Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

Gheorghe Pogea: In sectorul bugetar, castigurile salariale medii sunt mai mari cu peste 22% fata de sectorul privat - o anomalie care va trebui urgent corectata

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2009, 12:11 Actualitate | Esenţial


Gheorghe Pogea
Foto: HotNews.ro
Ministrul interimar al finantelor, Gheorghe Pogea, a discutat cu cititorii HotNews.ro despre  buget si criza economica.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga.

Gheorghe Pogea va raspunde in continuare la intrebarile cititorilor pe parcursul acestei saptamani.


Nota redactiei:

 • Intalnirea s-a incheiat
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatului sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI si pe HotNews.ro.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 alex

  Buna ziua domnule ministru,

  1. Unde putem gasi statistici ale numarului de angajati din sistemul bugetar (cele din sistemul public sunt disponibile pe INS, dar nu si cele din sistemul bugetar in subordinea M Finantelor) si salariul mediu al acestora?
  2. Cu cat se va reduce numarul salariatilor din domeniul bugetar in 2010-2011 si care segmente vor fi cel mai afectate?
  /

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)

  • Gheorge Pogea

   Ministerul Finantelor Publice colecteaza date privind numarul de angajati din sistemul public. Spre exemplu, pentru luna septembrie, numartul total de angajati din sectorul bugetar a fost de 1.388.835. Bugetat pentru anul 2009, numarul a fost de 1.414.465. Acesta a fost numarul avut in vedere la elaboarea bugetului pe 2009. Pe 2010 se prevede o reducere a cheltuielilor cu personalul la 8, 7% din PIB. (PIB, aproximativ 525 mld), respectiv cheltuielile cu personalul vor fi mai mici cu cca 3, 5 mld lei sau 0, 68% din PIB.
   In anul 2009, numarul posturilor fata de cele bugetate este mai scazut cu 16.975 la nivelul bugetului de stat (luna septembrie, anul curent)

 • Întrebarea nr. 2 mitica nemtzeanu

  Cat va vi cota de impozitare pentru microintreprinderi in 2010? Conform carei legi?

  • Gheorge Pogea

   Pentru 2010 nu sunt avute in vedere majorari ale Taxei pe Valoarea Adaugata sau ale cotei unice, impozit pe venit sau impozit pe profit. Ce se aude pe TV sunt declaratii de campanie electorala. Iar faptul ca bugetul nu este trimis nu are nimic de-a face ca am tine ascunse majorarile.

  • Gheorge Pogea

   Intarzierea prezentarii bugetul se datoreaza cadrului legislativ care nu permite inca prezentarea lui in Parlament.

 • Întrebarea nr. 3 vincent

  Domnule Ministru, care este explicatia cresterii cheltuielilor cu personalul in primele noua luni ale acestui an cu 9.2% fata de primele noua luni ale anului precedent?

  Stiu ca anumite salarii suplimentare ce ar fi trebuit acordate la finalul 2008 au fost amanate pentru inceputul anului 2009 insa rata anuala de crestere chelt cu personalul a accelerat in ultimele luni (incepand din luna mai acesta a fost +4%, 4.7%, 5.5%, 6.6% si respectiv 9.2% ian-sep09/ian-sep08)

  • Gheorge Pogea

   Explicatia este urmatoarea:

   a) Se compara doua perioade similare (spre exemplu trimestru/ trimestru, semestru/ semestru), din doi ani diferiti, 2009 respectiv 2008.

   b) In anul 2009, nu au avut loc majorari ale salariilor individuale ale personalului din sistemul public. Si nici a numarului de persoane. Consecinta cresterii cu 9, 2% a cheltuielilor de personal pe primele doua luni din 2009, comparativ cu noua luni 2008 se datoreaza faptului ca in 2008, in ultimul trimestru al anului, au avut loc majorari de salarii care acum se repercuteaza prin anualizare pe 12 luni. Pe cale de consecinta, masa salariala este mai mare.

   La nivelul autoritatilor centrale, care pot fi controlate riguros de guvern, acestea au crescut doar cu 2, 9% pe primele opt luni. Depasiri mai mari sunt la nivelul autoritatilor locale: 15, 3% (efectele autonomiei locale)

 • Întrebarea nr. 4 Dan

  1. Ati avut probabil timp sa masurati efectele forfetarului in 2009: firme inchise, angajati trimisi in somaj sau reangajati la negru. Aveti si rezultatele negative? Adica nu doar incasarile, ci si pierderile suferite de bugetul consolidat ca urmare a aplicarii acestui tip de impozit...

  2. Daca in 2009 majoritatea firmelor au fost afectate de criza economica si nu vor avea profit, nu exista riscul ca impozitul minimal de anul viitor sa le priveze de ultima bruma de lichiditati, in conditiile in care intreprinzatorii reusesc tot mai greu sa gaseasca finantare pentru operatiunile curente? Ce efecte estimati ca va avea "forfetarul" in 2010 si, apoi, pe termen mai lung?

  • Gheorge Pogea

   1. La primul termen de plata al impozitului minim, trimestrul II 2009, mai exact doar doua luni (mai si iunie), sumele datorate la impozitul pe profit au fost de 2, 48 mld lei, din care, daca am fi aplicat regula generala de impozitare, la contribuabilii care au declarat impozit minim, am fi obtinut doar 12, 72 milioane de lei.

   Aplicarea impozitului minim a adus bugetului public 279, 4 milioane, la primul termen, practic pe doua luni din trimestrul II. Practic s-a obtinut in plus circa 260 de milioane de lei. Aici doar la impozitul pe profit datorat de persoane juridice romane.

   In primul rand, firmele nu s-au inchis datorita impozitului minim. Pentru argumentare, va informam urmatoarele: la nivelul anului 2007, an de boom economic, numarul societatilor care au declarat pierderi a fost de 242.106. Adica 39, 2% din total societati inregistrate la Registrul Comertului. In intervalul ianuarie - august 2009, potrivit datelor de la ONRC, 129.551 de societati au intrat in stare de inactivitate temporara (suspendare activitate), sau s-au dizolvat cu lichidare. Dintre acestea, 13.118 s-au inregistrat in cursul anului 2008, in timp ce 115.288 au luat fiinta la date anterioare. Ce rezulta de aici? Ca din bilanturile analizate, anterior momentului incetarii activitatii acestora, pentru ca invoca impozitul minim, situatia era urmatoarea: 34.833 de societati erau inregistrate inainte de 1 ianuarie 2008 nu exista la nivelul ANAF date asupra bilanturilor aferente anului 2007. Adica pentru un numar de 34.833 de societati care s-au inchis, nu si-au indeplinit obligatiile de depunere a acestor obligatii financiare anuale (30, 2% din total)
   40.899 de societati (35, 4%) au depus bilanturile aferente anului 2007 sustinand lipsa de activitate (venituri zero). cu alte cuvinte, societatile care au luat decizia de inchidere sau suspendare a activitatii, majoritatea dintre ele, fie aveau venit zero, fie erau inactive. Impozitul minim le-a determinat in fapt sa decida.

