Le Figaro: Romania, noul eden al studentilor la medicina
Exista un plan B pentru toti cei care sunt respinsi la admiterea la medicina. La Universitatea din Cluj, Romania, sute de studenti francezi ajung an de an pentru a descifra pretiosul “sesam” care le va deschide portile medicinei, stomatologiei sau farmaciei. Daca acum cativa ani erau doar doi sau trei, astazi 262 de tineri au pornit in aceasta aventura. Un exod care a debutat in anii 2000, cand a fost creata o sectie in limba franceza.
“La acea vreme mai multe tari francofone ne-au solicitat sa pregatim studenti in limba franceza”, a explicat pentru Le Figaro, rectorul universitatii clujene, doctorul Constantin Ciuce.
“Formarea studentilor straini este o traditie veche de peste 35 de ani. Cum noi aveam infrastructura necesara si numerosi profesori deja vorbeau aceasta limba, am facut pasul. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 ne-a permis sa certificam diploma care acum este recunoscuta de toate tarile din Uniune”, a adaugat Constantin Ciuce.
Modalitatea de admitere este fara indoiala determinanta pentru succesul universitatii din Transilvania. La Cluj, strainii care nu stiu limba romana nu trebuie sa dea concurs de admitere. Sunt selectionati prin concurs de dosare.
“Alegem oamenii motivati care vin din liceele bune dar care nu apuca sa treaca admiterea la medicina din Franta”, admite rectorul Ciuce. Taxele universitare sunt de aproximativ 5000 de euro in timp ce prezenta este obligatorie la 70% dintre cursuri.
Citeste mai multe despre studenti medicina constantin creata medicina franta medicina europeana constantin ciuce cluj admiterea le figaro uniunea studentilor figaro medicina
De-aia suntem unde suntem cu cercetarea si invatamantul superior... ca merge si-asa!
Jos palaria in fata rectorului de la UMF Cluj !
Jos palaria?
Pai mai draga, ia intreaba-l tu pe monsieur rector (numele nu-l dau ca nu e fair) cati dintre profesorii din UMF stiu franceza?
Ia intreaba-l tu pe rector cati dintre profesori au sub 60 de ani?
Intreaba-l tu pe rector cati asistenti , lectori etc. sunt obligati ca pe banii lor sa faca cursuri de engleza si franceza, ca sa arate dom' rector mai bine pe sticla si hartie.
Intreaba-l tu pe rector cand s-au platit ultima oara retributiile aferente platii cu ora.
Dar cel mai important, ia intreaba-i pe studentii de la UMF (indiferent ca sunt straini sau romani) cat de multumiti sunt de calitatea invatamantului, practicii etc. vizavi de cei 5000 de euro anual pe care unii dintre ei ii platesc.
Vrei sa citesti parerile studentilor? Cauta in franceza despre calitatea invatamantului din UMF Cluj.
Dupa care o sa vrei sa-ti pui palaria la loc.
`Pai mai draga, ia intreaba-l tu pe monsieur rector (numele nu-l dau ca nu e fair) cati dintre profesorii din UMF stiu franceza?`. Iti multumesc pentru modul de adresare (`mai draga`) care tradeaza respect fata de o parere care nu coincide cu a ta. Daca vrei, ar trebui intrebat dl. rector cati profesori din anii 1 si 2 de studii stiu franceza. Din articolul din Le Figaro rezulta ca incepand cu anul 3 de studii invatamantul se desfasoara in romana.
Si `to cut a long story short` precizez ca scosul palariei era adresat rectorului strict pentru `lovitura` de a fi reusit sa atraga niste cursanti ( si nu putini) de la care UMF incaseaza o multime de bani. Sunt sigur ca rectorii de la celelalte UMF-uri din tara si-ar dori sa ii aiba cursanti pe francezii respectivi.
In rest, nu pot sa ma pronunt despre calitatea invatamantului, varsta profesorilor, grosimea plicurilor s.a.m.d.
