UPDATE Amendamentul a fost respins

UPDATE 2Legea Bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 a fost aprobat in forma propusa de Guvern.

Amendamentul opozitiei la Legea bugetului asigurarilor sociale privind stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut a generat cele mai aprinse dezbateri in Parlament. Unul din autorii amendamentului, Adrian Solomon (PSD) a intervenit vehement, numindu-l pe premierul Emil Boc "Lacusta Voda", ceea ce a determinat-o pe Roberta Anastase sa ii inchida microfonul si sa ameninte ca va apela la chestori.

Dezbaterile privind amendamentul opozitiei care solicita stabilirea punctului de pensie au devenit tot mai aprinse, mai multi dintre autorii acestuia solicitand sa sustina masura in plenul Parlamentului. Dintre acestia, mai multi Parlamentari PSD si PNL, intre care Adrian Solomon si Ludovic Orban.

Interventia lui Adrian Solomon (PSD) a fost insotita de apelative "colorate" la adresa Guvernului si Presedintelui Camerei Deputatilor. Dupa ce microfonul i-a fost inchis si a fost poftit in sala, colegii de partid i-au luat apararea: "Este pentru prima data cand un presedinte de sedinta a oprit microfonul camerei unui autor al unui amendament".

Ludovic Orban: "Fac un apel catre masinaria de vot care a functionat impecabil, sa se gandeasca ca nu sunt numai niste maini ridicate ci si ca au o raspundere fata de parintii lor, fata de bunicii lor. Am cerut vot nominal pentru a sti fiecare Parlamentar in colegiul lui cine a votat impotriva acestui amendament de bun simt. In toata Uniunea Europeana acest procent de 45% raportat la salariul mediu brut nu este lun lux ci este o conditie minima".

Amendament : Art. 16 - (1) Valoarea punctului de pensie este de 826,2 lei si se aplica incepand cu data de 01 ianuarie 2010.

Forma initiala: Art.16. – (1) Valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2010.

Motivatia autorilor: "Propun ca punctul de pensie sa fie 45% din salariul mediu brut pe economie pentru a pastra puterea reala de cumparare a pensionarilor din Romania. Propun respectarea legii prin care s-a stabilit nivelul punctului de pensie la minim 45% din salariul mediu brut pe economie.

Autori: Deputat PSD, Ioan Cindrea, Aura Vasile + Grup PSD+PC, Deputat PNL Victor Paul Dobre, Grupurile Parlamentare Reunite ale PNL

Amendamentul a fost respins in Comisiile de specialitate. Motivatia: "Se propune respingerea amendamentului intrucat majorarea valorii punctului de pensie genereaza influente financiare suplimentare asupra cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat de cca. 5 miliarde de lei(0,93% din PIB) si implicit conduce la majorarea deficitului bugetului general consolidat si la nerespectarea conditionalitatilor de deficit bugetar stabilite cu organismele financiare internationale."