Ministri de externe roman, Catalin Predoiu, si moldovean, Iurie Leanca, au avut joi seara o intalnire in care au discutat despre necesitatea adoptarii cat mai curand a tratatului intre cele doua tari. Ministru roman a anuntat acceptul Bucurestiului pentru infiintarea unui consulat general al Republicii Moldova la Iasi, in timp ce omologul sau moldovean a spus ca a anulat notele prin care fostul ambasador Filip Teodorescu era declarata persona non grata in Republica Moldova.

In cursul zilei de vineri, a mai spus Predoiu, vor fi semnate o serie de documente bilaterale. Cei doi premieri vor semna Acordul privind micul trafic de frontiera, in timp ce ministri de externe vor semna Acordul interguvernamental bilateral cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre Romania si R.Moldova si Protocolul de amendare a Acordului interguvernamental semnat in 1992 la Bucuresti privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor

Principalele declaratii ale celor doi sefi ai diplomatiei:

Tratatul politic de baza

Predoiu - Am decis pe parcursul discutiilor sa relansam lucrarile la nivel de experti in ceea ce priveste acest instrument juridic extrem de important pe care, intr-adevar, va trebui sa il incheiem si sa il semnam cat mai grabnic cu putinta.

Leanca - Suntem absolut constienti ca ceea ce este in primul rand important este continutul acestui document. Trebuie sa pornim de la noile realitati din R. Moldova, de la intentia clara a acestei tari de a se angaja pe un drum catre Uniunea Europeana si, in acelasi timp, de la caracterul absolut special al relatiei cu R. Moldova, plecand de la trecutul istoric, afinitatile culturale si limba. Eu vad cu optimism acest parcurs.

Sunt convins ca atunci cand se discuta de o maniera constructiva, deschisa, cu dorinta de a realiza obiectul cel mai important, se va reusi sa se mearga intr-o maniera rapida si cu un randament maxim.

Conteaza in primul rand substanta si elementele care vor fi continute de noul document. Chisinaul si-a propus sa edifice o relatie de parteneriat strategic european cu Romania si consideram ca aceste elemente urmeaza sa stea la baza documentului ce va guverna relatia dintre Chisinau si Bucuresti. Am gasit foarte repede intelegere sa reluam discutiile la nivel de experti.

Declaratiile ministrului Catalin Predoiu:

  • Am multumit pentrul acceptul dat pentru deschiderea consulatelor de la Cahul si Balti. Acestea vor oferi servicii consulare rapide, de calitate si foarte aproape de cetateanul din Republica Moldova. Vom raspunde de aceeasi maniera cat mai curand privind solicitarea Republicii Moldova de a deschide un consulat general la Iasi.
  • Am exprimat sprijin pentru guvernul de la Chisinau in urmarirea obiectivelor privind integrarea europeana, statul de drept si securitate. (...) Am dat un mesaj puternic de sprijin pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova. Acordul semnat cu UE vrem sa paorte numele de acord de asociere, sa se initieze negocierea pentru un cadrul cuprinzator de liber schimb si pentru liberalizarea regimului vizelor.
  • Transnistria - solutia viabila este formatul 5+2 in conditiile sustinerii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
  • In contextul actual, se vor accelera demersurile pentru desemnarea unui ambasador roman la Chisinau, iar dupa evaluarile la nivelul adminsitratiei centrale se va ajunge la o propunere concreta.

Principalele declaratii ale lui Iurie Leanca:

  • Regret ca agenda nu ne-a permis sa discutam mai mult, sa depasim acel vid de comunicare care a existat intre Chisinau si Bucuresti pe parcursul mai multor ani de zile.
  • Guvernul de la Chisinau a declarat ca obiectivul cel mai important este sa repunem relatiile noastre in albia firescului, sa eliminam problemele care au aparut relatia noastra si sa ne axam pe obiective de substanta.
  • Am declarat nule si revocam notele prin care Filip Teodorescu, fostul ambasador al Romaniei la Chisinau, a fost declarata persona non grata. Sunt gesturi reparatorii, dar ma intreb retoric era oare nevoie sa se ajunga la asta?
  • Nu avem ambasador aici si intelegem necesitatea desemnarii cat mai grabnice a unui ambasador profesionist, cu capacitati deosebite, a carui prezenta va servi relatiei bilaterale.