"Fostii colaboratori ai Securitatii nu sunt oamenii cu care sa construiesti o democratie", a declarat fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, intr-un material aparut joi in cotidianul american "New York Times". Declaratia lui Macovei este continuta intr-un material despre "fantomele trecutului" care bantuie Germania si Europa de Est: dosarele politiei politice.

Existenta dosarelor politiei secrete continua sa alimenteze o dezbatere aprinsa nu doar in Germania, ci si in Europa de Est. New York Times scrie ca inclusiv unii dintre cei care s-au opus comunistilor afirma ca deschiderea acestor dosare ar putea afecta clasa politica deoarece documentele ar putea fi folosite in scopuri politice. Altii afirma insa ca scena politica nu se va insanatosi daca dosarele sunt tinute sub cheie.

"Daca nu deschizi aceste dosare complet si nu le pui sub un control independent, sistemul va ramane otravit", a declarat Macovei, despre care publicatia americana scrie ca "a lupta impotriva coruptiei si a influentei continue a Securitatii".

"Fostii colaboratori ai Securitatii nu sunt oamenii cu care sa construiesti o democratie", a afirmat Macovei.

New York Times precizeaza ca dosarele fostei Securitati din Romania au fost deschise abia in 2005 si doar o mica parte din cele doua milioane de dosare a ajuns la tribunal.

Judecatorii nu sunt intotdeauna independenti, scrie Times, care o citeaza in continuare pe Macovei: "Sunt atat de multe retele unde oamenii se protejeza sau se santajeaza unii pe altii. De aceea nu pot sa fiu de acord sa spun e suficient atunci cand vine vorba despre inchiderea acestor dosare".