  • Gheorge Pogea

   In concluzie, foarte multe societati care n-au avut activitate, chiar in 2008, 2007, au luat decizia de a suspenda activitatea, de data aceasta in mod oficial. Pentru ca faptic ele nu operau in piata. Cu alte cuvinte, s-a produs si limpezire a lucrurilor. Spre exemplu, la nivelul anului 2007, 2000 de companii din circa 617.000 asigurau peste 85% din veniturile publice, adica mai putin de 4%.

 • Întrebarea nr. 5 Laurentiu78

  Stimate Domnule Ministru,

  1. De ce Romania, in conditii de criza, foloseste/a folosit politici prociclice in discrepanta fata de celelalte tari (Franta, SUA, etc.). Impozitul forfetar este o idee buna, dar momentul ei de implementare in plina criza este un dezastru.

  2. De ce auzim inca de cresteri salariale (greva metrorex de maine), cand toate estimarile vorbesc de necesitatea cheltuielilor bugetare. Isi poate un guvern permite sa dea niste bani pe care nu-i are doar din motive electorale?

  Va multumesc

  • Gheorge Pogea

   Politici prociclice au fost utilizate pana in 2009. Pentru 2009 si, mai ales in 2010 nu va folosi astfel de politici. Se vor mentine nivelul taxarii; pentru incurajarea mediului de afaceri, incepand cu trimestrul IV 2008, s-a introdus neimpozitarea profitului reinvestit. Masurile avute in vedere pentru 2009 si 2010 privesc mai degraba ajustarea cheltuielilor de functionare ale statului in sensul diminuarii acestora si crearea de spatiu fiscal pentru politici de dezvoltare, investitii.
   Legea salarizarii unitare, reforma pensiilor, restructurarea agentiilor (masura intrata in vigoare), alaturi de legea responsabilitatii fiscale reprezinta masuri care vor conduce la profunde reformre structurale. Efecte: consolidarea fiscala in primul rand, reducerea deficitului bugetar de la circa 7, 3% din PIB in 2009 la sub 3% in 2012.

  • Gheorge Pogea

   2. Masurile de reforma ale Guvernului vizeaza inclusiv imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat. Incepand cu anul 2010, prin legea recent apobata, majorarile salariale vor fi strict legate de productivitate si rata inflatiei si, in nici un caz, nu vom cadea in patima deciziilor populiste, asa cum s-a facut pana acum.

 • Întrebarea nr. 6 Florina

  Buna dimineatza,
  Puteti sa-mi spuneti care va fi bugetul alocat pentru sanatate pentru anul 2010?

  • Gheorge Pogea

   Alocarea de cheltuieli exprimate ca procente din PIB nu cred ca este cea mai buna metoda. Cert este ca sanatatea va fi prioritara, dar in egala masura cheltuielile bugetului de sanatate trebuie sa fie mai bine administrate si mai bine tintite.

 • Întrebarea nr. 7 cp

  buna ziua,
  n u inteleg de ce se misca statul in general si ministerul dv. in special atit de prost si ineficace cind e vb de luat masuri urgente(subliniez urgente)sau indreptarea unor masuri proaste (vezi impozitul fofetar)?
  2. se urmareste creare unor mamuti economici pe piata prin desfintarea ''celor mici''care ii concureaza pe cei mari?
  /
  multumesc(editat de HotNews.ro)

  • Gheorge Pogea

   1. Statul se misca in general greoi si acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie restructurat. Rareori sunt avute in vedere principii de rationalitate economica, de eficienta a cheltuirii banului public. Va asigur ca procesele de reforma amorsate vor fi accelerate puternic in 2010, inclusiv in directia pe care o sugerati.

   2. Nici pe departe nu urmarim crearea de mamuti economici. Intreprinderile mici si mijlocii vor fi motorul oricarei economii si asta urmarim. Daca va referiti cumva la companiile energetice, asta-i cu totul alta chestiune.

 • Întrebarea nr. 8 Psycon

  1) De ce nu pot fi dati afara oameni din sistem? In iarna guvernul boc vehicula scaderea cu 20% a numarului de angajati, ce s-a intamplat intre timp?

  2) Cat mai trebuie sa asteptam pana putem plati online taxe si impozite? Nu vorbesc de proiecte pilot, ci de un sistem national complet care sa preia 90% din atributiile functionarului de la ghiseu.

  • Gheorge Pogea

   1. S-a redus numarul de posturi, au fost inghetate angajarile (peste 17.000 de posturi au fost reduse prin angajarea doar a unei persoane din sapte care au parasit sistemul. Acest mecanism se va pastra si in cursul anului 2010).
   2. Este un proiect avut in vedere de catre MFP, care impreuna cu ministerul comunicatiilor va extinde utilizarea acestor sisteme de plati in perioada urmatoare, absolut necesare pentru imbunatatirea capacitatii administrative, dar mai ales pentru economie de timp la contribuabil.

 • Întrebarea nr. 9 AlinN

  Buna ziua domnule ministru,
  In 2009 sectorul privat s-a primenit prin impozitul forfetar. Aceasta primenire a avut ca efect inchideri de firme si concedieri din sectorul privat. Angajatii in sectorul privat au ajuns sa aibe salariul, in medie, mai mic decat cei din sectorul de stat.
  In sectorul bugetar nu s-au intamplat astfel de masuri radicale. Am inteles ca un bun procent din bugetari sunt secretare, soferi si casieri. Nu s-ar putea renunta totusi si la multe posturi de la buget in care se taie frunza la caini? Este normal ca singurii afectati de criza sa fie cei din sectorul privat?

  • Gheorge Pogea

   Din pacate, aveti dreptate. Masurile luate in cursul anului 2009 au limitat cheltuielile cu personalul, adevarat, nu intr-o masura suficienta. Abia incepand cu luna noiembrie, dupa validarea de catre Curtea Constitutionala a pachetului de legi, se vor putea pune in aplicare masuri de restructurare a agentiilor si a diferitelor institutii guvernamentale. De exemplu, 112 agentii vor intra in acest pachet de reforma.

