NASA a lansat o campanie de informare menita sa combata profetiile iminentei apocalipse din 2012, in conditiile in care aceasta noua prevestire, care pretinde ca se bazeaza pe fapte reale, se propaga tot mai mult in randul publicului larg, in special prin intermediul internetului, anunta AFP.

Chiar si Hollywood s-a lasat antrenat in acest scenariu catastrofic producand "2012", un film cu buget mare realizat de Roland Emmerich. Acest film relateaza sfarsitul omenirii in timpul solstitiului de iarna din 2012, in 21 decembrie, in urma unei serii de catastrofe naturale.

Data ar corespunde si unei alinieri a planetelor sistemului solar, considerata nefasta in credinta populara.

Sustinuta de mii de site-uri internet, aceasta predictie isi afla originea intr-o legenda potrivit careia o planeta care ar fi fost descoperita de sumerieni - denumita Nibiru sau "planeta X" - se indreapta spre Terra, de care se va ciocni in 2012, explica NASA.

O coliziune a Pamantului a fost deja prezisa in 2003 de profetii apocalipsei. De la acel moment, data a fost 'reportata' pentru 21 decembrie 2012, care corespunde sfarsitului unui ciclu al calendarului Maya.

Anumite site-uri acuza insa NASA ca ascunde adevarul despre existenta planetei Nibiru, dar agentia este ferma: este vorba despre o simpla fantasma.

"Niciun om de stiinta demn de crezut din lume nu vorbeste despre o amenintare legata de decembrie 2012", insista NASA, care reaminteste ca Terra exista de peste patru miliarde de ani.

In ceea ce priveste calendarul Maya, acesta nu se opreste in 21 decembrie 2012. Este vorba doar despre sfarsitul unui ciclu ce este urmat de un altul, explica agentia.

NASA combate si al treilea argument - alinierea planetelor - afirmand ca un astfel de fenomen nu va avea loc inainte de cateva decenii. Si chiar cand acest lucru se intampla, efectele sale sunt neglijabile, precizeaza NASA.