Prima vizita in strainatate in noul mandat a presedintelui Traian Basescu are loc la Chisinau si incepe miercuri, 27 ianuarie. Un eveniment asteptat cu interes la Chisinau si urmarit cu atentie chiar si la Moscova. Vizita presedintelui roman a produs, potrivit presei moldovenesti, mare agitatie, circulatia in centrul Chisinaului fiind blocata si oamenii scosi la deszapezirea trotuarelor, la minus 20 de grade, pe traseul pe care va trece Basescu. Singurul care pare sa gaseasca inoportuna prezenta lui in Republica Moldova este fostul presedinte, Vladimir Voronin.

Traian Basescu subliniaza importanta Republicii Moldova in politica externa a Romaniei prin faptul ca prima sa vizita in noul mandat are loc la Chisinau. Invitatia ii fusese facuta inca de la sfarsitul anului trecut de catre presedintele interimar Mihai Ghimpu. "Cu totii cunoasteti relatia speciala dintre Romania si vecinul sau din est. Ne leaga o istorie comuna, avem aceeasi limba si aceeasi cultura. Romanii traiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar aceasta realitate face din sustinerea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet. Nu intamplator, prima vizita pe care o voi efectua in strainatate, la inceputul noului mandat, va fi in Republica Moldova, peste exact o saptamana. Dupa o perioada in care bunavointa noastra a fost pusa la incercare, exista, acum, premisele pentru reconstruirea unei relatii bazate pe incredere, solidaritate si nazuinte comune, nucleu pe care nu vom pregeta sa-l valorificam in interes reciproc", a spus presedintele Romaniei in alocutiunea rostita in fata ambasadorilor tarilor UE la Bucuresti, moment in care a reiterat liniile de actiune ale politicii externe.

Vizita lui Basescu a fost precedata de doua actiuni diplomatice romanesti: numirea ambasadorului roman in Moldova, pe Marius Lazurca - diplomat cu o inalta tinuta intelectuala, asa cum considera ministrul de externe ca e nevoie, precum si o persoana tanara si dinamica, dinamism pe care se asteapta sa il transfere si politicii bilaterale. Cea de-a doua actiune este o ilustrare a obiectivului de a a ne "manifesta activ in interiorul UE pentru includerea Chisinaului in spatiul unde, istoric vorbind, ii este locul": crearea unui grup al prietenilor Moldovei si lansarea acestuia la Bruxelles, in contextul unei reuniuni a ministrilor de externe ai tarilor UE, la care a fost invitat de onoare seful diplomatiei moldovene, Iurie Leanca.

Vizita are loc si in contextul in care autoritatile Republicii Moldova au ales sa isi manifeste deschiderea fata de Romania - dupa atatia ani de raporturi inghetate si conflictuale chiar anul trecut, prin expulzarea ambasadorului roman - si printr-un gest simbolic: eliminarea sarmei ghimpate de la granita dintre Romania si Moldova, care urmeaza sa fie topita, iar din metal sa se faca un pod intre cele doua tari.

Basescu are o agenda incarcata la Chisinau, iar numeroasa delegatie care il va insoti indica faptul ca se vor discuta o serie de coordonate ale relatiei bilaterale. Potrivit Unimedia, presedintele va fi insotit de Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, Eugen Tomac, Secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator, Tudor Pantiru, deputat, Constantin Simirad, Presedintele Consiliului Judetean Iasi. Evident, din delegatie face parte, in mod firesc, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi.

Reactii de anticipare la vizita lui Basescu

Blogurile unor jurnalisti si intelectuali moldoveni, comentariile cititorilor la articolele pe tema vizitei lui Basescu de pe presa on-line de la Chisinau, dar si declaratiile oamenilor politici sau a partidelor politice din Moldova indica o mare nerabdare, multe sperante, curiozitate si entuziasm puse in vizita lui Traian Basescu. Totusi, este cert ca nu aceleasi sentimente le incearca si Vladimir Voronin, care a declarat astazi, potrivit Jurnal.md si Unimedia, ca vizita este una "inoportuna, nu la timp". "Basescu sa-si caute de treaba acasa, in Romania. (...) Cand situatia la noi in tara este de asa natura politica tensionata si nici nu avem presedinte, nu este cazul de chemat oaspeti", crede fostul presedinte comunist al Moldovei.

Vizita presedintelui roman si a premierului lituanian, a carui prezenta se suprapune la Chisinau cu prima zi a vizitei lui Basescu, au determinat o amanare a unei vizite a adjunctului lui Vladimir Putin in capitala moldoveneasca. Igor Suvalov ar fi trebuit sa fie acolo exact in urmatoarele zile, ceea ce ar fi dus la o noua suprapunere de demnitari straini la Chisinau. Potrivit Unimedia care citeaza presa rusa, deplasarea adjunctului premierului rus va avea loc, in consecinta, la inceputul lunii februarie. Discutiile acestuia cu reprezentantii guvernului moldovean se vor concentra asupra creditului de 150 milioane dolari ce urmeaza sa fie acordat Republicii Moldova, de catre Rusia. Tot atunci, la Chisinau se va desfasura sedinta comisiei mixte moldo-rusa de colaborare economica.

In acest context, analistul moldovean Victor Chirila arata, intr-un interviu acordat agentiei Imedia, citat de Hotnews.md, ca „Moscova este atenta la toate miscarile, la toate schimbarile, la toate evolutiile politice care au loc la Chisinau. Cu siguranta, Moscova va cantari foarte bine si declaratiile pe care le va face domnul Basescu la Chisinau, si declaratiile pe care le vor face ca raspuns autoritatile moldovene".

