Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR) a initiat o petitie, semnata de nume importante ale societatii civile, pentru reducerea pensiilor fostilor activisti comunisti de rang inalt si a responsabililor din aparatul represiv al Securitatii. Lista de semnatari ramane deschisa, iar adeziunile pot fi trimise in continuare la adresa asociatiassir@yahoo.com.

In contextul dezbaterilor legate de legea unica a pensiilor, SSIR si semnatarii petitiei solicita Guvernului Romaniei sa gaseasca o formula legala si constitutionala prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist sa fie reduse. In plan european, Polonia reprezinta exemplul cel mai recent. De la 1 ianuarie 2010, pensiile a peste 24.000 de oficiali comunisti si ofiteri ai politiei politice din Polonia au fost diminuate cu peste 50%.

Masura ar constitui un gest reparatoriu fata de victimele comunismului si un semn ca incalcarea drepturilor omului, a legilor si normelor democratice nu ramane nesanctionata. Solicitarea a fost formulata de mai multe ori pana acum, in forme usor diferite, de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (2006), Grupul pentru Dialog Social (2007) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (2008).

In prezent, pensiile fostilor activisti comunisti si angajati ai Securitatii sunt de cateva ori mai mari decat pensia medie. Reamintim ca angajatii Securitatii au fost pensionati dupa o lege speciala, care i-a favorizat in raport cu restul populatiei. Activistii si securistii au facut parte dintr-un sistem de privilegii inainte de 1989 si au ramas privilegiati si dupa revolutie.

Printre semnatarii petitiei se regasesc nume sonore ale societatii civile precum: Gabriel Liiceanu, Norman Manea, Dumitru Tepeneag, Ana Blandiana, Dan Petrescu, Dan Lungu, Caius Dobrescu, Liviu Antonesei, Nicolae Manolescu, Nestor Ratesh, Carmen Musat, Liviu Tofan, Michael Shafir, Vladimir Tismaneanu, Daniel Barbu, Cristian Preda, Andrei Pippidi, Mihnea Berindei, Leon Volovici, Dennis Deletant, Andrei Oisteanu, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Dinu Zamfirescu, Radu Filipescu, Gabriel Andreescu, Cristian Pirvulescu, Smaranda Enache, Victor Rebengiuc, Mihai Maniutiu s.a.