Mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si a TVA la 19%, restructurarea aparatului administrativ si aplicarea rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral sunt masuri incluse in programul de guvernare ale viitorului Cabinet, a anuntat Emil Boc.

"Guvernul isi exprima intentia de a mentine pe intreaga perioada de guvernare acelasi nivel al cotei unice si al TVA, respectiv cota unica de 16% si TVA-ul de 19%. In plus, vor fi respectate angajamentele internationale ale Romaniei cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. De asemenea, Guvernul urmareste adoptarea de urgenta, in luna ianuarie, in sesiune extraordinara a Parlamentului, a proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2010. Constructia bugetului va fi inceputa de la cateva elemente macroeconomice - cota unica de 16 la suta, TVA de 19 la suta, crestere economica de 1,3 la suta si deficit bugetar 5,9 la suta", a declarat Emil Boc.

Premierul desemnat a mentionat ca previziunile de crestere economica de pana la 1,3% reprezinta "cresterea economica negociata cu FMI si CE". "Cresterea economica este fundamentata pe analize de specialitate, pe prognozele pe care FMI si CE le au cu privire la Romania si la restul regiunii. Am toate motivele sa cred ca aceasta crestere este realista", a declarat Emil Boc.

Premierul a enumerat ca principii ale programului de guvernare si sustinerea mediului de afaceri si a IMM-urilor, alocarea a cel putin 20% buget pentru investitii publice pentru mentinerea si crearea de noi locuri de munca, promovarea si adoptarea legii reformei sistemului de pensii si a legii responsabilitatii fiscale, sprijinirea agriculturii in vederea dezvoltarii industriei alimentare si reabilitarea sistemului de irigatii.

La capitolul agricultura, Boc a sustinut ca nou guvern va avea drept obiectiv pe termen mediu ca Romania sa se transforme intr-o tara exportatoare de produse agro-alimentare.

Emil Boc a avertizat ca romanii vor trebui "sa stranga din dinti", cel putin in primele sase luni ale anului 2010 vor fi "dificile". Emil Boc a dat asigurari ca, in 2010, Romania nu va cunoaste scadere economica, "asa cum s-a intamplat anul acesta".