Ambasada SUA a transmis Romaniei "informatii preliminare" despre avioanele F-16, surse oficiale sustinand ca o delegatie americana va discuta in februarie variante financiare referitoare la F-16, in timp ce partea suedeza, care propune Romaniei avioane Gripen, militeaza pentru o achizitie transparenta, scrie Mediafax.

Ambasada SUA a anuntat, miercuri, raspunzand unei solicitari Mediafax ca Statele Unite au transmis informatii preliminare catre MApN referitoare la avioanele F-16, raspunzand astfel unor intrebari formulate de Armata romana.

"SUA au oferit doar informatii preliminare Ministerului Apararii Nationale referitor la avioanele F-16, ca raspuns la intrebari formulate de Armata romana", a precizat ambasada fara a oferi detalii.

Surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca raspunsul in forma sa finala, oficiala este asteptat in ultima decada a lunii ianuarie, iar in februarie urmeaza sa soseasca o delegatie americana care sa discute variante financiare referitoare la avioanele in uz (mentenanta, pregatire si alte aspecte).

La randul sau, directorul de marketing pentru Romania al firmei Gripen, Richard Smith, a declarat, miercuri, ca partea suedeza a facut deja mai multe oferte avantajoase partii romane privind achizitionarea de avioane Gripen.

El leaga insa procedura de achizitie de codul de conduita al EDA (Agentia Europeana de Aparare) si spune ca semnarea acestuia de catre Romania ar fi garantia pentru o procedura de achizitie transparenta. Smith a mai spus ca a avut contacte cu oficiali romani pentru a le prezenta ofertele si ca stie ca nu s-a luat inca o decizie privind tipul de avion care va fi achizitionat. Mai mult, Smith a criticat informatiile referitoare la faptul ca Romania ar achizitiona gratuit avioane F-16 second-hand.

La randul sau, ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg, a sustinut, miercuri, ca semnarea Codului de Conduita al EDA de catre partea romana ar fi "un lucru minunat".