Discutii esuate, marti, la sediul Ministerului Educatiei, intre reprezentantii sindicatelor si ministrul Daniel Funeriu. Sindicalistii sunt decisi sa nu accepte ordonanta ce prevede reducerea cu 15.000 a numarului de cadre didactice in 2010 si ameninta ca vor ataca actul normativ la Curtea Constitutionala, prin intermediul Avocatului Poporului.

Anuntul a fost facut de liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea.

La randul sau, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, citat de Antena 3, sustine ca "masurile Guvernului nu fac nimic altceva decat sa diminueze personalul", iar "prin legea salarizaii ne pierdem toate drepturile castigate din '90 pana acum".

  • Propuneri pentru aplicarea ordonantei

Ministrul Daniel Funeriu a declarat, la finalul discutiilor cu reprezentantii sindicatelor, ca Ordonanta 114 vizeaza eficientizarea cheltuirii banului public in domeniul educatiei.

El a adaugat ca le-a propus liderilor sindicali cateva masuri, printre care se numara renuntarea la reducerea cu 2 ore a normei pentru profesorii de gradul I, cu peste 25 de ani vechime (ceea ce ar duce, potrivit ministrului, la o economie de 8.000 de norme), organizarea claselor de inceput de ciclu scolar ( I, a V-a si a IX-a) cu un numar mai mare de elevi si cresterea numarului de ore in cazul directorilor si directorilor adjuncţi ai unitaţilor de invatamant.

"Niciuna dintre aceste masuri nu vor duce la comasari de clase si la scaderea calitatii actului educational", a mai adaugat Daniel Funeriu, care spune ca "Toate sindicatele si-au exprimat atasamentul fata de reforma".

Ministrul Educatiei a avut, marti, prima intalnire cu reprezentantii sindicatelor pentru a discuta despre modalitatile de reducere a unui numar de 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar, incepand cu 1 septembrie. Urmatoarea intalnire este programata martea viitoare.

  • Ordonanta 114

Potrivit ordonantei de urgenta publicate pe 29 decembrie 2009 in Monitorul Oficial, numarul maxim de posturi finantate pentru invatamantul preuniversitar de stat se va reduce, in 2010, cu circa 15.000. Astfel, numarul acestor locuri bugetare va fi de 321.677 in intervalul ianuarie-august si va scadea la 306.677, in septembrie-decembrie.

Masura a fost aprobata in sedinta de guvern din 23 decembrie, prima dupa primirea votului de investitura de catre Cabinetul Boc.

Sindicatele din educatie au anuntat inca de atunci ca intentioneaza sa atace in instanta ordonanta de urgenta.

Sindicalistii sustin ca masura ar reprezenta un abuz, in conditiile in care decizia a fost luata in lipsa unor consultari in comisiile de dialog social si a unor discutii cu sindicatele, si nu exclud declansarea unei greve, ca forma de protest.