Primarul Craiovei Antonie Solomon a declarat, miercuri, ca parlamentarii de Dolj l-ar ajuta in activitatea sa de edil daca ar propune modificarea legii privind protectia animalelor astfel incat sa fie permisa eutanasierea cainilor comunitari, relateaza Mediafax.

Antonie Solomon a spus, intr-o conferinta de presa, ca si-ar scoate palaria in fata celor 15 parlamentari de Dolj daca acestia ar propune un proiect legislativ de modificare a legii de protectie a animalelor, astfel incat cainii fara stapan sa fie eutanasiati.

  • "Parlamentarii de Dolj m-ar putea ajuta daca ar veni cu o initiativa legislativa de modificare a legii de protectie a animalelor. Mi-as scoate palaria in fata lor. Sa vina cu o initiativa, sa aiba curaj si sa schimbe legea. Problema care se pune acum in Craiova nu mai este nici strada, nici curatenia, ci cainii comunitari. In Europa vedeti undeva caini pe strada? Domne', ii vezi fara stapan, direct la eutanasiat si la revedere. Esti iubitor de animale? Tine-l in casa, il plimbi in lesa, dar nu pe strada", a spus Solomon.

Potrivit acestuia, cele mai multe solicitari primite prin intermediul "telefonului cetateanului" se refera la rezolvarea problemelor legate de cainii comunitari.

  • "Asta e dragoste pentru animale. Animalul este lovit de masini, este batut de copii si pana la urma ii faci si lui bine, dar si tie, ca cetatean. Va arat ce apeluri primim zilnic la «Telefonul Cetateanului». Din sapte apeluri, cinci sunt pe problemele cainilor comunitari", a adaugat primarul.

In municipiul Craiova nu exista niciun spatiu special pentru cainii fara stapan, singurul, amenajat in Parcul Crizantemelor, fiind desfiintat astfel incat sa fie amplasat un loc de joaca pentru copii.

Noua lege privind protectia animalelor a fost promulgata in ianuarie 2008 de catre presedintele Traian Basescu.

Conform noii legi, initiata de Marius Marinescu si care modifica Legea 205/2004, constituie infractiune detinerea si comercializarea de animale salbatice, cu exceptia gradinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cersetorie, omorarea animalelor, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, maltratarea si schingiuirea acestora, despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani, precum si interventiiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative.

Actul normativ prevede pedepse care pot merge pana la amenzi penale de 2.000 lei sau inchisoare de pana la un an.