu parbrizul spart in urma unui act de vandalism. Am luat dovada de la politie si m-am dus la Omniasig. Aici surpriza... polita mea de CASCO nu acopera actele de vandalism. Dupa multi nervi si telefoane surpriza: polita mea acopera si actele de vandalism. Schimbat parbriz 600 Ron. Plateam 3500 de roni pe an CASCO pentru ce? Ca sa ma umileasca un putzoi de sclav de la o firma de asigurari? De atunci pun trimestrial 700 roni deoparte si imi asigur in regie proprie CASCO si nu am nevoie de nici o pseudoinstitutie de asigurari. Saptamana trecuta alta surpriza, vedeta tot OMNIASIG. Am o alta masina fabricatie noiembrie 2009 care a facut accident din vina soferului. Ma duc la Omniasig sa repar dauna pe CASCO. Totul e ok pana vine vorba de ales service-ul. Dealer-ul iese din disccutie imi spun ei. Masina fiind in garantie pe inca vreo 2 ani si ceva orice reparatie trebuie sa o fac la dealer. Ei nu si nu. Alte telefoane alti nervi alte pile relatii cunostine ca pana la urma sa fie acceptat si dealerul.
  • avram  Am avut o dauna constatata pe casco la auto tm-47-AAA.S-a trimis devizul in noiembrie 2009 si nu am primit raspunsul nici azi .La Timisoara mi se spune ca dosarul se verifica la Bucuresti.Am sunat acolo ,am trimis mail si nimic ,nici macar un telefon .Voi incerca la Protectia Consumatorului .Pacat, am fost client Asirom de cand sunt sofer{1973}
  • cata  Va prezint cele 2 sesizari facute catre CSA

- in anul 2007 am facut RCA pe data de 15 dec, fiind taxat pentru anul 2008 si varandu-mi-se pe gat cartea verde DESI eram inca in anul 2007, erau afisate tarifele pe 2007 si cartea verde incepea de la 1 ian 2008, in speta asigurarile la tariful respectiv. DESI am platit pentru un serviciu de 6 luni, in realitate de cartea verde am beneficiat de-abia DUPA 1 ianuarie 2008. Pe data de 27 decembrie am fost nevoit sa imi fac si carte verde taxata evident en-gros pentru a putea parasi tara, desi eu PLATISEM pentru cartea verde si era normal sa primesc si cele 15 zile diferenta de la firma de asigurari. Am cerut la CSA fie rambursarea diferentei intre costul RCA la 15 dec 07 fata de 1 ian 08, fie decontarea cartii verzi suplimentare pe care am fost nevoit sa o achizitionez. Verdict - evident societatea de asigurari are dreptate.

- in anul 2008 avand asigurare valabila la OTP Garancia m-am dus in data de 14.12.2008 pentru incheierea RCA pe anul 2009. Au refuzat sa-mi incheie cu data de 14.12 motivand ca asigurarea mea expira pe 18.12 si in consecinta trebuie sa fiu taxat la tariful de 2009 care era cu vreo 4(patru) milioane mai mare pentru modelul masinii mele. Le-am explicat ca tarifele afisate pe situl lor sunt cele din anul 2008 pentru data de 14.12 cand m-am prezentat la dumnealor si solicit incheierea cu aceasta data renuntand de bunavoie la ultimele zile. Le-am demonstrat ca pe banii mei pot sa inchei cate asigurari RCA doresc intr-un an. Nu au acceptat si in consecinta am fost nevoit sa inchei RCA in alta parte. Desi tarifele erau afisate la data de 14.12 pe situl lor, ei mi-au dat tabelul cu 18.12 care NU ERA AFISAT nicaieri, exceptand biroul d-lor. Nici in acest caz nu am primit raspuns favorabil din partea CSA. Din pacate nu am avut nici timpul si nici banii pentrtu a ma lupta pentru drepturile mele calcate in picioare la instante superioare europene.

Cititorii HotNews.ro pot semnala cazurile lor si pe adresa Comisiei de Abuzuri din cadrul Camerei Deputatilor. Datele de contact pot fi gasite aici. Sesizarile pot fi adresate direct presedintelui comisiei sau vicepresedintelui