Cei doi candidati ramasi in cursa prezidentiala isi revendica fiecare victoria in alegeri, dupa anuntarea rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza agentiile de presa internationale despre rezultatul scrutinului de duminica din tara noastra. Agentiile France Presse si Reuters noteaza ca exit-poll-urile difuzate de televiziuni, la ora 21.00, il plaseaza pe social-democratul Mircea Geoana cu un usor avans in fata actualului sef al statului, Traian Basescu, de centru-dreapta.

AFP citeaza rezultatele sondajului INSOMAR realizat pentru televiziunea privata Realitatea - in care Geoana il depaseste pe Basescu cu 51,6% fata de 48,4% -, precum si un alt sondaj, realizat de CURS pentru televiziunea publica, care arata o diferenta mai mica intre cei doi - 50,80% pentru Geoana si 49,20% pentru Basescu.

"Victoria noastra este victoria tuturor romanilor care vor o viata mai buna", a spus Geoana, potrivit AFP, anuntandu-se invingator. De cealalta parte, presedintele in exercitiu Traian Basescu a insistat, de asemenea, ca a castigat alegerile, noteaza AFP. "Am invins. Va asigur ca sondajele corecte arata ca l-am depasit pe Mircea Geoana", a spus Traian Basescu sustinatorilor sai, denuntatand "manipulari" din partea posturilor de televiziune in privinta exit-poll-urilor.

Reuters noteaza ca analistii considera scrutinul de duminica unul dintre cele mai importante de la caderea comunismului in tara noastra, in urma cu 20 de ani, intrucat cel care va fi noul sef al statului va trebui sa aplice reformele mult timp amanate, care sa permita reluarea convergentei economice a tarii cu Vestul.

"O disputa prelungita cu privire la rezultatele votului este cred, cel mai urat scenariu, cu efecte negative asupra pietei. Amanarea instalarii unui nou guvern sau a adoptarii bugetului pe 2010 va cantari greu din punct de vedere financiar", spune Daniel Hewitt, economist in cadrul companiei britanice Barclays Capital, citat de Reuters. "Indiciile ca Geoana s-ar putea opune reformelor salariale si de pe piata muncii sunt destul de ingrijoratoare, desi cred ca un guvern condus de social-democrati si liberali poate fi unul realist, care poate infrunta problemele intr-o maniera inteligenta. Insa, daca nu vor cadea de acord in privinta politicilor sensibile, vor intampina mari greutati in convingerea Fondului Monetar International de a continua programul de finantare", a explicat Hewitt.

"Daca Geoana castiga, nu se anunta vesti bune pentru reformele pe termen lung. Partea pozitiva in cazul victoriei lui Mircea Geoana este ca vom aveam un guvern in curand care va fi sustinut de o majoritate parlamentara, cel putin pe termen scurt", a declarat pentru Reuters Ovidiu Fer, analist in cadrul companiei cehe Wood&Co. "PSD este mai lent in aplicarea reformelor. Marea intrebare este daca liberalii vor obtine ministerele Economiei sau Finantelor. In caz contrar, exista riscul ca urmatoarea transa din partea FMI sa fie amanata pana in martie", a mai spus Fer.

“Romania: incurcatura la rezultate” titreaza cotidianul francez Le Figaro, intr-un material in care anunta ca cei doi candidati la alegerile prezidentiale din tara noastra isi revendica victoria de duminica. Traian Basescu si Mircea Geoana au iesit “invingatori”, imediat dupa inchiderea birourilor de vot. Trei sondaje il dau castigator pe social-democratul Mircea Geoana, in timp ce un al patrulea sondaj anunta ca cei doi sunt la egalitate. Primele rezultate oficiale partiale nu vor fi disponibile, insa, pana luni dimineata, noteaza jurnalistii francezi.

Sub titlul “Social-democratul Mircea Geoana isi revendica victoria la prezidentiale”, cotidianul Le Monde noteaza rezultatele anuntate de exit-polluri. La 20 de ani de la caderea lui Nicolae Ceausescu, aceste alegeri sunt considerate unele dintre cele mai importante din istoria Romaniei, informeaza jurnalistii din Hexagon. Ales pentru cinci ani, invingatorul va trebui sa formeze un guvern stabil care sa recastige increderea Fondului Monetar International. FMI a inghetat in noiembrie acordarea unei transe din ajutorul de 20 de miliarde de euro, in asteptarea formarii unui nou cabinet. Campania electorala pentru alegerile prezidentiale a fost insa foarte tensionata si marcata de lovituri intre cei doi candidati, incheie Le Monde.

France 24 informeaza ca social-democratul Mircea Geoana si seful de stat Traian Basescu sunt umar la umar in cursa pentru Cotroceni. Al doilea tur al alegerilor prezidentiale departajeaza cu greu rezultatele obtinute de cei doi candidati. Ambii isi revendica victoria. Aceeasi imagine se desprinde si articolul realizat de cotidianul Le Parisien. Presedintele in functie a avertizat ca exit-pollurile publicate imediat dupa incheierea votului nu cuprind si voturile a zeci de mii de romani din strainatate, in mod traditional in favoarea lui Traian Basescu, noteaza Le Parisien. Dar oricare ar fi castigatorul, noul guvern trebuie sa adopte rapid proiectul de buget pe 2010, indispensabil pentru obtinerea banilor de la FMI si UE, incheie jurnalistii francezi.