Lansarea primei rachete romanesti in spatiu a fost reprogramata pentru inceputul anului viitor, dupa mai multe amanari, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, informeaza un comunicat remis HotNews.ro de catre organizatori.

La sfarsitul saptamanii trecute, ARCA (Asociatia Romana de Aeronautica si Cosmonautica) a planificat lansarea din largul Marii Negre a rachetei spatiale Helen. Lansarea efectiva a rachetei a fost amanata, intrucat conditiile meteorologice au impiedicat buna desfasurare a operatiunilor. Lansarea primei rachete spatiale romanesti a fost reprogramata pentru inceputul anului viitor.

"Operatiunea de sambata a fost un test a carui experienta ne va ajuta foarte mult la zborul final. Ne-am fi dorit sa parcurgem de data aceasta toate procedurile de lansare stabilite. Curentii de apa ne-au impiedicat insa, rasucind balonul pe care noi si echipa de scafandri militari am incercat sa-l stabilizam pe suprafata apei. Orele au trecut luptandu-ne efectiv cu marea, iar soarele, esential pentru a incalzi aerul din balon, si-a pierdut din intensitate, obligandu-ne sa amanam operatiunea", a declarat Dumitru Popescu, presedinte ARCA.

Lansarea rachetei, tractata in prima etapa de un balon solar, cel mai mare balon solar din lume, cu un volum echivalent cu 10 blocuri de cate 20 de etaje, implica un set de proceduri si operatiuni deosebit de complexe.

Evenimentul urma sa dureze aproximativ doua ore, interval in care balonul solar ar fi fost umflat cu aer cald, dupa care si-ar fi luat zborul pana la altitudinea de 14.000 metri.

Dupa aceasta operatiune, vor fi initiate motoarele celor trei trepte ale rachetei, care va fi propulsata in zbor suborbital. Faza finala a testului va consta in recuperarea din Marea Neagra a modulului. Racheta transporta sarcina utila, formata din capsula presurizata European Lunar Lander (ELL). Capsula transporta echipamente de urmarire si telemetrie prin radio si satelit si camere de luat vederi. Aceasta va fi scoasa in spatiu, cand racheta va intra in treapta a treia, urmand apoi procedura de reintrare in atmosfera terestra si de aterizare in Marea Neagra prin parasutare.

Racheta Helen este ridicata de cel mai mare balon solar din lume si foloseste un sistem de stabilizare inovativ. Misiunea este una dintre cele mai complexe misiuni desfasurate vreodata in domeniul aerospatial. Peste 95% din materialele folosite in constructie sunt romanesti, doar echipamentele electronice provin din alte tari

Proiectul de lansare este singular printr-o serie de elemente unice: lansarea dintr-un balon solar, prin folosirea de combustibil ecologic (apa oxigenata cu o concentratie de 70%), dar si prin sistemul de dispunere a treptelor, care da rachetei o forma inedita, care nu corespunde unui profil aerodinamic.

ARCA este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale. In 2003, Asociatia s-a inscris in cea mai prestigioasa competitie de astronautica Ansari X Prize, fiind unul dintre competitorii importanti. Anuntul inscrierii echipei romanesti a fost facut la Congresul Mondial de Astronautica de la Houston. In 2004, a lansat Demonstrator 2B, prima racheta civila romaneasca, echipata cu primul motor din lume reutilizabil.

In 2008, ARCA devine partener cu Google, in competitia Google Lunar X Prize, care va oferi un premiu de 30 milioane de dolari, primei echipe care trimite un robot pe Luna.