Moscova este sensibila la chestiuni, la declaratii ce tin de identitatea noastra, de limba noastra, ce tin de rolul care-i revine Romaniei in dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova. Aceste chestiuni sunt vazute de multi politicieni si strategi de la Moscova ca esentiale pentru mentinerea influentei Rusiei in zona noastra”, crede analistul moldovean. De aceea, spune el, in momentul in care se pune accent tot mai mare pe identitatea comuna, pe limba comuna, pe rolul predominant al Romaniei in domeniul integrarii europene a Republicii Moldova - elemente ce ar pune in pericol suprematia Rusiei in zona - Moscova nu va ezita sa critice aceasta apropiere si va folosi parghiile pe care le are in interiorul Moldovei pentru a evita o apropiere prea mare intre Bucuresti si Chisinau.

Pe de alta parte, partidul lui Marian Lupu - Partidul Democrat din Moldova - arata, printr-un comunicat de presa, ca vizita presedintelui Basescu va semnifica "desfasurarea unei etape pragmatice in relatiile dintre tarile noastre". „In cadrul dialogului de la Chisinau, PDM va pleda pentru finisarea cat mai rezultativa si rapida a negocierilor si semnarea Tratatului de baza si Tratatul privind frontiera, adaptate la realitatile actuale”, arata declaratia PDM.

Agenda presedintelui Basescu creeaza insa si mici insatisfactii. La finalul unui editorial publicat in cotidianul Timpul, jurnalistul Constantin Tanase scrie: "Se pare ca presedintele Basescu nu va mai tine, precum am fost informati anterior, un discurs in plenul Parlamentului de la Chisinau. Pacat. Caci presedintele Basescu, prin afirmatiile sale din perioada primului mandat, a alimentat niste sperante si niste visuri ale basarabenilor, si era absolut necesar ca sa apara cu un discurs (explicativ) in forul legislativ al RM. Si-apoi este vorba despre o vizita de stat, la inceput de mandat, dar nu la sfarsit, cum a fost in cazul dnei Comisar european Benita Ferrero Waldner, care a vorbit, totusi, in Parlamentul de la Chisinau... Nu intelegem: ce factori au determinat contramandarea discursului presedintelui Basescu in Legislativul moldovean? (Sa fie la mijloc niste neintelegeri din sanul Aliantei?) Nu stim nici daca in programul vizitei presedintelui Basescu se va gasi loc si pentru o intalnire cu reprezentantii societatii civile. E bine ca Basescu se va intalni cu liderii Aliantei si cu fractiunile parlamentare, dar organizatorii vizitei trebuie sa nu uite ca nu liderii Aliantei i-au adus lui Basescu voturi in Moldova, ci ziaristii, scriitorii si, in general, acei cetateni care inca nu se regasesc in functii de conducere in Alianta de guvernamant. Asta asa, ca o chestie…"

Chisinau - orasul se pregateste pentru presedintele roman

Presa de la Chisinau creioneaza si o imagine asupra modului in care Chisinaul asteapta vizita presedintelui roman, incepand cu manifestatii si terminand cu trafic blocat in centru.

Miscarea Refugiatilor Transnistreni a anuntat ca va organiza actiuni de protest, fiind nemultumita de faptul ca Primaria Chisinaului nu a repartizat apartamente tuturor refugiatilor transnistreni. In replica, primarul Chirtoaca a declarat ca fiecare persoana are dreptul sa-si exprime punctul de vedere si ca nu va accepta santajul.

Altfel, potrivit Unimedia, este "agitatie mare in centrul Capitalei". "Cateva zeci de muncitori au iesit astazi sa curete trotuarele. Nu pentru ca oamenii ar fi revoltati ca e polei, ci pentru ca la Chisinau vine presedintele Romaniei, Traian Basescu. Inarmati cu lopeti si maturi, lucratorii s-au luptat cu gheata si cu troienele de pe marginea drumului. Chiar daca nu stiu prea bine cum il cheama pe seful statului roman, unii dintre ei isi pun mari sperante ca Basescu ii va ajuta", scrie portalul moldovenesc, adaugand ca muncitorii lucreaza de zor la minus 20 de grade Celsius. "Sparg gheata, matura strada, cara zapada cu tractoarele. Au la dispozitie doar cateva ore ca sa faca luna trotuarul din preajma Guvernului. Oamenii isi dau toata silinta ca Traian Basescu sa fie intampinat cum se cuvine", arata Unimedia, citand si autoritatile care sustin ca actiunea de deszapezire nu are legatura cu vizita presedintelui roman.

Cum in decurs de doua zile in capitala Moldovei sunt doi oficiali europeni, presedintele roman si premierul lituanian, in centrul orasului circulatia este restrictionata. Mai mult, Ministerul de Interne atentioneaza si detinatorii de arme ca acestia sa nu poarte in locurile publice armele, in perioada 26-28 ianuarie. In acelasi timp, circulatia dificila va fi nu doar in Chisinau, ci si pe traseul Chisinau-Cahul, presedintele Basescu urmand sa viziteze sediul viitorului consulat romanesc, insotit de Mihai Ghimpu, si sa sustina un discurs in fata studentilor de la Universitatea de stat Bogdan Petriceicu-Hasdeu.

Un ultim detaliu: potrivit blogului jurnalistei Adriana Dutulescu, Basescu urmeaza sa fie cazat la hotelul Codru, in apartamentul prezidential, folosit de Sorin Ovidiu Vantu in vizitele sale in Moldova.