  • Gheorge Pogea

   In sectorul bugetar, castigurile salariale medii sunt mai mari cu peste 22% fata de sectorul privat. Si aceasta o anomalie care va trebui sa fie urgent corectata.

 • Întrebarea nr. 10 Calin

  Domnule ministru,
  In momentul in care s-a pus in practica impozitul forfetar era clar pentru toata lumea ca deja criza era o realitate. Va intreb atunci de ce s-a raportat el la cifra de afaceri din 2008, cind oricum afacerile inca mergeau. Nu credeti ca aceasta masura duce la decapitalizarea firmei (ma refer la microintreprideri) si deci este inechitabila? Mentionez ca cifra de afaceri pe anul in curs este cam 60% fata de 2008 si ca firma, care functioneaza din 1992 cu toate platile la zi, va face fata cu greu la urmatoarele 3 luni.
  Multumesc
  PS: cred ca este clar ca incasarile la buget vor fi drastic diminuate.

  • Gheorge Pogea

   Multe pot fi discutate pe tema impozitului minim. A fost puternic dezbatut, cum era normal, dar s-a uitat din vedere ca nivelul taxarii in Romania, presiunea fiscala este una dintre cele mai scazute din Europa. Romania are impozit pe profit 16%, in timp ce media in tarie UE este 19%. Impozitul pe venit 16%, in timp ce media in UE este 31%. Taxa pe Valoarea Adaugata este 19 in Romania, fata de 20% cat e media in UE. Sunt cele mai importante trei taxe care au nivel mult mai scazut fata de impozitele din alte tari. Este adevarat ca nivelul contributiilor este mai mare in Romania, 44%, fata de 39, 5% cat este in restul statelor. Numai o analiza completa poate sa exprime daca deciziile luate in domeniul taxarii au fost adecvate sau nu momentului relativ greu prin care trecem.

 • Întrebarea nr. 11 gigi

  Buna ziua,

  In urma unui calcul nu foarte precis, recunosc, am ajuns la concluzia ca, pt un grup X de 100 persoane apte de munca, pt statul roman ar fi mult mai profitabil ca aceste persoane sa isi gaseasca de lucru in occident decat in Romania. Este corect?

  • Gheorge Pogea

   Multe tari, mai ales in perioada de preaderare, cand economiile lor treceau prin reforme profunde si zeci de mii de persoane si-au pierdut locurile de munca, si-ar fi dorit sa gaseasca o tara sponsor care sa preia temporar forta de munca disponibilizata.

 • Întrebarea nr. 12 Cristian

  D-le Pogea, de ce ma obligati sa platesc 500 euro pe an impozit forfetar pentru o firma care nu mai are activitate de 2 ani?
  Impozitarea cifrei de afaceri ZERO e o chestie care nici macar pe vremea lui Iliescu nu s-a intamplat. Ca sa nu mai vorbesc de alegerea intervalului transelor de impozitare superioare, care favorizeaza marii evazionisti si omoara micii intreprinzatori onesti, dar afectati de criza.

  • Gheorge Pogea

   Firmele care au activitatea suspendata legal la Registrul Comertului nu platesc impozit minim. Cu alte cuvinte, daca temporar nu aveti activitate, si anticipati acest lucru, este bine sa declarati suspendara activitatii.

 • Întrebarea nr. 13 dan x

  Domnule Pogea cum vedeti dpdv financiar,fiscal samd situatia Romaniei in urmatoarele 24 de luni?Cum statul isi va putea sustine investitiile in infrastructura cand guvernul imprumutata bani pt cheltuieli curente.Eu cred ca strategia e total gresita daca a existat vreuna VREODATA.Asta e parerea mea si as dori sa gresesc din tot sufletul.

  • Gheorge Pogea

   Cu siguranta ca a existat si exista o strategie privind contractarea de datorie publica. Un stat se imprumuta pe piata interna si externa cel putin din trei motive:

   a) pentru acoperirea deficitului bugetului consolidat
   b) pentru refinantarea datoriei publice
   c) pentru acoperirea golurilor de casa, care apar in mod curent aproape in oricare economie a lumii (diferenta intre momentul incasarii veniturilor la bugetul de stat si obligatiile de plata. spre exemplu, in ultimele zece zile ale lunii, statul incaseaza peste 60% din toate veniturile publice, in timp ce in primele 20 de zile efectueaza majoritatea cheltuielilor).

   Imprumuturile mai mari in anul 2009 se datoreaza faptului ca in doi ani la rand - 2008 si 2009 - deficitele bugetului consolidat au fost extrem de ridicate. Volumul de investitii in 2009 este programat a fi 35 de mld lei, egal aproape cu nivelul deficitului. Ceea ce arata ca imprumuturile au fost destinate cu precadere programului de investitii.

6212 vizualizari

 • intrebari (Luni, 16 noiembrie 2009, 12:26)

  alex [anonim]

  Buna ziua domnule ministru,

  1. Unde putem gasi statistici ale numarului de angajati din sistemul bugetar (cele din sistemul public sunt disponibile pe INS, dar nu si cele din sistemul bugetar in subordinea M Finantelor) si salariul mediu al acestora?
  2. Cu cat se va reduce numarul salariatilor din domeniul bugetar in 2010-2011 si care segmente vor fi cel mai afectate?
  /

  Va multumesc.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:08)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Ministerul Finantelor Publice colecteaza date privind numarul de angajati din sistemul public. Spre exemplu, pentru luna septembrie, numartul total de angajati din sectorul bugetar a fost de 1.388.835. Bugetat pentru anul 2009, numarul a fost de 1.414.465. Acesta a fost numarul avut in vedere la elaboarea bugetului pe 2009. Pe 2010 se prevede o reducere a cheltuielilor cu personalul la 8, 7% din PIB. (PIB, aproximativ 525 mld), respectiv cheltuielile cu personalul vor fi mai mici cu cca 3, 5 mld lei sau 0, 68% din PIB.
   In anul 2009, numarul posturilor fata de cele bugetate este mai scazut cu 16.975 la nivelul bugetului de stat (luna septembrie, anul curent)
 • impozit micro 2010 (Luni, 16 noiembrie 2009, 12:31)

  mitica nemtzeanu [anonim]

  Cat va vi cota de impozitare pentru microintreprinderi in 2010? Conform carei legi?
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:10)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui mitica nemtzeanu

   Pentru 2010 nu sunt avute in vedere majorari ale Taxei pe Valoarea Adaugata sau ale cotei unice, impozit pe venit sau impozit pe profit. Ce se aude pe TV sunt declaratii de campanie electorala. Iar faptul ca bugetul nu este trimis nu are nimic de-a face ca am tine ascunse majorarile.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:11)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui mitica nemtzeanu

   Intarzierea prezentarii bugetul se datoreaza cadrului legislativ care nu permite inca prezentarea lui in Parlament.
 • cheltuieli cu personalul (Luni, 16 noiembrie 2009, 12:37)

  vincent [anonim]

  Domnule Ministru, care este explicatia cresterii cheltuielilor cu personalul in primele noua luni ale acestui an cu 9.2% fata de primele noua luni ale anului precedent?

