Retrimiterea in comisii a unui amendament legat de finantarea bugetelor locale, in cadrul dezbaterilor pe Legea bugetului de stat, are ca miza accesul la un procent mai mare de fonduri directionate catre bugetele locale. Artificiul folosit de social-democrati nu necesita sume suplimentare de la bugetul de stat ci le permite accesul la 30% din resursele distribuite deja catre Consiliile Judetene.

PSD negociaza pe pozitii de forta cu PD-L. Social democratii vor ca 30% din bugetul Consiliului Judetean sa fie directionat de catre acesta catre orase, municipii si comune prin votul a o treime din consilierii judeteni.

Initial, in lege se prevedea ca numai 20% din fonduri pot fi directionate de catre Consiliul Judetean, restul fiind directionat de catre Guvern.

In comisiile de specialitate a fost adoptat amendamentul PSD care prevede o crestere de 10% a sumei directionata de Consiliul Judetean si anume 30%, distribuire care ar fi adoptata la nivel judetean de catre doua treimi din consilierii judeteni.

Social democratii doresc ca amendamentul deja adoptat sa fie modificat, astfel incat cei 30% sa fie directionati de un numar mai mic de consilieri judeteni, mai exact o treime din numarul acestor consilieri.

Motivul este acela ca PSD detine in majoritatea consiliilor judetene o treime de consilieri, fapt care le-ar permite sa directioneze prin hotarare a Consiliului Judetean cei 30% catre primariile si comunele social democrate, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală şi pentru finanţarea unor cheltuieli curente.

Artificiul folosit de social democrati nu necesita sume suplimentare de la bugetul de stat ci le permite accesul la 30% din resursele distribuite deja catre Consiliile Judetene.

Parlamentarii PSD au boicotat in cursul zilei de marti dezbaterea bugetului pe 2010 prin pauze de consultari astel incat dupa aproximativ sase ore de dezbateri s-au adoptat doar trei articole ale bugetului de stat.

Viorel Hrebenciuc a reusit sa mobilizeze toti parlamentarii PSD si prin negociere directa cu ministrul Internelor, Vasile Blaga a reusit sa retrimita amendamentul respectiv la comsiile de buget finante. De asemenea, Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea a fost prezent la Parlament si a facut lobby pentru respectivul amendament. Comisiile de buget finante se vor intalni miercuri dimineata pentru a dezbate amendamentul. Intre timp dezbaterea bugetului de stat continua.