La sedinta Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe langa Primaria Capitalei a venit, astazi, in consultare, un proiect care presupune construirea unei cladiri cu inaltimea maxima de 37 de metri peste banca Marmorosch Blank (str. Doamnei nr. 2-4, Centrul Istoric), monument istoric de categorie A. Practic, la exterior, din cladirea veche nu mai ramane decat un perete. La interior, din parter, se pastreaza holul de la intrare, sala de asteptare, ghiseele si scara monumentala. La etajul 1, birourile celor doi intemeietori ai banci (Mormorisch si Blank), iar de la etajul doi alte cateva incaperi.

„Pentru a defini cladirea noastra, cel mai important este sa creem o relatie bine structurata cu zona Bancii Nationale. Facand masuratori in zona, am constatat ca exista doua registre de registre de cornisa si o inaltime maxima. Toate cladirile din perioada interbelica adica Blocul Adriatica, Banca Nationala, au o inaltime de 37 m. Cornisa principala a Bancii Nationale si cornisa principala a Bancorex sunt tot asa la o inaltime de 29 de metri. Am incercat sa vedem cum putem prelua aceste inaltimi. Ca atare, am propus doua regimuri de inaltime. Spre zona Bancii Nationale si spre Eugeniu Caranda am constatat ca se simte cel mai bine cornisa de 29 de m, dar se simte si aceasta inaltime de 37 de metri. Din motive compozitionale am constat necesar sa le preluam”, a spus in prezentarea proiectului arh. Bogdan Branescu.

La parterul cladirii vor fi spatii publice unde pietonii vor avea acces, iar in fata BNR, o piata publica. „Am propus crearea a unui atrium urban spre Calea Victoriei si Pasajul Villacrosse, realizandu-se astfel un flux pietonal prin fostul hol de ghisee, ca sa punem in valoare acest loc unic”, a mai spus arhitectul. Ca si functiuni, proiectantii au propus aici realizarea fie a unei cladiri de birouri, fie a unui hotel cu galerii comerciale.

Intrebat de ce proprietarul doreste o astfel de interventie pe o cladire monument, Bogdan Branescu spune ca, desi cladirea arata foarte bine la exterior, interiorul nu este functional. In plus, proiectantul spune ca la baza acestei solutii sta un studiu istoric facut de arhitectul Nicolae Lascu.

Majoritatea membrilor Comisiei nu a fost de acord cu aceasta varianta de proiect, fiind de parere ca o astfel de cladire fie se pastreaza, fie se demoleaza. Asta deoarece, pastrandu-se doar o parte atat de mica, isi pierde valoarea. Concluzia a fost ca proiectul sa revina.

Cine este in spatele afacerii

Proiectul este realizat de firma Western Outdoor, la care este actionar chiar presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Sorin Gabrea. Proprietarul cladirii vechi si a terenului este firma Doamnei Imobiliare cu urmatorul actionariat: Bejenaru Andrei Mihai, 1 la suta, Tatika Investments Limited, 66 la suta si Blandon Enterprises Ltd, 33 la suta.

Numele lui Andrei Mihai Bejenaru a intrat in atentia opiniei publice anul trecut, fiind implicat in scandalul judiciar „Baneasa Shopping Center”, soldat cu arestarea omului de afaceri Puiu Popoviciu si a sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI, Cornel Serban. In actul de acuzare intocmit de procurorii DNA se mentiona ca semnatura lui Bejenaru aparea pe controversatul contract de asociere in participatiune a dezvoltatorilor imobiliari cu Universitatea Agronomica. In baza acelui contract, ferma Baneasa a Universitatii Agronomice a fost pusa la dispozitie pentru construirea complexului imobiliar din nordul Capitalei. Celelalte doua firme actionare ale Doamnei Imobiliare sunt societati off-shore din Cipru.

Despre Marmorosch Blank

Banca Marmorosch, Blank & Co este o banca din Romania, infiintata in 1848 de catre Iacob Marmorosch. Acesta s-a asociat cu Mauriciu Blank la 1 ianuarie 1864 si au pus bazele noii banci, cu numele consacrat. A avut sediul in Palatul Bancii Marmorosch Blank din Bucuresti. Este cunoscuta pentru importanta pe care a avut-o la inceputul anilor 1920, pentru implicarea in politica romaneasca, dar si pentru rasunatorul ei faliment din 1931. A fost desfiintata in 1948.

Sediul bancii, de pe strada Doamnei nr. 2-4 a fost construit intre anii 1915-1923, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Edificiul are mai multe stiluri arhitecturale: bizantine, gotice, moldovenesti. In interior, palatul este decorat in stilul Art Nouveau si Art Deco de catre Cecilia Cutescu Storck.