  Stiu ca anumite salarii suplimentare ce ar fi trebuit acordate la finalul 2008 au fost amanate pentru inceputul anului 2009 insa rata anuala de crestere chelt cu personalul a accelerat in ultimele luni (incepand din luna mai acesta a fost +4%, 4.7%, 5.5%, 6.6% si respectiv 9.2% ian-sep09/ian-sep08)
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:16)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui vincent

   Explicatia este urmatoarea:

   a) Se compara doua perioade similare (spre exemplu trimestru/ trimestru, semestru/ semestru), din doi ani diferiti, 2009 respectiv 2008.

   b) In anul 2009, nu au avut loc majorari ale salariilor individuale ale personalului din sistemul public. Si nici a numarului de persoane. Consecinta cresterii cu 9, 2% a cheltuielilor de personal pe primele doua luni din 2009, comparativ cu noua luni 2008 se datoreaza faptului ca in 2008, in ultimul trimestru al anului, au avut loc majorari de salarii care acum se repercuteaza prin anualizare pe 12 luni. Pe cale de consecinta, masa salariala este mai mare.

   La nivelul autoritatilor centrale, care pot fi controlate riguros de guvern, acestea au crescut doar cu 2, 9% pe primele opt luni. Depasiri mai mari sunt la nivelul autoritatilor locale: 15, 3% (efectele autonomiei locale)
 • efectele impozitului minimal (Luni, 16 noiembrie 2009, 12:43)

  Dan [anonim]

  1. Ati avut probabil timp sa masurati efectele forfetarului in 2009: firme inchise, angajati trimisi in somaj sau reangajati la negru. Aveti si rezultatele negative? Adica nu doar incasarile, ci si pierderile suferite de bugetul consolidat ca urmare a aplicarii acestui tip de impozit...

  2. Daca in 2009 majoritatea firmelor au fost afectate de criza economica si nu vor avea profit, nu exista riscul ca impozitul minimal de anul viitor sa le priveze de ultima bruma de lichiditati, in conditiile in care intreprinzatorii reusesc tot mai greu sa gaseasca finantare pentru operatiunile curente? Ce efecte estimati ca va avea "forfetarul" in 2010 si, apoi, pe termen mai lung?
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:32)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1. La primul termen de plata al impozitului minim, trimestrul II 2009, mai exact doar doua luni (mai si iunie), sumele datorate la impozitul pe profit au fost de 2, 48 mld lei, din care, daca am fi aplicat regula generala de impozitare, la contribuabilii care au declarat impozit minim, am fi obtinut doar 12, 72 milioane de lei.

   Aplicarea impozitului minim a adus bugetului public 279, 4 milioane, la primul termen, practic pe doua luni din trimestrul II. Practic s-a obtinut in plus circa 260 de milioane de lei. Aici doar la impozitul pe profit datorat de persoane juridice romane.

   In primul rand, firmele nu s-au inchis datorita impozitului minim. Pentru argumentare, va informam urmatoarele: la nivelul anului 2007, an de boom economic, numarul societatilor care au declarat pierderi a fost de 242.106. Adica 39, 2% din total societati inregistrate la Registrul Comertului. In intervalul ianuarie - august 2009, potrivit datelor de la ONRC, 129.551 de societati au intrat in stare de inactivitate temporara (suspendare activitate), sau s-au dizolvat cu lichidare. Dintre acestea, 13.118 s-au inregistrat in cursul anului 2008, in timp ce 115.288 au luat fiinta la date anterioare. Ce rezulta de aici? Ca din bilanturile analizate, anterior momentului incetarii activitatii acestora, pentru ca invoca impozitul minim, situatia era urmatoarea: 34.833 de societati erau inregistrate inainte de 1 ianuarie 2008 nu exista la nivelul ANAF date asupra bilanturilor aferente anului 2007. Adica pentru un numar de 34.833 de societati care s-au inchis, nu si-au indeplinit obligatiile de depunere a acestor obligatii financiare anuale (30, 2% din total)
   40.899 de societati (35, 4%) au depus bilanturile aferente anului 2007 sustinand lipsa de activitate (venituri zero). cu alte cuvinte, societatile care au luat decizia de inchidere sau suspendare a activitatii, majoritatea dintre ele, fie aveau venit zero, fie erau inactive. Impozitul minim le-a determinat in fapt sa decida.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:37)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   In concluzie, foarte multe societati care n-au avut activitate, chiar in 2008, 2007, au luat decizia de a suspenda activitatea, de data aceasta in mod oficial. Pentru ca faptic ele nu operau in piata. Cu alte cuvinte, s-a produs si limpezire a lucrurilor. Spre exemplu, la nivelul anului 2007, 2000 de companii din circa 617.000 asigurau peste 85% din veniturile publice, adica mai putin de 4%.
 • politicile de criza. (Luni, 16 noiembrie 2009, 12:45)

  Laurentiu78 [utilizator]

  Stimate Domnule Ministru,

  1. De ce Romania, in conditii de criza, foloseste/a folosit politici prociclice in discrepanta fata de celelalte tari (Franta, SUA, etc.). Impozitul forfetar este o idee buna, dar momentul ei de implementare in plina criza este un dezastru.

  2. De ce auzim inca de cresteri salariale (greva metrorex de maine), cand toate estimarile vorbesc de necesitatea cheltuielilor bugetare. Isi poate un guvern permite sa dea niste bani pe care nu-i are doar din motive electorale?