Cu toata simpatia, te asigur ca nu sunt din Cluj, nu stiu cine este rector acolo si, prin urmare, nu sunt un postac sustinator stimulat financiar (nu am primit nimic din banii destinati pentru `plata cu ora` de care amintesti in comentariul tau).
Dvs. stiti cati studenti straini au semnat contracte cu UMF Cluj in care se stipula negru pe alb ca vor invata in limba lor oficiala, iar cand au ajuns la facultate, limba de predare era romana pentru ca "marii" profesori de la UMF nu stiu nici macar o limba straina?
Scuzati-ma, MINCIUNA nu este un lucru in fata careia sa-ti ridici palaria.
Avem un Boc tot din CLUJ! Acum avem si studenti pe banda in CLUJ!
Doamne ajuta tara asta!
Sistemul functioneaza in TOATE universitatile de medicina din tara, targeturile sunt diferite: La Cluj frantuji, la Timisoara iindieni si pakistanezi, etc.
Mai exista un numitor comun: calitatea scazuta a invatamantului si cercetarii, cu varfuri de mediocritate (care sunt considerate excelenta) pe ici pe colo.
Noi sa fim sanatosi!
peste tot in lume medicina e o breasla protejata si nu mi se pare normal ca dupa 6 ani de medicina si 5 de rezidentiat timp in care tot dai examene sa primesti un salar mai mic decat un economist sau absolvent de balet.
ia vezi cati bani se cheltuie in lume pe sanatate si cat se cheltuie la noi si atunci o sa intelegi de ce sunt doctorii spagari.
stii vorba aia : de cat dai de atata ai
Intri la facultate aici pe baza de dosar dar platesti 5000 euro pe an, fara cazare. Romanii intra pe baza de examen si mare parte din ei vor prinde loc la buget. Ceilalti platesc cam 1000-2500 euro/an.
In primii 2 ani ai facultatii de medicina, studentii nu au contact cu pacientii. Este perioada numita preclinica in care studentii invata si dau examene la disciplinele, logic, preclinice (anatomie, histologie, genetica, fiziologie, etc). Studentii au contact cu pacientii incepand cu anul 3. Este de presupus ca niste tineri care au petrecut 2 ani in Romania reusesc sa invete limba romana in acest interval.
2.`nu ne mira! Ardealul e fabrica de diplome!` Este adevarat. La Oradea au fost probleme (mari) cu eliberarea diplomelor. Au fost si la Iasi (care nu e in Ardeal). Dar la Cluj nu au fost. A-i acuza pe cei de la Cluj de `nazdravaniile` celor de la Oradea este foarte . . . original. Aseara, pe strada pe care stai tu, un concetatean si-a omorat nevasta. Asta te face pe tine si pe vecini criminali? La concluzia asta am ajunge urmarind logica la care ne indeamna titlul pe care l-ai pus comentariului tau.
Si De unde atitia profesori dupa 90 de s-a umplur ardealul de Facultati de Medicina?Ca doar un prosfesor se formeaza in zeci de ani.?Noi stim ca ardelenii umbla cu matrapazlicuri.Explica-mi si mie!
Clasificare (parerea mea):
Rang1: Cluj, Iasi, Bucuresti;
Rang2: Timisoara, Tg Mures;
Rang3: Arad, Oradea;
Rang4: Suceava, Galati, Constanta, Craiova, Ploiesti, etc.
constanteanu, tocmai ai demonstrat ceva. Si acel ceva nu e in favoarea "argumentelor" tale ca sudistii sunt educati. Da, prefer Oradea pentru ca nu vreau sa ma injure cineva ca la usa cortului prin Constanta doar pentru ca sunt ardelean. Sanatate!
PS: clasamentul e pt mediul universitar nu pt medicina. Esti si plin de inteligenta...
trebe sa ai mult tupeu sa compari craiova cu clujul in privinta centrelor medicale. sau sa fii retardat de constanta. :D
iti doresc sa traiesti mereu in regatul tau si sa nu ne vizitezi niciodata. n-avem nevoie de de-astia ca voi :))
si daca sunt ardelenii lepre de ce veniti ma la noi sa va tratam? e plin institutul inimii sau oncologicul,urologia sau institutul inimii de sudisti veniti la tratat.si-i tratam si-i vom trata mereu cu maxima seriozitate.desi din cati am observat majoritatea au niste deficiente de comportament de educatie.au tendinte de mitocani multi.dar educatia se face acasa.aici la spital tratam boli si incercam sa ajutam oameni,unii chiar daca ne privesc ca lepre de ardeleni.
