Peter Piot este unul dintre cei mai importanti specialisti in sanatate publica si epidemiologie din lume. In 1976, in Zair, a descoperit virusul Ebola, iar in prezent este directorul Institului de Sanatate Publica de la Colegiul Imperial din Londra. Peter Piot vorbeste despre vaccinul anti-HPV, dar si despre cel care previne gripa porcina. Aflati de ce romanii trebuie sa primeasca “urgent” vaccinul anti-HPV, dar si opinia profesorului Peter Piot legata de decizia autoritatilor romane de a nu importa dozele de vaccin antigripal pentru copii.

V.M.: Daca cineva cauta pe Google Romania cuvantul “Gardasil” (numele vaccinului anti-HPV) primele 5 rezultate se refera la el ca la “vaccinul care ne sterilizeaza fiicele” sau “vaccinul de care nu avem nevoie”. De ce este acest vaccin atat de controversat?

Peter Piot: Exista un fenomen general de neincredere, dar nu neaparat in vaccinul in sine, ci mai curand in statul care deruleaza campaniile de vaccinare. In primul rand trebuie sa ne uitam la fapte. Faptele spun asa: cancerul cervical in Romania este o problema foarte serioasa. Cand ma uit la Europa vad ca dupa Serbia, Albania si Muntenegru, Romania are cea mai mare frecventa de cancer cervical si cea mai mare mortalitate.

- Este co-descoperitorul virusului Ebola si directorul “Institute for Global Health at Imperial College” in Londra.

- Din 1995 pana in 2008 a detinut functia de sub-secretar general al Natiunilor Unite si Director Executiv fondator al UNAIDS. Este “visiting professor” la London School of Economics si a fost bursier al Fundatiei Ford si Senior Fellow al Fundatiei “Bill and Melinda Gates”.

- Este membru in Academia de Stiinte din Statele Unite si fellow al “Royal College of Physicians”. A publicat 16 carti si peste 500 de articole stiintifice.

Carte de vizita Peter Piot

Deci aceasta este o problema foarte serioasa care afecteaza femeile. Stim ca vaccinul previne acest cancer. E un lucru minunat. Da, unii oameni sunt ingrijorati. Aici, in Marea Britanie, au existat relatari in presa despre o fata care a fost vaccinata anti-HPV si a doua zi a murit. Aceasta stire a fost pe prima pagina in ziare. Dar nimeni nu a spus apoi ca, de fapt, aceasta fata avea o forma de cancer in stadiu terminal. Inteleg ingrijorarile parintilor pentru copiii lor, sunt absolut justificate. Dar nu exista niciun motiv pentru a fi atat de suspiciosi.

V.M.: Cat de sigur este acest vaccin?

Peter Piot: Exista doua tipuri de vaccin anti-HPV si amandoua sunt complet sigure. Singurele efecte adverse se refera la durerea pe care o simti in brat dupa injectie. Dar asta e nimic in comparatie cu beneficiile. Vaccinul a fost deja administrat in milioane de cazuri, oamenii au fost urmariti cu mare atentie si pot spune cu o mare incredere ca vaccinul este sigur.

V.M.: In cate tari din Uniunea Europeana acest vaccin a fost administrat fetelor de 12-13 ani, cum este cazul in Romania?

Peter Piot: Aproape fiecare stat membru al UE foloseste acest vaccin la scara larga. Astfel ne putem apara de cancerul cervical care ne omoara fiicele.

V.M.: Cate fete au fost vaccinate in Marea Britanie, de exemplu?

Peter Piot: Nu am date exacte, dar este folosit foarte des. Exista insa si parinti care manifesta acelasi tip de ingrijorari care exista si in Romania. Dar din nou spun ca, din fericire, nu exista nicio motivatie pentru aceste griji.

“Decizia de a declansa o campanie de vaccinare nu trebuie sa se bazeze pe parerea opiniei publice!”

V.M.: Ministerul Sanatatii din Romania a anuntat ca vor fi vaccinate doar fetele ai caror parinti isi dau consimtamantul. Nu va mai fi insa nevoie de un consimtamant scris. Cum comentati aceasta atitudine?

Peter Piot: Cred ca e o strategie buna. Intotdeauna trebuie sa cerem consimtamantul pentru a vaccina pe cineva, asta e evident. Ma intreb daca in Romania exista necesitatea unui consimtamant scris pentru alte vaccinuri?

V.M.: Nu.

Peter Piot: Atunci de ce ar fi diferit pentru acest vaccin? Eu nu cunosc in Europa vreo tara in care este nevoie de un consimtamant scris pentru acest vaccin.

V.M.: Un sondaj comandat de Ministerul Sanatatii arata ca 52% dintre participanti ar fi de acord ca fiicele lor sa fie vaccinate. Oficialii Ministerului au declarat ca aceste rezultate reprezinta un “argument serios” pentru initierea campaniei de vaccinare. Credeti ca acesta este un argument valid pentru a declansa o astfel de campanie?