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:42)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu78

   Politici prociclice au fost utilizate pana in 2009. Pentru 2009 si, mai ales in 2010 nu va folosi astfel de politici. Se vor mentine nivelul taxarii; pentru incurajarea mediului de afaceri, incepand cu trimestrul IV 2008, s-a introdus neimpozitarea profitului reinvestit. Masurile avute in vedere pentru 2009 si 2010 privesc mai degraba ajustarea cheltuielilor de functionare ale statului in sensul diminuarii acestora si crearea de spatiu fiscal pentru politici de dezvoltare, investitii.
   Legea salarizarii unitare, reforma pensiilor, restructurarea agentiilor (masura intrata in vigoare), alaturi de legea responsabilitatii fiscale reprezinta masuri care vor conduce la profunde reformre structurale. Efecte: consolidarea fiscala in primul rand, reducerea deficitului bugetar de la circa 7, 3% din PIB in 2009 la sub 3% in 2012.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:44)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu78

   2. Masurile de reforma ale Guvernului vizeaza inclusiv imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat. Incepand cu anul 2010, prin legea recent apobata, majorarile salariale vor fi strict legate de productivitate si rata inflatiei si, in nici un caz, nu vom cadea in patima deciziilor populiste, asa cum s-a facut pana acum.
 • Buget sanatate (Luni, 16 noiembrie 2009, 12:52)

  Florina [anonim]

  Buna dimineatza,
  Puteti sa-mi spuneti care va fi bugetul alocat pentru sanatate pentru anul 2010?
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:46)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florina

   Alocarea de cheltuieli exprimate ca procente din PIB nu cred ca este cea mai buna metoda. Cert este ca sanatatea va fi prioritara, dar in egala masura cheltuielile bugetului de sanatate trebuie sa fie mai bine administrate si mai bine tintite.
 • ????ar fi mai multe,dar.. (Luni, 16 noiembrie 2009, 12:52)

  cp [anonim]

  buna ziua,
  n u inteleg de ce se misca statul in general si ministerul dv. in special atit de prost si ineficace cind e vb de luat masuri urgente(subliniez urgente)sau indreptarea unor masuri proaste (vezi impozitul fofetar)?
  2. se urmareste creare unor mamuti economici pe piata prin desfintarea ''celor mici''care ii concureaza pe cei mari?
  /
  multumesc(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:50)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui cp

   1. Statul se misca in general greoi si acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie restructurat. Rareori sunt avute in vedere principii de rationalitate economica, de eficienta a cheltuirii banului public. Va asigur ca procesele de reforma amorsate vor fi accelerate puternic in 2010, inclusiv in directia pe care o sugerati.

   2. Nici pe departe nu urmarim crearea de mamuti economici. Intreprinderile mici si mijlocii vor fi motorul oricarei economii si asta urmarim. Daca va referiti cumva la companiile energetice, asta-i cu totul alta chestiune.
 • Tot despre personal (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:00)

  Psycon [utilizator]

  1) De ce nu pot fi dati afara oameni din sistem? In iarna guvernul boc vehicula scaderea cu 20% a numarului de angajati, ce s-a intamplat intre timp?

  2) Cat mai trebuie sa asteptam pana putem plati online taxe si impozite? Nu vorbesc de proiecte pilot, ci de un sistem national complet care sa preia 90% din atributiile functionarului de la ghiseu.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:53)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Psycon

   1. S-a redus numarul de posturi, au fost inghetate angajarile (peste 17.000 de posturi au fost reduse prin angajarea doar a unei persoane din sapte care au parasit sistemul. Acest mecanism se va pastra si in cursul anului 2010).
   2. Este un proiect avut in vedere de catre MFP, care impreuna cu ministerul comunicatiilor va extinde utilizarea acestor sisteme de plati in perioada urmatoare, absolut necesare pentru imbunatatirea capacitatii administrative, dar mai ales pentru economie de timp la contribuabil.
 • Intrebare. (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:16)

  AlinN [anonim]

  Buna ziua domnule ministru,
  In 2009 sectorul privat s-a primenit prin impozitul forfetar. Aceasta primenire a avut ca efect inchideri de firme si concedieri din sectorul privat. Angajatii in sectorul privat au ajuns sa aibe salariul, in medie, mai mic decat cei din sectorul de stat.
  In sectorul bugetar nu s-au intamplat astfel de masuri radicale. Am inteles ca un bun procent din bugetari sunt secretare, soferi si casieri. Nu s-ar putea renunta totusi si la multe posturi de la buget in care se taie frunza la caini? Este normal ca singurii afectati de criza sa fie cei din sectorul privat?
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:55)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinN

   Din pacate, aveti dreptate. Masurile luate in cursul anului 2009 au limitat cheltuielile cu personalul, adevarat, nu intr-o masura suficienta. Abia incepand cu luna noiembrie, dupa validarea de catre Curtea Constitutionala a pachetului de legi, se vor putea pune in aplicare masuri de restructurare a agentiilor si a diferitelor institutii guvernamentale. De exemplu, 112 agentii vor intra in acest pachet de reforma.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:56)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinN

   In sectorul bugetar, castigurile salariale medii sunt mai mari cu peste 22% fata de sectorul privat. Si aceasta o anomalie care va trebui sa fie urgent corectata.
 • Forfetar (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:23)

  Calin [anonim]

  Domnule ministru,
  In momentul in care s-a pus in practica impozitul forfetar era clar pentru toata lumea ca deja criza era o realitate. Va intreb atunci de ce s-a raportat el la cifra de afaceri din 2008, cind oricum afacerile inca mergeau. Nu credeti ca aceasta masura duce la decapitalizarea firmei (ma refer la microintreprideri) si deci este inechitabila? Mentionez ca cifra de afaceri pe anul in curs este cam 60% fata de 2008 si ca firma, care functioneaza din 1992 cu toate platile la zi, va face fata cu greu la urmatoarele 3 luni.
  Multumesc
  PS: cred ca este clar ca incasarile la buget vor fi drastic diminuate.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:00)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calin

   Multe pot fi discutate pe tema impozitului minim. A fost puternic dezbatut, cum era normal, dar s-a uitat din vedere ca nivelul taxarii in Romania, presiunea fiscala este una dintre cele mai scazute din Europa. Romania are impozit pe profit 16%, in timp ce media in tarie UE este 19%. Impozitul pe venit 16%, in timp ce media in UE este 31%. Taxa pe Valoarea Adaugata este 19 in Romania, fata de 20% cat e media in UE. Sunt cele mai importante trei taxe care au nivel mult mai scazut fata de impozitele din alte tari. Este adevarat ca nivelul contributiilor este mai mare in Romania, 44%, fata de 39, 5% cat este in restul statelor. Numai o analiza completa poate sa exprime daca deciziile luate in domeniul taxarii au fost adecvate sau nu momentului relativ greu prin care trecem.
 • intrebare diferita (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:27)

  gigi [anonim]

  Buna ziua,

  In urma unui calcul nu foarte precis, recunosc, am ajuns la concluzia ca, pt un grup X de 100 persoane apte de munca, pt statul roman ar fi mult mai profitabil ca aceste persoane sa isi gaseasca de lucru in occident decat in Romania. Este corect?
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:02)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi

