Surse judiciare au declarat luni ca s-a inceput urmarirea penala impotriva omului de afaceri Costel Casuneanu, care a fost audiat in aceasta dimineata la Directia Nationala Anticoruptie.Costel Casuneanu a fost pus sub invinuire de procurorii DNA, pentru cumparare de influenta. Cunoscutul om de afaceri este cercetat in acelasi dosar in care senatorul PSD Catalin Voicu este cercetat pentru trafic de influenta, iar judecatorul Florin Costiniu, presedintele Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru complicitate la aceasta infractiune. La iesire de la audieri, Casuneanu a declarat ca este prieten cu senatorul Catalin Voicu, dar ca nu il cunoaste pe Florin Costiniu.

Omul de afaceri a venit la DNA insotit de avocatul sau, Gheorghita Mateut. In urma cu patru zile, judecatorul Florin Costiniu, presedintele Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost audiat si el la DNA, iar surse judiciare au declarat ca s-a inceput urmarirea penala impotriva sa, tot in dosarul Voicu. Costel Casuneanu este acuzat ca i-ar fi dat bani lui Florin Costiniu, prin senatorul Catalin Voicu, pentru ca acesta sa intervina pe langa judecatorii ICCJ pentru solutionarea unor litigii privind achizitiile publice.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, judecatorul Florin Costiniu ar fi primit o suma importanta de bani de la administratorul firmei PA&Co International din Bacau, Costel Casuneanu, in schimbul interventiei sale pe langa judecatori dintr-un complet al instantei supreme, Sectia contencios-administrativ, intr-un proces. Sentinta magistratilor, definitiva si irevocabila, a fost insa impotriva omului de afaceri.

Dupa sentinta, Casuneanu l-ar fi contactat pe Costiniu, pentru a-i reprosa ca nu a rezolvat litigiul asa cum dorea.

Judecatorul Florin Costiniu a fost intrebat de jurnalisti daca ii cunoaste pe oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu, audiati de asemenea la DNA in dosarul Voicu. Judecatorul a declarat ca nu ii cunoaste, dar a recunoscut ca il stie pe senatorul Catalin Voicu, fara a face alte comentarii. La inceputul saptamanii, procurorii anticoruptie l-au audiat si pe omul de afaceri Marius Locic, tot in legatura cu dosarul Catalin Voicu.

Catalin Voicu a fost audiat pe 11 decembrie la DNA, in acelasi dosar cu oamenii de afaceri

In urma cu mai bine de o saptamana, senatorul social-democrat Catalin Voicu a fost saltat de procurorii anticoruptie, fiind cercetat pentru trafic de influenta si acuzat ca, in 2009, a pretins si primit sume de bani de la oameni de afaceri, pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflate pe rolul organelor judiciare, potrivit unui comunicat de presa al DNA.

Dupa audieri, Catalin Voicu a declarat presei ca procurorii i-au interzis sa ia legatura cu Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, si Cezar Bivolaru. Interdictia ar fi fost impusa pe o durata de 30 de zile. "Le-as crea acestor oameni o problema uriasa daca le-as spune numele", a declarat Catalin Voicu, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV. Potrivit spuselor sale, pana vineri nu a fost invitat niciodata la DNA, "nici macar telefonic" si nu a avut cunostinta de dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.

"Am lucrat la SPP si am fost consilier la administratia prezidentiala. Stiam ca sunt ascultat la telefoane", a explicat ulterior Voicu, dand si exemple din diferite sedinte ale Comisiei de Aparare la care a participat. "Am participat si la sedintele cand au fost rapiti jurnalistii romani in Irak si sunt extrem de multe nereguli acolo. Au aparut foarte multe semne de intrebare: n-ai voie sa negociezi cu teroristii tu ca stat. S-a negociat si s-a platit, ceea ce ne arunca in afara Europei daca se afla", a avertizat el.

In ceea ce priveste acuzele de trafic de influenta, Voicu a respins vehement orice implicare intr-o astfel de infractiune. "Nu este nimic adevarat. Probabil in interpretarea lor se prefigureaza asa ceva. Mi s-a adus la cunostinta ca sunt acuzat de trafic de influenta". Intrebat daca a fost vorba despre un flagrant, senatorul a replicat: "Nici vorba de flagrant. Nu a fost niciodata vorba de un flagrant. Si nu as mai fi plecat din DNA daca as fi fost surprins in flagrant".