"Guvernul SUA nu sustine vreun candidat anume pentru functia de presedinte al Romaniei si nicio agentie a Guvernului SUA nu desfasoara actiuni care sa influenteze cursa prezidentiala", este replica data de ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, la articolele din presa romaneasca din ultima vreme.

Ambasada SUA la Bucuresti a remis presei declaratia ambasadorului Gitenstein, prin care acesta face un apel la mass media "sa actioneze in mod responsabil si sa prezinte realitatea in mod corect".

"Fac apel la cetatenii Romaniei sa ii analizeze pe toti candidatii si sa voteze in cunostinta de cauza in ziua alegerilor", mai spune diplomatul american.

In ultima vreme, presa din Romania a publicat informatii si insinuari privind sprijinul acordat de administratia americana unuia dintre candidati, adica lui Mircea Geoana. Academia Catavencu scria, inainte de vizita vicepresedintelui Joe Biden la Bucuresti, ca acesta vine sa ii acorde sprijin lui MIrcea geoana in cursa prezidentiala.

In plus, odata cu aparitia cartii fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, "Pradarea Romaniei", in care aduce acuze grave la adresa presedintelui Basescu si a unor apropiati ai sai si in care vorbeste despre dosare "grele", precum privatizarile strategice sau cazul Omar Hayssam, au existat opinii potrivit carora presedintele Basescu "este lucrat" de partea americana, din moment ce americanii au desecretizat anumite informatii referitoare la rapirea jurnalistilor romani, informatii care apar in carte sau informatii pe surse din CIA.