   Multe tari, mai ales in perioada de preaderare, cand economiile lor treceau prin reforme profunde si zeci de mii de persoane si-au pierdut locurile de munca, si-ar fi dorit sa gaseasca o tara sponsor care sa preia temporar forta de munca disponibilizata.
 • impozitul forfetar (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:27)

  Cristian [anonim]

  D-le Pogea, de ce ma obligati sa platesc 500 euro pe an impozit forfetar pentru o firma care nu mai are activitate de 2 ani?
  Impozitarea cifrei de afaceri ZERO e o chestie care nici macar pe vremea lui Iliescu nu s-a intamplat. Ca sa nu mai vorbesc de alegerea intervalului transelor de impozitare superioare, care favorizeaza marii evazionisti si omoara micii intreprinzatori onesti, dar afectati de criza.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:05)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Firmele care au activitatea suspendata legal la Registrul Comertului nu platesc impozit minim. Cu alte cuvinte, daca temporar nu aveti activitate, si anticipati acest lucru, este bine sa declarati suspendara activitatii.
 • Finantare (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:28)

  dan x [anonim]

  Domnule Pogea cum vedeti dpdv financiar,fiscal samd situatia Romaniei in urmatoarele 24 de luni?Cum statul isi va putea sustine investitiile in infrastructura cand guvernul imprumutata bani pt cheltuieli curente.Eu cred ca strategia e total gresita daca a existat vreuna VREODATA.Asta e parerea mea si as dori sa gresesc din tot sufletul.
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:10)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan x

   Cu siguranta ca a existat si exista o strategie privind contractarea de datorie publica. Un stat se imprumuta pe piata interna si externa cel putin din trei motive:

   a) pentru acoperirea deficitului bugetului consolidat
   b) pentru refinantarea datoriei publice
   c) pentru acoperirea golurilor de casa, care apar in mod curent aproape in oricare economie a lumii (diferenta intre momentul incasarii veniturilor la bugetul de stat si obligatiile de plata. spre exemplu, in ultimele zece zile ale lunii, statul incaseaza peste 60% din toate veniturile publice, in timp ce in primele 20 de zile efectueaza majoritatea cheltuielilor).

   Imprumuturile mai mari in anul 2009 se datoreaza faptului ca in doi ani la rand - 2008 si 2009 - deficitele bugetului consolidat au fost extrem de ridicate. Volumul de investitii in 2009 este programat a fi 35 de mld lei, egal aproape cu nivelul deficitului. Ceea ce arata ca imprumuturile au fost destinate cu precadere programului de investitii.
 • Realitate vs. estimari (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:30)

  samu [anonim]

  Dl. Pogea,

  Desi nu sunt un fan al Dvs (nici al Guvernului actual) apreciez ca ati reusit ca anul aceasta Statul Roman sa functioneze.
  Mi-ar interesa totusi urmatorul aspect:
  - In iulie 2008 dl. Basescu declara ca Romania nu va fi afectat de criza.
  - Septembrie 2008 dl Vosganian afirma ca Romania nu va avea o crestere de 9% in 2009 dar va avea totusi o crestere de 5-6%
  - In decembrie 2008 construiti un buget pe o crestere de 2.5%
  - In februarie 2009 cand se voteaza bugetul Dvs. afirmati ca nu poate fi respectat
  - In decembrie 2008 se spune ca Romania nu are nevoie de bani de la FMI
  - In ianuarie se spune ca Romania are nevoie de 3-5 milliarde ca centura de siguranta
  - Se incheie un contract total de imprumut de cca. 20 de milliarde de EUR
  - In aprilie se rectifica bugetul la o scadere de 4%
  - In iulie se realizeaza o scadere 8%
  Dupa Dvs. aceasta discrepanta dintre realitate si estimari nu afecteaza credibilitatea Statului Roman?
  Cui se datoreaza aceasta uriasa discrepanta?
  Ce ati facut Dvs. personal ca aceasta discrepanta sa dispare?
 • buget 2010 (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:30)

  johann teuton [anonim]

  dle. ministru interimar:
  - Rog sa respectati constitutia si sa spuneti clar si raspicat daca ordonanta 34/2009 cu impozitul forfetar ramane in vigoare si in 2010?
  Argumentez: -este total incorect sa se schimbe regulile jocului in timpul cat acesta e in desfasurare.Multumesc.
 • Economia romaneasca (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:31)

  alexandru lapusneanu [anonim]

  Domnule Ministru,


  1.Ce atuuri credeti ca are Romania fata de celelalte tari din Europa de Est pentru a atrage investitori?
  2.Ce masuri ati luat sau veti lua pentru a face Romania mai atractiva pentru investitorii straini?

  Deocamdata cand spun Romania ma gandesc la birocratie, fiscalitate excesiva, inflatie si coruptie. Iar fara investitori straini si fara banii capsunarilor (cel putin pentru urmatorii 5-10 ani), cam greu va iesi din criza economia romaneasca.
 • intrebare (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:40)

  Catalin [anonim]

  De ce considerati ca masurile de tip finantist (cele propuse de FMI, adeptii curentului monetarist) sunt de preferat unora de stimulare a activitatii economice a mediului porivat prin investitii masive in infrastructura?.. Daca considerati ca ati luat masuri anti-criza, de ce suntem printre singurii care nu resimt asta?
 • 3 lucruri pozitive din mandatul Dvs. (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:44)

  enoon [anonim]

  Buna ziua,

  Doresc sa numiti 3 lucruri pozitive pe care le-a conceput si implementat ministerul Dvs. din Noiembrie 2009 si pana acum. Cele 3 legi trebuie sa fie legi care afecteaza si ajuta fie sectorul privat fie cetateanul de rand. Cat de multi au fost afectati pozitiv de aceste ordonante/legi (date). Cu alte cuvinte doresc sa stiu cu ce ne-ati ajutat in ultimul an inainte sa ajung la concliza esecutlui total al guvernului Boc.