Si fac precizarea ca nu sunt ardelean. Dar cunosc destul de bine mediul universitar din Craiova.
daca ai avea putin habar ai vedea ca oradea nu e cluj in materie de facultati.ca si eu despre constanta am auzit ca e plina de interlopi dar de asta nu-mi permit sa afirm ca esti interlop.habarnist da dar asta vine din ignoranta.
cat despre ardelenii molcomi sa stii ca aia va platesc taxele.ia si tu o statistica si vezi unde e mai mic somajul ,unde se mai si lucreaza ca sa dam bani la buget sa aiba ce fura sudistii.
daca ar fi dupa mine maine as federaliza tara si ati intra in transilvania cu pasaport ma.si nu sunt ungur dar nici voi nu sunteti romani.poate turci cu bulgari si alte scursuri desi va tineti de romani.
si nu inteleg de ce ne faci pe toti constantenii scursuri? de ce este vina noastra ca stramosii nostri au fost deportati (in cazul meu) si eu am avut astfel ghinionul sa ma nasc in Romania? sunt, din cauza asta, inferior tie?
mai iesi prin lume, incearca sa cunosti oameni din alte culturi - e fascinant. trebuie doar sa iti deschizi putin mintea.
treaba e ca ardelenii or fi molcomi dar sudistii sunt puturosi si sunt pusi numai pe smecherii.si daca e asa de ce nu stiu nici un ardelean plecat la sudisti dar stiu n sudisti veniti aici in ardeal.si ce detest cel mai mult e atitudinea cu care vin.au aerul ala de smecheri care sincer la noi nu prea tine.
si vorbind pe sume , da suntem cei mai dezvoltati din romania,cu toate ca banii care se produc aici aici ar trebui sa ramana.
Asta in contextul in care 2 locuri din top 3 au apartinut Clujului. ( UMF + Univ.Babes-B )
In acest context vorbesti prostii.
Daca si universitatile de top 3 sunt fabrici de diplome atunci nu ne mai ramane decat sa inchidem invatamantul universitar din Romania .
Si sa ne facem toti chelneri si pantofari.
ba din contra... daca vrei sa iei lectii practice de oftalmologie la Nantes ti se spune cu nonsalanta ca ai venit sa furi locul unui francez si ca ei nu se vor ocupa de tine... te alegi doar cu ce prinzi privind de la distanta!
dar nu ma mai mira faptul ca un roman isi da demnitatea pe bani. daca ar fi vrut sa pastreze echilibrul, atunci rectorul ar fi permis si romanilor sa fie admisi pe baza dosarului, cu taxa de rigoare de 5000 de euro pe an.
Imi spui tu mie ca e greu de terminat faculta de medicina!? Esti copil sau in afara (sistemului).
Pai colegii profesori di npreclinic nu-i pica sa nu supere colegii profesori din clinic iar clinicienii isi spun: daca o trecut de preclinic, da-l in ma-sa, il trec si eu ca nu ma doare mana sa scriu un 5 acolo!
Si uite asa, notele mici si dese, cheia marilor sucese ale medicinei romanesti!
Noi sa fim anatosi!
Oricum nu vad nimic rau in asta, a facut cineva facultatea in cluj si poate sa spuna ca i s-a dat diploma pe nimic ?
Ati uitat ca pe vremea lui Ceasca eram plini de studenti arabi, africani,vietnamezi, etc,etc,
Cu ce v-au deranjat acee\ia ? Sa nu uitam ca un om care face f multa onoare si servicii sistemului, Dr. ARAFAT, nu este chiar cel mai neaos roman !
N-ati dori mai multi ca el?
