Averea lui Ionut Costea (49), cumnatul lui Mircea Geoana, se afla in sub ancheta Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Surse din interiorul institutiei au confirmat pentru blogdeinvestigatii.blogspot.com faptul ca inspectorii de integritate verifica felul in care si-a constituit averea Ionut Costea. Acesta si-a facut publica declaratia de avere in luna februarie, cand a fost numit presedinte si CEO al Eximbank.

Functia la Eximbank a fost obtinuta de Costea la cererea expresa a lui Mircea Geoana, dupa ce PSD a intrat la guvernare alaturi de PDL in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. Eximbank este detinuta si controlata de stat prin AVAS. Costea a completat formularul, asa cum prevede legea, insa declaratiile sale de avere si de interese, dar si a celorlalti membri din conducerea Eximbank, nu au fost postate pe site-ul bancii, asa cum prevede legea Agentiei Nationale de Integritate. Biroul de presa al Eximbank a refuzat sa-mi puna la dispozitie o copie a declaratiilor de avere a lui Ionut Costea si a celorlalti membri ai Consiliului de Administratie a Eximbank, cand documentele au fost solicitate oficial. Cu toate acestea, acum o saptamana, declaratia de avere a fratelui Mihaelei Geoana a facut publica, in exclusivitate, pe Hotnews.ro si pe blogdeinvestigatii.blogspot.com.

Costea, platit de statul roman cu un salariu de 20.760 de euro lunar ca presedinte al Eximbank, detine o avere impresionanta, dobandita in decursul unei perioade de timp in care mai mult a fost angajat la stat decat la privat. Inainte de anii 2000, acesta a ocupat functii publice, fiind secretar de stat in Ministerul Finantelor, din 2000 pana in 2004 a fost director adjunct la BERD, dupa care pana in 2008 a fost presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, o scurta perioada din 2008 a lucrat la Emporiki Bank, iar la inceputul acestui an a fost numit presedinte al Eximbank.

Ceea ce atrage atentia cel mai mult in declaratia de avere a lui Ionut Costea sunt datoriile de circa trei milioane de euro pe care le-a facut anul trecut si care au ca termen scadent anul acesta si anul viitor. Acesta a facut in 2008 un imprumut de 1.477.500 de euro, bani luati de la Unicredit Tiriac Bank si pe care trebuie sa-i restituie pana in 2010. Cumnatul lui Mircea Geoana a mai facut doua imprumuturi anul trecut, unul de 1.168.000 de euro si altul de 200.000 de euro. Banii au fost luati de la societati nebancare si au ca termen de rambursare anul 2009.

Din ce bani au fost restituite toate aceste imprumuturi este greu de precizat, deoarece Ionut Costea nu precizeaza valoarea sumelor care reprezinta veniturile sale, in dreptul acestora fiind trecut „conform fisa fiscala”. Acesta a incasat anul trecut venituri ca presedinte al Reiffeisen Banca pentru Locuinte, de la Emporiki Bank, unde a lucrat cateva luni, si a primit indemnizatii pentru consiliile de adminsitratie de la Romgaz si Cuprom, iar sotia sa a avut venituri ca director adjunct la Deutsche Bank.

Chiar si cu salariul lunar de 20.760 de euro pe care il incaseaza, la care daca ar fi sa se adauge unul la fel de consistent incasat de sotia sa, Ionut Costea nu ar avea cum sa acopere imprumuturile facute pe un an sau pe doi, a caror valoare totala se ridica la 2.845.500 de euro. Cel putin nu din veniturile afisate, de director de banca si din indemnizatiile incasate pentru participarea la cele doua consilii de administratie.

Ce alte bunuri mai detine Ionut Costea puteti citi aici.