In sfarsit, Ciolos a devenit comisar european, iar Romania a primit agricultura. Nu s-a ajuns usor aici, iar eu am fost extrem de sceptica ca vom reusi asta. Si vreau sa clarific lucrurile de la inceput: nu am pus niciodata la indoiala calitatile si calificarea lui Dacian Ciolos, am spus-o, o repet, i-am spus-o si lui. dar nu epinde numai de asta, erau atat de multe variabile si, in final, aceasta victorie pare a Romaniei, dar eu o consider si o victorie a Frantei. De la care, marturisesc, nu ma asteptam la atata consecventa, scrie Menaru pe blogul sau.

  • Basescu a ales o strategie castigatoare

Ceea ce toata lumea, inclusiv eu, credea ca este o strategie perdanta s-a demonstrat o strategie castigatoare. Basescu a mers pe o varianta, atat de om, cat si de portofoliu. Vrem agricultura, il avem pe Ciolos foarte calificat pentru ea.

Analistii, oamenii din institutiile europene, toti spuneau ca in general in astfel de negocieri mergi pe mai multe variante, cu mai multi candidati. Basescu a tinut-o pe-a lui, iar eu am scris si am considerat ca greseste teribil. Pentru ca oficiali din Comisie mi-au spus: Romania si presedintele au primit semnalul clar ca nu vor primi un portofoliu care va gestiona atat de multi bani - anul, 45% din bugetul UE -, este practic exclus sa se intample asta.

Mai mult, o serie de eurodeputati germani si-au manifestat nemultumirea si opozitia fata de o astfel de solutie si e suficient sa cautati interviurile lui Ingeborg Grassle de pe NewsIn, care se repeta in acest sens. In timpul summit-ului din 19 noiembrie de la Bruxelles, aceasta l-a primit pe Ciolos la o discutie, tocmai pentru a nu eixsta opozitie fata de el la audierea din parlament. De altfel, asa cum era normal, Ciolos a facut un lobby intens in ultimele saptamanai acolo.

In paralel cu propunerea lui Ciolos si negocierea acestei variante, agricultura, se desfasurau din partea unor actori politici romani si alte negocieri. PSD-ul, mai precis Adrian Severin, a tras pentru postul de Inalt reprezentant pentru politica externa. In ultima vreme, PSD-istii il acuzau pe Basescu de faptul ca nu a sustinut aceasta candidatura si de-asta Severin nu a avut sanse. Eu am scris ceva, dar am si evitat sa intru in aceasta campanie pro-Severin, ca nu existau sanse sa obtina o functie mult prea importanta pentru un reprezentant al Romaniei. A fost chiar un contra-lobby facut de PSD-isti lui Ciolos la Bruxelles.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul Menaru.