Declaratie de avere Costea
Declaratie de avere Costea
Foto: HotNews.ro

Ionut Costea (49), cumnatul lui Mircea Geoana, platit de statul roman cu un salariu de 20.760 de euro lunar ca presedinte al Eximbank, detine o avere impresionanta, dobandita in decursul unei perioade de timp in care mai mult a fost angajat la stat decat la privat. Inainte de anii 2000, acesta a ocupat functii publice, fiind secretar de stat in Ministerul Finantelor, din 2000 pana in 2004 a fost director adjunct la BERD, dupa care pana in 2008 a fost presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, o scurta perioada din 2008 a lucrat la Emporiki Bank, iar la inceputul acestui an a fost numit presedinte al Eximbank.

Costea a fost numit presedinte al Eximbank in luna februarie, la cererea expresa a lui Mircea Geoana, dupa ce PSD a intrat la guvernare alaturi de PDL in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. Eximbank este detinuta si controlata de stat prin AVAS. In calitatea de presedinte si CEO al Eximbank, Costea a fost nevoit sa-si faca publica declaratia de avere.

Declaratie de avere Costea
Declaratie de
avere Costea
Foto: HotNews.ro
Acesta a completat formularul, asa cum prevede legea, insa declaratia sa de avere si a celorlalti membri din conducerea Eximbank nu au fost postate pe site-ul bancii, asa cum prevede legea Agentiei Nationale de Integritate. Ionut Costea nu a putut fi contactat. Biroul de presa al Eximbank a refuzat sa puna la dispozitie o copie a declaratiilor de avere a lui Ionut Costea si a celorlalti membri ai Consiliului de Administratie a Eximbank.

Am reusit sa obtin o copie a acesteia, care este stampilata cu stampila Eximbank si contine mentiunea conform cu originalul. Potrivit declaratiei sale de avere, Ionut Costea, fratele mai mic al Mihaelei Geoana, detine o avere impresionanta. Acesta are in proprietate:

  • 1.000 de metri patrati pe strada Drum Vadu Motilor din Bucuresti inca din 1996. Zece ani mai târziu, Costea devenea alaturi de alte trei persoane proprietar peste 31.200 de metri patrati de teren in comuna Dascalu de lânga Bucuresti, zona care s-a dezvoltat puternic in ultimii ani din punct de vedere imobiliar.
  • La capitolul imobile, Ionut Costea sta chiar mai bine. In 1988, parintii sai, Ion si Margareta Costea, i-au donat acestuia, dar si surorii sale, Mihaela, apartamentul in care familia a locuit in perioada comunista. Locuinta este plasata intr-un bloc pe strada Brâncutei, devenita intre timp Uruguay, situata lânga Parcul Herastrau. Din 1994, actualul presedinte al Eximbank este proprietarul unui apartament de 80 de metri aflat pe strada Doctor Felix, situata lânga Piata Victoriei.
  • In familia Geoana-Costea, afacerile s-au facut cel mai bine in... familie. Asa se face ca Ionut Costea a cumparat in 1996 un alt apartament, de 150 de metri patrati, impreuna cu Andrei Barba, varul sau, si cu Octavian Barba. Anul trecut, acesta si-a marit colectia de proprietati cu inca doua imobile.
  • A cumparat o vila pe strada Sandu Aldea, la numarul 25, strada situata intr-o alta zona de lux a Bucurestiului, undeva intre Arcul de Triumf si Universitatea de Agronomie.
  • Ce-a dea doua proprietate achizitionata anul trecut este o vila de vacanta in Navodari, in complexul Coral Beach. Ionut Costea este si un pasionat de automobile, fiind proprietarul unor masini de lux: un Audi A6, un BMW si un Porsche Cayenne. Colectia de ceasuri si bijuterii a presedintelui Eximbank se ridica la 50.000 de euro, potrivit declaratiei sale de avere.
  • La capitolul conturi sau depozite bancare, cumnatul lui Geoana sta foarte bine. Acesta detine 90.000 de lire sterline depuse intr-un fond de pensii la Barcleys Bank, circa 850.000 de euro, peste 400.000 de dolari si 92.000 de lire sterline, bani depusi in diverse conturi in tara si in strainatate.
  • Acestor sume li se adauga si 570.000 de lei aflati intr-un cont de la o banca din România. Proprietar al mai multor firme in anii trecuti, Ionut Costea a preferat sa-si mute afacerile in strainatate. Acesta sustine ca este proprietarul a trei companii pe care le detine in proportie de suta la suta, actiunile acestora valorând in parte câte 1.000 de lire sterline. Presedintele Eximbank are si datorii destul de mari, angajate pe termene scurte de timp, de unul sau doi ani.

Acesta a facut in 2008 un imprumut de 1.477.500 de euro, bani luati de la Unicredit Tiriac Bank si pe care trebuie sa-i restituie pâna in 2010. Un alt imprumut, de 342.000 de euro facut la aceeasi banca, are un termen mai lung de restituire. Creditul a fost facut tot in 2008 si va trebui returnat in 2018. Tot in favoarea Unicredit Tiriac Bank, Ionut Costea are depuse doua garantii bancare, una in valoare de 340.000 de euro si o alta de 56.000 de euro.

Cumnatul lui Mircea Geoana a mai facut doua imprumuturi anul trecut, unul de 1.168.000 de euro si altul de 200.000 de euro. Banii au fost luati de la societati nebancare si au ca termen de rambursare anul 2009. Din ce bani au fost restituite toate aceste imprumuturi este greu de precizat, deoarece Ionut Costea nu precizeaza valoarea sumelor care reprezinta veniturile sale, in dreptul acestora fiind trecut „conform fisa fiscala”.

Acesta a incasat anul trecut venituri ca presedinte al Reiffeisen Banca pentru Locuinte, de la Emporiki Bank, unde a lucrat câteva luni, si a primit indemnizatii pentru consiliile de adminsitratie de la Romgaz si Cuprom, iar sotia sa a avut venituri ca director adjunct la Deutsche Bank.

Recent, Hotnews.ro a intrat in poseisia contractului de mandat al lui Ionut Costea ca presedinte al Eximbank. Din documente rezulta ca acesta câstiga 89.062 de lei pe luna fara alte stimulente, adica 20.760 de euro. Contractul a fost semnat in aprilie 2009 de fostul presedinte AVAS, Mircea Ursache, membru PSD.

Potrivit specialistilor contactati de Hotnews.ro, salariul presedintelui Eximbank, de 20.760 de euro este considerat la nivelul pietei bancare, unde exista chiar si venituri de 25.000 sau 30.000 de euro in cazul bancilor de top. Diferenta ar fi ca toate celelalte banci functioneaza intr-o piata concurentiala dura, in timp ce Eximbank e o banca de stat, finantata de la buget, cu o cota de piata de sub 1%, potrivit datelor de la Banca Nationala, preciza recent site-ul de stiri.

Chiar si cu acest salariu foarte mare, la care daca ar fi sa se adauge unul la fel de consistent incasat de sotia sa, Ionut Costea nu ar avea cum sa acopere imprumuturile facute pe un an sau pe doi, a caror valoare totala se ridica la 2.845.500 de euro. Cel putin nu din veniturile afisate, de director de banca si din indemnizatiile incasate pentru participarea la cele doua consilii de administratie. Textul poate fi citit si pe blogdeinvestigatii