Simpozionul dedicat aniversarii a 20 de ani de la Revolutie a fost marcat de scandal, dupa ce revolutionarul Dumitru Dinca a intrerupt discursul fostului presedinte Ion Iliescu, reprosandu-i ca filmul derulat la debutul sesiunii, cu momentele din 1989, ignora evenimentele din 21 decembrie de la Bucuresti, relateaza NewsIn.

Sesiunea omagiala organizata de Institutul Revolutiei Romane a debutat cu vizionarea unui film realizat de TVR, care evoca momentele din decembrie 1989, pe care fostul presedinte Ion Iliescu l-a prezentat drept "un film sinteza", recunoscand pe parcursul disputei cu revolutionarul ca documentarul nu este complet.

Dupa film, Iliescu a luat cuvantul, vorbind despre momentele revolutiei si despre persoanele care incearca, de 20 ani, "discreditarea acestui eveniment". Spre finalul discursului, a intervenit revolutionarul Dumitru Dinca, reprosandu-i fostului presedinte ca a prezentat un film care ignora evenimentele derulate in 21 decembrie 1989 in Piata Universitatii din Bucuresti.

"Daca ne-ati chemat aici, ne-ati chemat pentru un simpozion. Inteleg ca nu este ziua dvs de nastere (...) Sunt profund indignat de faptul ca ati facut un circ! Daca l-ati facut dvs sau altcineva, nu ma intereseaza. In mod deliberat, data de 21 decembrie a fost trecuta cu vederea (in film si in discursul lui Iliescu, n.r.)!", a vociferat Dinca.

"Da-mi voie, te rog, dle Dinca. Respecta aceasta adunare", a incercat Iliescu sa calmeze spiritele. "Ati sarit peste 21 decembrie, peste Piata Universitatii, peste oamenii care au fost in Piata Universitatii si au murit acolo...", a continuat Dinca. In sprijinul acestuia a intervenit si revolutionarul Marin Neculae, care a sustinut ca filmul a fost vizionat anterior si a fost taiat cu intentie momentul 21 decembrie. "Ati spus ca s-a facut trecerea de la dictatura la democratie. S-a facut trecerea de la minciuna la minciuna, de la lipsa de speranta la mizerie", i-a mai reprosat Dinca lui Iliescu.

Intre timp, senatorul PSD, Ion Vasile, s-a ridicat de pe scaun si a incercat sa-l calmeze pe Dinca, luandu-l pe dupa umar. Cu toate acestea, Dinca, dar si alti revolutionari s-au ridicat de pe scaun si au incercat sa plece din sala.

"Mai, Dinca, o sa ai cuvantul. Eu am deschis aceasta adunare cu un cuvant in calitate de presedinte al Colegiului Institutului, toti vor avea posibilitatea sa se exprime, dar intr-un cadru organizat", i s-a adresat Iliescu, fara succes, revolutionarii solicitand ca altcineva sa modereze simpozionul.

In momentul tentativei de a parasi sala, Ion Vasile, alaturi de Sergiu Nicolaescu, Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu si Petre Roman au incercat sa-i convinga sa ramana la simpozion. Roman a admis ca filmul in cauza "este foarte prost facut, este un film mizerabil". In cele din urma, chiar Ion Iliescu s-a ridicat de pe scaun si s-a indreptat spre revolutionari, incercand sa-i readuca la masa. "Filmul nu reflecta adevarul complet, e o sinteza mai putin reusita", a spus fostul presedinte.

In ciuda insistentelor, revolutionarii au parasit sala, iar Iliescu a afirmat ca "s-a retinut observatia" acestora si ca "o sa recomandam celor din televiziune sa faca un film mai complet", adaugand in acelasi timp ca interventia lor a fost "neavenita".

Sergiu Nicolaescu a declarat, la randul lui, ca filmul a fost o greseala. "Nu trebuie sa aratam un film incomplet, trebuia sa respectam adevarul fiecaruia. Pare un film sarbatoresc, unul populist", a comentat Nicolaescu. De asemeena, el a precizat ca, in decembrie 1989, "oamenii nebuni" au fost cei necesari pentru implinirea revolutiei.