Lansarea primei rachete spatiale romanesti, Helen, de catre ARCA (Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a fost amanata din nou. Deocamdata nu se stie in ce zi va fi reluata lansarea:"inca nu stim, dar potrivit prognozelor meteo nu prea este posibil duminica", a declarat pentru HotNews.ro Simona Popescu de la Biroul de Presa al ARCA. Operatiunea de lansare este efectuata de ARCA, Marina Militara, ROMATSA si Aviatia Militara.

In jurul orei 14.00, specialistii au incercat sa redreseze situatia dupa ce balonul nu a putut fi umplut corespunzator deoarece s-a rasucit in momentul in care a fost pus pe apa.

Desi sambata vremea a fost favorabila, dupa ora 15.00, soarele nu a mai fost suficient de puternic pentru a mentine balonul umflat.

Lansarea, programata initial pentru vineri, a fost amanata pentru sambata, din cauza curentilor atmosferici foarte puternici, vantul sufland cu 35 de km la ora in largul Marii Negre.

Lansarea rachetei, tractata in prima etapa de un balon solar, cel mai mare balon solar din lume, cu un volum echivalent cu 10 blocuri de cate 20 de etaje, implica un set de proceduri si operatiuni deosebit de complexe.

Evenimentul urma sa dureze aproximativ doua ore, interval in care balonul solar ar fi fost umflat cu aer cald, dupa care si-ar fi luat zborul pana la altitudinea de 14.000 metri.

Dupa aceasta operatiune, vor fi initiate motoarele celor trei trepte ale rachetei, care va fi propulsata in zbor suborbital. Faza finala a testului va consta in recuperarea din Marea Neagra a modulului. Racheta transporta sarcina utila, formata din capsula presurizata European Lunar Lander (ELL). Capsula transporta echipamente de urmarire si telemetrie prin radio si satelit si camere de luat vederi. Aceasta va fi scoasa in spatiu, cand racheta va intra in treapta a treia, urmand apoi procedura de reintrare in atmosfera terestra si de aterizare in Marea Neagra prin parasutare.

Racheta Helen este ridicata de cel mai mare balon solar din lume si foloseste un sistem de stabilizare inovativ. Misiunea este una dintre cele mai complexe misiuni desfasurate vreodata in domeniul aerospatial. Peste 95% din materialele folosite in constructie sunt romanesti, doar echipamentele electronice provenind din alte tari

Proiectul de lansare este singular printr-o serie de elemente unice: lansarea dintr-un balon solar, prin folosirea de combustibil ecologic (apa oxigenata cu o concentratie de 70%), dar si prin sistemul de dispunere a treptelor, care da rachetei o forma inedita, care nu corespunde unui profil aerodinamic.

ARCA este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale. In 2003, Asociatia s-a inscris in cea mai prestigioasa competitie de astronautica Ansari X Prize, fiind unul dintre competitorii importanti. Anuntul inscrierii echipei romanesti a fost facut la Congresul Mondial de Astronautica de la Houston. In 2004, a lansat Demonstrator 2B, prima racheta civila romaneasca, echipata cu primul motor din lume reutilizabil.

In 2008, ARCA devine partener cu Google, in competitia Google Lunar X Prize, care va oferi un premiu de 30 milioane de dolari, primei echipe care trimite un robot pe Luna.