Gheorghe Ciorba, martor cheie si co-inculpat in dosarul Caltabosul a povestit, miercuri, magistratilor de la ICCJ cum a pregatit mita (caltabos, tuica si 15.000 de euro) pentru fostul ministru Traian Decebal Remes. Gheorghe Ciorba, cel care s-a autodenuntat la DNA in dosarul in care Remes este acuzat de coruptie a detaliat cum prin interemediul lui Ioan Muresan i-a dat fostului ministru al Agriculturii 15.000 de euro, bani in schimbul carora ar fi urmat sa fie favorizat la licitatii publice. Fostul ministru al Agriculturii a fost trimis in judecata in urma unui dosar instrumentat de DNA si si-a dat demisia in 2007 din functie dupa ce TVR a difuzat imagini in care era suprins primind plicul cu banii de la Ioan Muresan.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au audiat pe Gheorghe Ciorba, denuntatorul din dosarul "Caltabosul", si co-inculpat in aceeasi cauza. Potrivit TVR, Ciorba, martorul cheie al dosarului, a povestit pe larg cum l-a mituit pe fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes (PNL). Ciorba a relatat cum au ajuns banii (15.000 de euro), tuica si calbatosul la fostul ministru Remes. Vorbind despre caz Ciorba a declarat:"Daca nu sponsorizezi, nu iei lucrari".

Ciorba a marturisit, la fel ca si in denuntul facut in fata procurorilor DNA ca a apelat la Ioan Muresan pentru ca dorea sa castige doua licitatii la care participa baiatul sau, licitatii organizate de Regia Nationala a Padurilor, privind mai multe lucrari de 200 de milioane de lei vechi, respectiv 100 de milioane lei vechi. Ciorba a mai spus si ca Ioan Muresan l-a asigurat ca a luat legatura cu ministrul Agriculturii la acea data, Decebal Traian Remes. In depozitia sa in fata judecatorilor, Ciorba a mai declarat si ca Muresan i-ar fi cerut 15.000 de euro pentru a-l ajuta sa castige licitatia, iar Ciorba i-ar fi dat acesti bani, promitandu-i inclusiv un Audi Q7. Acest aspect fiind confirmat chiar si de sotia denuntatorului Ciorba.

Ciorba a relatat si povestea caltabosului si a dezvaluit ca i-a dus personal produsele. "Am inceput sa-i fac pachetele, cu tuica, cu toate cele", a spus Ciorba citat de NewsIn. El a mai precizat si ca la pregatiri l-a ajutat fosta soacra. Denuntatorul a mentionat ca, impreuna cu Muresan, a dus produsele la domiciliul lui Remes din Baia Mare, dar ca el a ramas afara.

Decebal Traian Remes a fost si el prezent la audierile de miercuri dar nu a comentat declaratiile facute de Gheorghe Ciorba. La termenele anterioare ale procesului, Remes a declarat in repetate randuri ca dosarul investigat de DNA este unul politic si a amenintat ca va actiona in justitie DNA, TVR si Presedentia. Reamintim faptul ca Gheorghe Ciorba este si el acuzat de cumparare de influenta in aceeasi cauza.

Dosarul Caltabosul pentru Remes

Fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes a fost acuzat de procurorii DNA de coruptie. Potrivit rechizitoriului DNA, in 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, detinuta la acea data, ar fi acceptat si primit produse alimentare (caltabos si tuica) in valoare de 1.500 de lei si suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Ioan Muresan. Presa a relatat ca Ciorba s-a autodenuntat la DNA dupa ce a aflat ca este oricum in vizorul anchetatorilor pentru ca ar fi incercat, prin Muresan, sa-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Procurorii au trimis dosarul in instanta in 2008 iar Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, acuzati de favorizarea unei firme pentru castigarea unei licitatii, in schimbul unui autoturism de lux, a unor produse alimentare si a 15.000 de euro.

TVR a difuzat, in 10 octombrie 2007, in jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o intalnire a ministrului Agriculturii de la acea data, Decebal Traian Remes, cu fostul ministru Ioan Avram Muresan, in care acesta din urma ii da un plic lui Remes, precum si inregistrari audio referitoare la licitatii.

Decebal Traian Remes si-a dat demisia din functia de ministru al Agriculturii in 11 octombrie 2007, dupa ce postul national de televiziune a difuzat imaginile din inregistrarea video a intalnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Muresan.