  PS: Bugetarii si-au luat felia de tort, stim foarte bine.
 • Impozitul forfetar - 2010 (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:49)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti daca va fi revizuit la inceputul anului 2010 impozitul forfetar sau va ramane la fel. Stiu ca s-a tot vorbit ca va fi modificat....Si daca va fi modificat, la ce categorii de firme se va aplica pe viitor?
 • BUGETUL CERCETARII 2010 (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:50)

  TOADER GHEORGHE [anonim]

  Domnule ministru,
  As dori de la dumneavoastra, raspunsuri la doua intrebari:
  1. Ce buget este alocat cercetarii romannesti pe 2010?
  2. La programele structurale, se acorda prefinantare doar cu scrisoare de garantie bancara (program POS CCE axa 2, program 2.3.3). In conditiile actuale, blocarea unei sume de bani in banca este nejustificata. Aveti in vedere schimbarea actualei legislatii pentru acordarea prefinantarilor la proiectele finantate din fonduri structuale, cu alte garantii?
  Multumesc.
 • VAT TAX - retro active application (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:51)

  John D [anonim]

  Dear Mr. Minister,
  There seems to be a lot of resentment and confusion among the business community regarding the proposed retro-active application of VAT on persona fisica real estate transactions.
  Would you be able to clarify this issue and more importantly, how do you believe that you can implement this new form of taxation without disenchanting the business community?

  Very respectfully,
  John D
 • bugetari salarii mici (Luni, 16 noiembrie 2009, 13:58)

  nico [anonim]

  Domnule Ministru tot spuneti ca bugetarii au salarii mari ca sunt foarte multi dar oare stii ca intr-o unitate sunt max 6 7 persoane cu salar mare iar majoritatea cu salar de minim pe economie, mai ales in cadrul Ministerului Muncii si Ministerul Agriculturii, reducind salariile mici cum o sa facei economie la buget?
  Stiti ca somajul din tarile uniunii europene este mult mai mare decit un salariu de bugetar?(majoritatea bugetarilor au max 1200 le)
  chiar as vrea sa rapundeti
 • intrebari oarecare (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:00)

  Oarecare [anonim]

  Sunt un oarecare intreprinzator, corect, afectat nu de criza, cat mai degraba de politicile "coerente" ale ministerului de finante. Si sunt curios de efectele acestor masuri si ca urmare adresez si eu niste intrebari:


  - Cat de eficient este acest impozit pe vreme de criza din moment ce statul apeleaza la imprumuturi cu dobanzi mari comparativ cu dobanzile unelor imprumuturi acordate populatiilor anumitor tari din UE?
  - Nu ar fi fost mai bine ca plafonul de la care sa fie impozitati "micii evazionisti" sa fie mai sus, adica, de la cel putin 100000 cifra de afaceri, ai impozit de minim 1000 euro?
  (editat de HotNews.ro)
 • cota progresiva (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:02)

  maria draghici [anonim]

  Domnule Ministru

  Platforma de candidat a domnului Geoana cuprinde si intentia de a reintroduce cota progresiva. Dumneavoastra o considerati oportuna?
 • Deductibilitatea cheltuielilor (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:09)

  Gheorghe [anonim]

  D-le Pogea, cum ati putut aproba o asemenea aberatie, ca firmele sa nu-si poata deduce cheltuielile cu combustibilul decit in conditii draconice ? Dupa ce ca ne-ati terminat cu forfetarul, sa cheltuim din propriul buzunar pentru masina firmei, cind nu suntem agenti comerciali incadrati ? //(editat de HotNews.ro)
 • Intrebare (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:12)

  john_m [anonim]

  Stimate Domnule Ministru

  Nu credeti ca este mai bine ca o firma care are 2-3 angajati(o firma mica) sa isi fi continuat activitatea platind salarii si impozit pe venit si nu sa isi suspende activitatea si sa trimita angajati in somaj, desigur din cauza impozitului forfetar? Nu credeti ca statul era mai castigat in aceasta situatie incasand totusi niste bani, pe cand in situatia actuala trebuie sa plateasca indemnizatie pentru somaj?

  Va multumesc,
 • Politici bugetare (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:22)

  Constantin [anonim]

  Ce politici bugetare promovati pentru a creste incasarile la bugetul statului?

  Ce politici bugetare promovati pentru a scadea cheltuielile bugetare?
 • NIIP (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:30)

  Andrei Barbu [anonim]

  Domnule Ministru,

  Referitor la stilul cresterii economice adoptat in Romania in ultimii ani:

  1. Care este Pozitia Investitionala Internationala Neta a Romaniei? Ultimele date la care am avut eu acces erau de minus 50% din PIB. Considerati ca se poate sa ne trezim la un moment dat palmasi pe mosia altora ?

  2. Acoperirea deficitului de cont curent prin investitii straine directe sau capital imprumutat nu vine fara un pret: fie vindem active ale tarii ( fabrici, uzine, teren agricol ), fie ne amanetam viitorul. Este acest model unul bun de urmat? Credeti ca MF ar trebui sa aiba in vedere o crestere economica mai mica, construita insa pe baze de productie interna mai solide ?

  Cu consideratie,
  Andrei Barbu
 • piata de capital (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:33)

  dinu [anonim]

  cum se vor impozita in 2010 castigurile obtinute pe bursa de valori?
 • PFA - impozitul pe venit anticipat (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:33)

  Paul Ianas [anonim]

  De ce exista??

  Sunt foarte multe situatii (cel putin in Timis) in care functionarul de la Finante nu poate vedea cat a fost impozitul anticipat; platesti intai impozitul anticipat, platesti apoi si impozitul "normal" pe venit, *fara a se mai realiza corelarea dintre cele doua*.

  Lucrul acesta se intampla la finele fiecarui trimestru! Macar faceti un sistem informatic care sa permita efectuarea acestor operatiuni din fata calculatorului.
 • Cota unica de impozitare (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:35)

  Sorin Blaj [anonim]

  Buna ziua!

  Doar o intrebare. De ce nu puneti in valoare faptul ca introducerea cotei unice de impozitare in Romania a facut ca incasarile bugetare din impozitul pe venit sa aiba cea mai mare crestere dintre toate impozitele practicate in Romania, in perioada 2004 - 2008, de 157,9%, de la 7.120,4 milioane lei in 2004, la 18.365,7 milioane lei in 2008? Mai mult, in anul 2009, este singurul impozit important a carui cota a ramas neschimbata si care la executia pe noua luni are o crestere cu 3,8% comparativ cu anul 2008.

  Si o recomandare/rugaminte, promovati stabilitatea sistemului fiscal romanesc, prin pastrarea cotei unice la acelasi nivel si in urmatorii ani, pentru ca orice discutii pe marginea cresterii acesteia nu fac decat un mare deserviciu Romaniei. De asemenea, nu ocoliti posibilitatea reducerii nivelului acesteia in viitorul apropiat, tinand cont de evolutia competitiei fiscale din regiune. Romania nu poate sa ramana in afara acesteia, mai ales ca nu avem atuul unei infrastructuri sanatoase.

