Daca in Franta, 85% dintre studentii la medicina esueaza in primul an, universitatea din Cluj, situata in inima Transilvaniei, recruteaza studentii pe baza de dosar. Acest sistem a incurajat pe multi tineri francezi sa-si paraseasca tara, scrie Le Figaro.

Exista un plan B pentru toti cei care sunt respinsi la admiterea la medicina. La Universitatea din Cluj, Romania, sute de studenti francezi ajung an de an pentru a descifra pretiosul “sesam” care le va deschide portile medicinei, stomatologiei sau farmaciei. Daca acum cativa ani erau doar doi sau trei, astazi 262 de tineri au pornit in aceasta aventura. Un exod care a debutat in anii 2000, cand a fost creata o sectie in limba franceza.

“La acea vreme mai multe tari francofone ne-au solicitat sa pregatim studenti in limba franceza”, a explicat pentru Le Figaro, rectorul universitatii clujene, doctorul Constantin Ciuce.

“Formarea studentilor straini este o traditie veche de peste 35 de ani. Cum noi aveam infrastructura necesara si numerosi profesori deja vorbeau aceasta limba, am facut pasul. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 ne-a permis sa certificam diploma care acum este recunoscuta de toate tarile din Uniune”, a adaugat Constantin Ciuce.

Modalitatea de admitere este fara indoiala determinanta pentru succesul universitatii din Transilvania. La Cluj, strainii care nu stiu limba romana nu trebuie sa dea concurs de admitere. Sunt selectionati prin concurs de dosare.

“Alegem oamenii motivati care vin din liceele bune dar care nu apuca sa treaca admiterea la medicina din Franta”, admite rectorul Ciuce. Taxele universitare sunt de aproximativ 5000 de euro in timp ce prezenta este obligatorie la 70% dintre cursuri.