Controversata exploatare de la Rosia Montana a devenit de astazi tema de campanie electorala. Nu candidatii vorbesc, insa, despre subiect, ci Academia Romana - printr-un apel dur - compania Rosia Montana Gold Corporation si ONG-urile Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea. Toate si-au trimis in interval de cateva minute apeluri, dar si scrisori deschise adresate candidatilor la presedintie, in care le-au cerut sa-si exprime pozitia fata de proiectul Rosia Montana. Sirul mesajelor a fost inceput de Academia Romana, care a atacat proiectul si a facut apel la candidatii la presedintie sa protejeze patrimoniul national.

Vezi atasat scrisorile de la Academia Romana, RMGC, Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea, precum si documentul de pozitie al Academiei.

Academia Romana: Suntem supusi unui miraj cu atat mai periculos cu cat el este vehiculat in vremuri de criza economica a resurselor

Printr-o scrisoare deschisa, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, alaturi de presedintele Comitetului National Roman ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), Sergiu Nistor, si de reprezentanti ai societatii civile le-au cerut tuturor candidatilor la prima functie in stat sa isi faca publica pozitia fata de proiectul de exploatare miniera.

Rosia Montana este cea mai veche localitate urbana din Romania si adaposteste cele mai dezvoltate galerii romane descoperite vreodata in lume. Acest loc "este prevazut a se transforma intr-o imensa cariera deschisa de extragere a aurului, ce ar duce la disparitia definitiva a unor valori istorice", se arata in scrisoarea Academiei Romane.

"In ultima vreme, suntem martorii unei vaste campanii de «captatio benevolensis» din partea investitorului interesat sa dezvolte proiectul minier la Rosia Montana. Cine urmareste insa cu atentie argumentele aduse de aceasta campanie - dincolo de sumele exagerate vehiculate - nu poate sa nu sesizeze faptul ca suntem supusi unui miraj cu atat mai periculos cu cat el este vehiculat in vremuri de criza economica a resurselor", continua apelul lansat de conducerea Academiei.

In sprijinul solicitarilor, academicienii au adus actiunile organizatiilor neguvernamentale si ale unor institutii publice de specialitate din tara si din strainatate, precum si "pozitia ferma si argumentata a Academiei Romane si a Comitetului International al Monumentelor si Siturilor, prin cele patru rezolutii ale Adunarilor Generale de la Madrid, Victoria Falls, Xian si Quebec din ultimii sapte ani".

"Candidati la presedintia Romaniei intr-o perioada de criza economica si de framantari politice. (...) Prin candidatura pe care v-ati depus-o, aveti dorinta de a fi purtatorul de cuvant al unui popor ce doreste sa-si gaseasca locul propriu intr-o Europa a diversitatii culturale. Noi, semnatarii acestui apel, in numele organizatiilor de specialitate si ale societatii civile, ne simtim datori sa subliniem ca apararea Rosiei Montane este o responsbilitate nu numai fata de cei care astazi locuiesc in zona, nu numai o responsabilitate fata de cei care astazi constituie electoratul, dar o responsabilitate in fata tuturor celor care se vor naste, la noi in tara si nu numai, generatii de-a randul de-acum inainte", se mai arata in scrisoare.

In pozitia Academiei Romane privind programul de exploatare miniera de la Rosia Montana, se arata ca "proiectul nu reprezinta o lucrare de interes public si prin urmare nu justifica efectele colaterale negative si riscurile implicate in proiect".

Rosia Montana Gold Corporation raspunde: Polemica in jurul acestui proiect este de natura emotionala

Raspunsul companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a venit la cateva minute, cu urmatorul mesaj: "Suntem constienti de faptul ca proiectul pe care il propune compania noastra are implicatii multiple, de ordin economic, social, cultural si comunitar, si, in consecinta, trebuie ascultata opinia tuturor partilor interesate". RMGC a propus astfel Academiei Romane sa participe la un grup comun de lucru, din care sa faca parte specialistii Academiei, cei ai companiei, precum si experti independenti, care sa evalueze proiectul minier de la Rosia Montana in baza documentatiei depuse la Ministerul Mediului.