Peter Piot: Nu cred ca decizia de a declansa o campanie de vaccinare trebuie sa se bazeze pe parerea opiniei publice. Ar trebui sa se bazeze pe argumente stiintifice. Atat de multe vieti pot fi salvate si, daca exista o tara in Europa in care vaccinarea anti-HPV ar trebui sa fie raspandita, aceasta tara este Romania, locul in care cancerul cervical este atat de frecvent. E totusi bine ca Ministerul Sanatatii a facut acest sondaj pentru a afla parerea si ingrijorarile parintilor.

V.M.: Aceasta este de fapt a doua faza a campaniei de vaccinare anti-HPV. In prima faza doar 2% dintre fetite au acceptat sa fie vaccinate.

Peter Piot: Da, am citit despre asta. E socant. E ceva foarte neobisnuit. Nu am mai auzit inca de o rata de acceptare atat de scazuta. Nu cunosc insa situatia suficient de bine, asa ca nu-mi pot da seama care sunt motivele si nici cum s-ar putea comunica mai bine despre asta.

V.M.: Care sunt ingredientele unei comunicari de succes in domeniul sanatatii?

Peter Piot: Trebuie in primul rand sa intelegi ce gandesc oamenii si cum percep ei situatia. Trebuie vorbit cu oamenii, apoi trebuie consultati specialistii in comunicare. Si desigur campania de informare trebuie urmarita.

“Este normal ca statul sa compenseze tratamentul efectelor adverse.”

V.M.: Exista suspiciuni ca, in Romania, marile companii farmaceutice fac presiuni asupra politicienilor pentru ca astfel de campanii de vaccinare sa fie initiate, desi vaccinurile nu au fost inca suficient testate. Unii oameni se tem sa nu fie “Cobai”.

Peter Piot: Dar pentru vaccinul anti-HPV studiile si testele s-au incheiat si el este eficient. Nu stiu ce fac companiile in rest, dar acest vaccin este folosit in fiecare tara europeana. Din nou spun ca romanii trebuie sa primeasca urgent acest vaccin datorita mortalitatii crescute in cazurile de cancer cervical.

V.M.: Romania va cumpara jumatate de milion de doze de vaccin contra noii gripe “porcine”, special pentru copii. Guvernul Poloniei insa a respins utilizarea acestui vaccin, acuzand obligativitatea guvernului de a-si asuma raspunderea pentru posibilele efectele adverse care ar putea sa apara.

Peter Piot: Deci nu-si vaccineaza populatia contra virusului AH1N1? Vreau sa spun ca asta e cu adevarat criminal. Cum pot face asta? Deci prefera sa le moara copii? Aceasta va fi responsabilitatea lor.

V.M.: O intrebare de la o mama din Romania: “Cum as putea avea incredere in acest vaccin contra gripei porcine daca producatorul cere guvernului sa-si asume responsabilitatea pentru efectele adverse? Eu, ca mama, gandesc ca ceva nu este in regula cu acest vaccin din moment ce producatorul nu-si asuma raspunderea”.

Peter Piot: Nu cunosc detaliile specifice Romaniei dar, in general, in Europa si in SUA exista un fond creat special pentru a acoperi cheltuielile necesare in cazul aparitiei unor efecte adverse consecutiv vaccinarii. Statul are responsabilitatea de a-si proteja cetatenii si pentru acest scop exista acest fond si din aceasta cauza aceasta responsabilitate este asumata in multe tari de catre stat.

Aceasta este o procedura normala. Vaccinul este un bun public, campaniile de vaccinare sunt organizate pentru protectia populatiei si este normal ca statul sa compenseze tratamentul efectelor adverse.

“Daca asteptam, epidemia va creste”

V.M.: Gripa cu virusul AH1N1 a aparut de putina vreme. Credeti ca a existat suficient timp pentru a testa acest vaccin?

Peter Piot: In fiecare an un nou vaccin impotriva gripei apare pe piata pentru ca virusul gripal sufera tot timpul mutatii. Niciodata nu exista suficient de mult timp pentru teste, dar alternativa este sa asteptam. Iar daca asteptam, epidemia va creste si Dumnezeu stie cati oameni ar putea muri.

V.M.: Credeti ca acest vaccin ar trebui sa fie obligatoriu?

Peter Piot: Nu. Cred ca este nevoie de un consimtamant informat.

V.M.: Premierul roman, Emil Boc, anuntase ca va importa 500.000 de doze de vaccin AH1N1 pentru copii apoi si-a retras decizia. Fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca ”Romania ar trebui sa manifeste o precautie ridicata in ceea ce priveste achizitionarea vaccinului pandemic pentru copii”. Cum comentati?

Peter Piot: Si ce propune ministrul in schimb? Sa moara copiii din cauza gripei? Trebuie intotdeauna sa ne uitam la alternative. Intreaga omenire foloseste acest vaccin. Este Romania atat de speciala si diferita incat sa scape de gripa fara vaccin?