Administratorul unic a doua firme unde Sorin Ovidiu Vintu apare printre actionari se afla de cateva luni incarcerat pentru furt in izolatorul central de detentie preventiva din Chisinau. Cu patru ani in urma, cand acelasi administrator era nou venit in preajma lui Vintu, a mai fost retinut o data, in flagrant. Tot pentru furt, tot in Chisinau. Impreuna cu el a fost retinut fondatorul unei firme legata de scandalurile din jurul Companiei Posta Romana.

Manager la Bucuresti

La putin timp dupa ce s-a ascuns prin parcarea de la Tancabesti de „securitatea lui Adrian Nastase” pentru a se intalni cu Traian Basescu si cu cateva zile inainte ca noul presedinte sa fie investit in functie, Sorin Ovidiu Vintu s-a intalnit in acte cu un nou administrator pentru firmele IMOLA SA si GELSOR ASSETS MANAGEMENT SA (Gelsor AM). La 17 decembrie 2004, cetateanul moldovean Vladislav DEREVENCO era si el investit intr-o functie: administrator unic.

Derevenco se putea considera implinit. A intrat brusc in liga mare a afacerilor, alaturi de niste asi: Vintu, Vladimir Soare, Gheorghe Ratiu si Grupul Gelsor. La numai 22 de ani, cu doar opt clase, posesor de numai doua luni al unui pasaport si al unor probleme cu politia – Derevenco a fost candidatul ideal pentru a prelua fraiele a doua firme romanesti. Actele prin care Derevenco a devenit administrator unic la Imola si Gelsor AM au fost atestate si inregistrate in aceeasi zi, ele fiind publicate consecutiv in Monitorul Oficial. La momentul respectiv, Vintu detinea aproape 60% din Imola si 1,5% din Gelsor AM.

Arestat la Chisinau

O stire ratacita pe internet spune totul despre parcursul profesional al tanarul manager angajat in imperiul financiar al „parintelui FNI”. Este vorba de un comunicat al Politiei Chisinau de cateva luni mai tarziu, cand Derevenco abia implinise 23 de ani:

"24 Mai 2005

In timpul patrularii, efectuate in scopul profilaxiei furturilor din apartamente, atentia colaboratorilor de politie din sectorul Botanica a fost atrasa de un automobil de model VAZ-2101 culoare alba, parcat linga una din cladiri pe strada Trandafirilor. Automobilul nu difera cu nimic de altele, insa soferul si pasagerul lui aveau comportament straniu.

La cerintele legale ale colaboratorilor de drept de a prezenta actele la control, ambii au incercat sa fuga. Insa au fost pe loc retinuti. Banuiala oamenilor legii nu era zadarnica - retinutii erau impodobiti cu lanturi, lantisoare si bratari de aur.

La intrebarea de unde au tinerii neangajati in cimpul muncii bijuterii costisitoare, retinutii - locuitorii capitalei Pavel Cupet, in virsta de 25 ani si Vladislav Derevenco, in virsta de 23 ani, au fost nevoiti sa recunoasca, ca practica furturile din apartamente. Tinerii au relatat, ca patrundeau in apartamente in timp de noapte, in lipsa stapinilor, prin zmulgerea gratiilor de la fereastra. Tot pe aceiasi cale sustrageau din locuinte bunurile materiale: bijuterii de aur, bani, aparataj, imbracaminte, lucruri personale.

In privinta banuitilor este intentat dosar penal in baza articolului 186 aliniatul 2 al Codului Penal RM - Furt, in cadrul caruia se petrec masuri de ancheta pe 2 cazuri: furt dintr-un apartament pe strada Cuza Voda, savirsit in luna aprilie, de unde au fost sustrase bunuri materiale in suma de peste 11 mii lei, si furt dintr-o locuinta pe strada Trandafirilor, savirsit la 13 mai, cu un prejudiciu material in suma totala de peste 13.500 lei. Daca vinovatia banuitilor va fi dovedita, ei risca o amenda in marime de la 300 la 2.000 unitati conventionale sau privatiune de libertate de la 2 la 7 ani."

Sursa: www.anticrime.md (site sprijinit de Fundatia Soros, indisponibil din Martie 2008)

"Eu am un singur cap si ma tem sa nu mi-l taie. Ma pot ucide oricand.”

L-am cautat in mai multe randuri pe Derevenco la Chisinau sa-l intreb cum a ajuns sa administreze afaceri ale lui Vintu la Bucuresti. Adresa lui de pe Calea Esilor este undeva la periferia orasului, la iesirea spre soseaua catre Romania, intr-un bloc turn. Coridoare stramte, fara lumina, fara ferestre, apartamentul familiei este inghesuit si plin de igrasie: "Nu e aici, e dus la Rusia sa lucreze" ne raspunde suspicios un barbat mai in varsta. De la familie aflam ca managerul Vladislav are doar opt clase si mult mai multe probleme cu politia.

Saptamana trecuta am reusit in sfarsit sa luam legatura cu Vladislav. Prin intermediul sotiei lui am aflat ca de patru luni sta inchis in Izolatorul Central de detentie preventiva din Chisinau, pentru furt, asteptand infatisarea la proces, in preajma Craciunului. Am discutat in cateva randuri cu el si ne-a declarat ca in viata lui nu a semnat acte pentru cele doua firme din Romania. Nici romaneste nu vorbeste prea bine. Sustine ca nu a auzit de Vintu. Si totusi, in cursul discutiei scapa urmatoarea afirmatie: "Din mine mare folos n-o sa aveti. Voi daca o sa va intalniti cu el o sa vedeti reactia lui si o sa intelegeti tot."

Citeste articolul integral si vezi documentele atasate pe CRJI.org