"Consideram ca o parte din ingrijorarile exprimate de dumneavoastra, ca reprezentant al celui mai inalt for stiintific din Romania, sunt legitime, in calitatea de membru al Comisiei Interministeriale de Analiza Tehnica a proiectului Rosia Montana. (...) Totusi, nu putem sa nu observam faptul ca polemica in jurul acestui proiect este de natura emotionala, argumentele reale facandu-se de prea putine ori auzite, ceea ce face ca dezbaterea sa fie inlocuita de apeluri panicarde", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Academiei Romane si semnata de directorul general al companiei, Dragos Tanase.

Replica ONG-urilor Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea: Proiectul minier este solutia pentru locuitorii de la Rosia Montana

In apararea intereselor companiei detinute de Gabriel Resources au sarit si ONG Pro Rosia Montana, alaturi de ONG Pro Dreptatea. "Ceea ce ne dorim este ca mediul politic din Romania sa vina, sa vada si sa inteleaga nu doar proiectul, ci si oamenii" - este apelul lansat in cea de-a treia scrisoare deschisa, trimisa candidatilor la presedintie.

"Va scriem in numele unui grup mai mic de oameni. Un grup care are insa probleme, am indrazni sa spunem, mai mari decat media. E vorba de localnicii din Rosia Montana. (...) De 15 ani, e tot mai greu sa traiesti aici fara asistenta din afara. (...) La Rosia Montana insa, solutia exista deja, si asteapta. Asteapta sa fie analizata, inteleasa, pusa in practica. Exista la Rosia Montana un proiect minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation". "Din pacate acest investitor nu este deloc incurajat, ci i se pune de ani de zile bete in roate.

Din acest motiv, va rugam sa ne sprijiniti ca acest proiect de exploatare a aurului la Rosia Montana sa fie evaluat cat mai rapid, si daca respecta legislatia de mediu, sa fie demarat imediat in scopul crearii de locuri de munca si a unei premize fundamentale pentru dezvoltarea durabila a industriei miniere in Muntii Apuseni si Romania", continua scrisoarea trimisa de ONG Pro Rosia Montana si ONG Pro Dreptatea.

Rosia Montana - un proiect controversat

Rosia Montana Gold Corporation vrea sa deschida in Muntii Apuseni una dintre cele mai mari exploatari miniere din Europa. Exploatarea este vizata de compania canadiana Gabriel Resources, prin Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in parteneriat actionar cu statul roman. Gabriel Resources a cheltuit milioane de dolari in incercarea de implementare a proiectului, care s-a lovit de impotrivirea mai multor reprezentanti guvernamentali, atat PNL, cat si UDMR fiind adversari declarati ai exploatarii. Impotriva exploatarii s-au declarat si organizatii non-guvernamentale si personalitati din Romania sau internationale.

Proiectul prevede exploatarea zacamintelor aurifere cu ajutorul unei metode controversate, ce implica folosirea cianurilor. Strategia canadienilor se bazeaza pe convingerea tuturor factorilor implicati ca proiectul asigura locuri de munca, nu afecteaza mediul si aduce tuturor profit.

In luna mai, o campanie publicitara-mamut aducea in atentia publicului beneficiile proiectului de la Rosia Montana. Iar planurile anuntate in urma cu sapte luni cuprindeau sondaje, intalniri cu presa, strangeri de semnaturi.

Cu doua zile inainte de finele campaniei, CNA a decis sa opreasca de la difuzare campania pentru Rosia Montana, apreciind ca spoturile TV in care se afirma ca "Noul proiect Rosia Montana aduce Romaniei 4 miliarde de dolari" contravin reglementarii potrivit careia publicitatea trebuie sa informeze corect.