Toate bune si sanatate multe de la Cluj...(editat de HotNews.ro)
noua conducere a UMF e o fabrica de bani care a tarat in noroi numele acestei universitati.prin faptul ca scolarizeaza francezi scade prestigiul si blazonul universitatii dar cresc conturile conducerii.
cei de la conducere ar trebui sa inteleaga ca nu banii sunt totul.sunt responsabili sa pastreze,daca nu sunt in stare sa inbunatateasca imaginea acestei scoli medicale care a dat nume grele in medicina romaneasca si europeana.
rusine rusine rusine
Noroc ca prostia nu doare.
Si noroc ca nu scadem si mai rau prestigiul universitatilor din Romania scolarizand (DOAMNE FERESTE) si englezi , suedezi sau nemti.
Romania doar pentru Romani. :)
felicitari! :))
daca statul roman scolarizeaza studentii care in franta nu sunt in stare sa faca medicina ce inseamna?
inseamna ca in romania sistemul e mai permisiv.nu-i scolarizati voi ca nu sunt in stare las ca-i scolarizam noi.
concurenta creaza calitate.asta e secretul.ori la noi nu e concurenta din moment ce-i luam pe cei care i-au respins altii.si la fel se intampla si cu romanii.la sectia romana e la fel.pe vremuri era concurenta de 10 pe loc acum daca sunt 2.
daca in schimb umf nu scotea in fiecare an 500 si slabi ci 100 si buni , ca pe vremuri era mai eficient.
iar patrunjel si cosmin acum sper ca ati inteles nuanta.
Nu stiu situatia de la Cluj, dar stiu ce se intampla la Spiru Haret, Hyperion, Agronomie unde situatia frizeaza incredibilul.
Speram ca medicina sa ramana detasata de asceste practici , pt binele nostru.
Cineva trebuie sa puna capat acestor practici. Facultatile sa redevina leganul excelentei iar liceele tehnice sa produca oameni competenti.
oricum la cati bani incaseaza umf ul(cel putin 1mil-2mil euro pe an doar de pe straini) nu se investeste in studenti absolut nimic.
totul se duce pe sedii , hoteluri si alte active care produc bani la randul lor. ce se intampla cu acesti bani, unde se duc ei asta ar fi interesant de aflat.din pacate bursa unui student la medicina la cj e printre cele mai mici din tara.
si in final intradevar examenele pt cei de la sectiile straine sunt cu siguranta mai lejere decat cele de la sectia romana.
protectie unde vegeteaza tot felul de pilute.
protectie unde vegeteaza tot felul de pilute.
si despre al ei carmaci.
si despre al ei carmaci.
Din pacate, aveti intru totul dreptate in cele spuse si nu pot decat sa va urez succes si sa fiti auzit!
nu cred ca este o idee bune ca se intampla la cluj.sunt absolvent de cluj si am iubit universitatea asta dar conducerea actuala e o gasca de afaceristi.
sau de exemplu profi care apar pe la tv sa-si faca reclama - marele prof lucan de la urologie - sunt niste oameni de o moralitate indoielnica.
domnule rector inaintea banilor tre sa stea educatia.tre sa creati o concurenta caci concurenta produce calitate.nu multi studenti ci putini dar buni.
si da pe vremuri de criza de ce se fac achizitiile care se fac : terenuri si alte manevre?
nu se misca un deget fara ca rectorul si gasca lui sa incaseze o parte.
asta este ceea ce a fost scoala medicala clujeana.
La o medie a studentului de 1000 de eur pe luna (chirie - pb nu stau in camine cate 6 in camere, papa - restaurante, s.a.) rezulta aproximativ 70000 de eur cheltuiti de un astfel de student.
La acesti banuti se mai pot adauga bilete de avion, asigurari, alte taxe, s.a.
Ca sa nu fim prea docti rezulta ca un astfel de student aduce in tara aproximativ 100000 de eur per total, isi ia diploma si face ce vrea cu ea.
Sunt ceva banuti pentru un oras precum Clujul....ma gandesc numai la piata chiriilor ca prinde bine ...