Aproape o jumatate de milion de tineri romani, cu varste cuprinse intre 14 si 23 de ani, folosesc ierburi halucinogene cumparate de la cele aproape 200 de magazine de acest fel din tara. Potrivit datelor Raportului pentru Romania al reprezentatului oficial la Consiliul Europei al Organizatiei, Gigel Lazar, citat de Radio Romania, numarul persoanelor internate din cauza consumului este in continua crestere.

In intreaga tara exista aproape 200 de astfel de magazine.

Raportul acuza faptul ca statul nu se implica in campanii de informare in ceea ce priveste efectele pe care aceste substante le produc. Mai mult, anul trecut, autoritatile publice centrale si locale nu au alocat niciun ban pentru campanii anti-drog, Romania fiind singura tara din Europa aflata in aceasta situatie.

Plenul Senatului a adoptat, in noiembrie anul trecut, o propunere legislativa care are ca obiect interzicerea comercializarii produselor etnobotanice cu efect halucinogen sau euforic, care in prezent se gasesc in "weed-shop-uri". Proiectul de lege asteapta acum aprobarea Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.