Ministrul interimar al transporturilor Radu Berceanu a declarat marti ca sindicatele de la metrou nu au fost afectate de criza, precizand ca circa 75% din incasarile din inchirierea spatiilor comerciale si publicitare detinute de Metrorex ajung la o firma controlata de sindicalisti, cu care sunt semnate contractele.

"Sindicatele iau 75% din bani, iar Metrorex 25%. Sindicatele iau 75% din ceea ce se declara ca se incaseaza.(...) Metrorex primeste 250.000 lei anual. Contractul a fost prelungit anul trecut pe o perioada de 10 ani", a spus Radu Berceanu, potrivit NewsIn.

In cazul contractului pentru publicitate, ministrul a precizat ca acesta a fost incheiat in anul 2007, pe o perioada de 13 ani. "Sindicatele au fost mult prea galante in acest caz, au dat Metrorex 31% si ele au pastrat 69%", a afirmat Berceanu.

Contractele nu au fost incheiate de Metrorex, ci de firma Sindomet, controlata de sindicalistii de la metrou, pe o perioada de 10-12 ani, a spus Berceanu, potrivit Mediafax. Firma Sindomet Servcom este detinuta integral de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou.

"Metrorex nu are niciun cuvant de spus. Se pot da spatii oriunde si oricat si nu cere nici macar aprobarea pentru locuri care pot sa obtureze zonele de incendiu. Contractele au fost incheiate in perioada 2007-2008 si au o durata de 10 ani pentru spatiile comerciale si 12 ani pentru cele de publicitate", a declarat Berceanu.

  • Radu Berceanu: Am propus pentru 2010 majorarea subventiei Metrorex cu 20%

Radu Berceanu a mai declarat marti ca a propus, pentru proiectul de buget pe 2010, majorarea cu aproximativ 20% a subventiei Metrorex, de la 327 milioane lei, la 400 milioane lei, informeaza NewsIn. Acesta a precizat ca, din pretul obtinut pe bilete, prin subventie trebuie sa se acopere cheltuielile care tin de functionarea metroului.

"De la 327 milioane lei cat au primit in acest an, am pus 400 milioane lei la subventia Metrorex si inca 100 milioane lei la investitii. Este o majorare cu aproximativ 20% a subventiei. In mod normal, anul viitor trebuie sa avem in vedere si o anumita crestere de 4-5% a numarului de utilizatori. Pretul biletelor este sustinut de aceste 400 de milioane", a spus Berceanu.

In privinta fondului de salarii, acesta a precizat ca se apropie de valoarea subventiilor acordate de la buget. "La subventia de 327 milioane lei, fondul de salarii este de 285 milioane lei. Din veniturile realizate prin vanzarea biletelor, se acopera numai jumatate din salariile Metrorex", a explicat ministrul de resort. Berceanu a adaugat ca incasarile din vanzarea biletelor se ridica la peste 140 milioane lei.

  • Radu Berceanu: Negocierile salariale de la metrou nu vor avea loc mai devreme de ianuarie 2010

Berceanu a declarat ca legea il impiedica sa procedeze asa cum vor sindicalistii, iar negocierile pe tema salariilor de la Metrorex nu pot avea loc mai devreme de ianuarie 2010, estimand ca la sfarsitul anului se va aproba bugetul de venituri si cheltuieli pe 2010.

"In primul rand as vrea sa va citesc din Monitorul Oficial legea din 5 noiembrie 2009, numarul 329, care este semnata de domnul Mircea Geoana in calitate de presedinte al Senatului. Titlul legii este "Lege privind organizarea unor autoritati si institutii publice. Rationalizarea cheltuielilor publice. Sustinerea mediului de afaceri si Respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. La articolul 30, aceasta lege prevede cat se poate de limpede: contractele colective de munca se renegociaza in conditiile legii numai dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici in limitele si in conditiile stabilite prin bugete", a sustinut intr-o declaratie de presa ministrul interimar al transporturilor Radu Berceanu.

Ministrul a precizat ca in aceste conditii dispozitiile unor legi mai vechi se abroga. "Daca sunt probleme pe care sindicatele le-ar dori rezolvate mai repede sau intr-un alt fel, legea ne impiedica sa procedam altfel decat este scris aici. Este scris aici, si anume contractul colectiv de munca poate fi renegociat numai dupa ce exista bugetul de venituri si cheltuieli pe 2010", a precizat Berceanu.

Peste 1.000 de angajati de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat marti, in intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat. Ei cer inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%. Ultima majorare salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. In ultimul an, la Metrorex nu au fost facute concedieri si nici reduceri de salariu.