  Va multumesc!
 • intrebari Ghe. Pogea (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:37)

  Caliopia [anonim]

  ///
  2. Ce s-a intamplat emisiunea de eurobonduri anuntata in toamna?
  3. Dati informatii clare cu privire la disponibilizarile programate in 2010! In intalnirile cu FMI ati avut in vedere cateva cifre. Care sunt acestea?

  Multumesc(editat de HotNews.ro)
 • despre somaj (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:37)

  Ciprian [anonim]

  Am lucrat intr-o firma care a dat pana la urma faliment. Toti angajatii au fost trecuti in somaj, cred ca in jur de 30 de angajati. Ce face ministrul muncii sa-si poata gasi mai usor servici cei care si-au pierdut locul de munca?
 • Din nou despre taxe & impozite... (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:49)

  Diana [anonim]

  Buna ziua,

  Aveti in proiect cresterea unor taxe (de exemplu TVA) in 2010? Chiar credeti ca e o idee buna?
  Cum se face ca va miscati atat de repede cand e vorba de impunerea unor taxe / imposite noi (de exemplu impozitul forfetar) si atat de incet cand se pune problema sa reduceti din cheltuieli - de exemplu din cheltuielile cu personalul bugetar?

  Va multumesc.
 • Evaziune fiscala (Luni, 16 noiembrie 2009, 14:59)

  Gina Tudor [anonim]

  Buna ziua,domnule ministru.As vrea sa va intreb daca ati luat sau veti lua in considerare platile electronice obligatorii intre agentii economici pentru a putea fi micsorata evaziunea fiscala nesimtit de mare in Romania,precum si trecerea pe o scara larga a platilor cu cardul de catre persoanele fizice,chiar si la buticuri in acelasi scop(al diminuarii evaziunii).
 • Inca o intrebare... (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:05)

  Diana [anonim]

  Vi se pare normal ca statul sa intarzie luni de zile rambursarea TVA si sa nu se aleaga cu nici o sanctiune?

  Va multumesc...
 • Abuz in serviciu Inspectori Fiscali (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:08)

  Dumitru Belu [anonim]

  Domnule Ministru,
  Sunt admnistrator la o societate comerciala din Buzau care a fost verificata de inspectorii Fiscali in luna septembrie, care in urma RIF nu au constatat nereguli in cadrul societatii. Dupa 2 saptamani revin cu raportul inapoi(la cererea expresa a directorilor) pentru a calcula contributii si penalitati la bugetul consolidat al statului, care initial se constatasera conform legilor speciale, ca nu le datoram. Deja ne-au blocat conturile si suntem trimisi in faliment intentionat, cu toate ca toata lumea ne da dreptate(inclusiv inspectorii fiscali).
  Cum comentati aceasta situatie?
  • raspuns (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:14)

   Gheorge Pogea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumitru Belu

   Dati-mi va rog numele firmei pe adresa de mail
   gheorghe.pogea@mfinante.ro
 • impozitul forfetar (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:13)

  ginel [anonim]

  Cine a facut studiu de impact pentru impozitul forfetar?
 • dobanzi bancare (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:17)

  Marian Stoica [anonim]

  imi puteti explica pe scurt de ce bancile romanesti au dobanzi in euro ptr credite in jur de 10% an iar in Italia de exemplu dobanda actuala variabila ptr creditul "senza frontiere " la Veneto Banca este de 2.5 % an. Nu cred ca bancile romanesti se finanteaza atat de scump ca sa justifice diferenta enorma. Sa fie nivelul de fiscalitate sau ineficienta ?
 • plata tva (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:19)

  ovidiu [anonim]

  1 de ce nu se poate plati tva nu-mai dupa incasarea facturilor, si sa se conditioneze un termen maxim de plata . ex ungaria 15 zile. atunci ar circula bani , 2.de ce pleaca companii mari din tara ex .coca cola, krafft colget.........
 • impozit piata capital (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:20)

  haiducoo [anonim]

  domnule ministru va rugam sa ne spuneti daca si in 2010 nu se va percepe impozit pentru tanzactiile pe piata de capital, sau care sunt actiunile ce vor fi luate. multumesc
 • Despre colectare (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:25)

  Alexandru IANCU [anonim]

  Toata stima d-le ministru,

  Intr-una din tarile nordice(sau in mai multe) impozitul este public: oricine poate sti cat impozit plateste atat o firma sau un salariat. Ideea, zic unii, e ca reduce evaziunea. De cand stiu eu ministrii de finante toti au o problema cu colectarea.

  Ati luat vreodata in considerare metoda nordica ca sa imbunatatiti coletarea?
 • deducere cheltuieli (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:45)

  BUJOR TEODOR [anonim]

  Buna ziua,
  Domnule ministru va intreb de ce un avocat nu poate sa-si deduca cheltuielile cu combustibilul pentru masina de serviciu a cabinetului sau ( pentru care are in derulare un contract de leasing ) si cu care se deplaseza in interesul realizarii veniturilor specifice activitatii?
  Va multumesc, pentru raspuns
 • pilonul II - 2,5% sau 3% in 2010? (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:50)

  Zorba Grecul [anonim]

  Domnule Ministru,

  In legatura cu Pilonul II - fondurile de pensii administrate privat, ce nivel de contributie este prevazut in buget pentru 2010 - 2,5% sau 3%?
  Daca nu este vorba de 3%, cand estimati ca se va face recuperarea jumatatii de punct procentual, intarziere cauzata de inghetarea din 2009?

  Multumesc!
 • Accize (Luni, 16 noiembrie 2009, 15:54)

  Andrei [anonim]

  Domnule Ministru,
  ce ne puteti spune despre acciza pentru tigarete si celelalte produse accizabile. Vor creste acestea in 2010? Daca "da"care este explicatia, avand in vedere nivelul de suportabilitate la cheltuieli al populatiei. Multumesc.
 • IMM nou infiintate (Luni, 16 noiembrie 2009, 16:13)

  Mirel Troncea [anonim]

  Buna ziua,

  Domnule Ministru, doresc sa va intreb care considerati Dumneavoastra ca ar fi cel mai important ajutor (si, bineinteles, cum doriti sa realizati acest lucru), pe care statul roman prin Ministerul de Finante il poate da unui IMM nou infiintat.

  Va multumesc
 • plata la privati se face jumatate la negru (Luni, 16 noiembrie 2009, 16:41)

  joju [anonim]

  Castigurile salariale medii in sectorul privat sunt mai mici cu peste 22% fata de sectorul bugetar deoarece se plateste la negru!!!!!!!!! Acest aspect ar trebui urgent corectat.
  :-|


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by