Guvernul va adopta saptamana viitoare o ordonanta de urgenta privind prelungirea perioadei de somaj tehnic si in 2010, a anuntat premierul Emil Boc. Masura, solicitata atat de sindicate cat si de patronate, se va aplica incepand cu 1 februarie 2010, fiind in acest moment in lucru la ministerele de resort, a mai precizat premierul.

Seful Executivului a mai declarat ca ordonanta care va fi adoptata saptamana viitoare este destinata sprijinirii mediului de afaceri, dar in acelasi timp va ajuta la pastrarea locurilor de munca.

Guvernul a mai decis mandatarea Comandamentului pentru investitii, locuri de munca si diminuarea somajului sa elaboreze in urmatoarele doua saptamani un proiect de act normativ pentru stimularea intreprinderilor care angajeaza someri, prin acordarea de facilitati.

Boc a mai spus ca Executivul a decis utilizarea instrumentului garantiilor guvernamentale pentru mai multe domenii, mentionand ca in urma negocierilor avute cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala a fost majorat plafonul garantiilor guvernamentale cu un miliard de euro. „In cadrul Guvernului am avut o discutie care vizeaza o noua directie foarte importanta pentru sustinerea cresterii economice si mentinerea locurilor de munca, de a utiliza instrumentul garantiilor guvernamentale si pentru alte proiecte, fie ca e vorba de fonduri europene - pentru partea de prefinantare sau cofinantare-, pentru continuarea programului Prima casa, dar si pentru alte domenii”, a afirmat primul-ministru.