Aspiratiile politicienilor care ar vrea intr-un fel sau altul sa vada afectata unitatea statului roman par copilaresti sau lipsite de substanta atunci cand ne raportam la Unirea din 1859, a declarat presedintele Traian Basescu, prezent la Iasi cu ocazia sarbatoririi a 151 de ani de la Mica Unire.

"Cei ce vorbesc de autonomii teritoriale nu inteleg categoric ca unitatea este in sufletul romanilor", a spus el, in cadrul festivitatilor dedicate acestui eveniment.

Traian Basescu a subliniat similitudinile care exista intre acel moment si perioada actuala:

  • Si atunci era nevoie de o Constitutie moderna, care sa corespunda aspiratiilor romanilor de a avea un stat modern
  • Si atunci si acum avem nevoie de reforma sistemului de educatie, de reforma agriculturii, de un cod al asistentei sociale
  • Toate acestea ne arata ca natiunile, oricat ar avansa in timp, trebuie sa se afle intr-un proces continuu de mdernizare, de asezare a vietii natiunilor in raport cu aspiratiile fiecarui roman
  • Astazi, cand sarbatorim 151 de ani de la aceasta unire, ne apropiem si de sarbatorirea a 150 de ani de la infiintarea universitatii Alexandru Ioan Cuza
  • Acest lucru confirma ca natiunile evolueaza in educatie, prin stiinta
  • Azi avem nevoie mai mult ca oricand nu numai de unitate, ci si de scoala, scoala buna, care sa faureasca bunul viitor al Romaniei

El a subliniat un alt imperativ al vremii Unirii, definit de mesajul lui Kogalniceanu catre Alexandru Ioan Cuza: "Maria ta, fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul, fa ca legea sa fie tare!".

"Este un lucru de care avem nevoie si astazi", a subliniat seful statului.

Traian Basescu a notat ca toate marile evenimente care au dus la constituirea statului unitar roman au fost platite in primul rand de popor.

Vorbind despre "Iasiul copilariei mele", presedintele Basescu a afirmat ca va sustine propunerea ca ziua de 24 ianuarie sa devina sarbatoare nationala: "In ceea ce priveste aceasta propunere, eu stiu cat datoreaza romanii iesenilor, intelectualitatii din Iasi si va asigur ca voi fi un sustinator fara rezerve a initiativei primarului ca 24 ianuarie sa fie o zi de sarbatoare nationala".

Mircea Geoana: Politicienii trebuie sa renunte la carcoteala, dezbinare si coruptie

La festivitatile de la Iasi, unde termometrele indicau sub minus 20 de grade, a participat si presedintele Senatului, Mircea Geoana, acesta fiind primul moment in care numarul 1 si 2 in

Festivitatile au avut loc pe un ger de - 20 de grade
Festivitatile au avut loc pe un ger de -20
de grade
Foto: Hotnews
statul roman se afla pe aceeasi scena, dupa alegerile prezidentiale.

Intr-un mesaj in care a pus accentul pe unitate, liderul PSD a cerut oamenilor politici sa nu revina la "carcoteala, dezbinare si coruptie" imediat ce coboara de pe scena.

"Nu vom putea trece aceasta criza (economica, n.r.) decat daca suntem uniti, nu putem construi daca nu suntem uniti", a subliniat el.

Mircea Geoana a afirmat ca romanii au o "obligatie neachitata" de la Unirea din 1859: sa trateze Moldova pe picior de egalitate.

"Mesajul meu este sa punem acest sentiment de unire in practica, sa lasam discursurile festiviste, tara este intr-un moment dificil, sa facem macar acum unitate in actiune, si nu doar in vorbe", a mai spus el.