Curtea Constitutionala (CCR) a declarat constitutionala Legea salarizarii unitare, precum si pe cea privind reorganizarea unor institutii. CCR a respins miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarile aduse de liberali pe cele doua legi pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea. Legea educatiei va fi dezbatuta pe 18 noiembrie.

Legea de salarizare unica, Legea educatiei si Legea de reorganizare a unor institutii au fost dezbatute in cadrul sedintei de miercuri a Curtii Constitutionale, informeaza un comunicat al institutiei.

Astfel, in urma analizarii obiectiilor de neconstitutionalitate aduse asupra celor trei legi, Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, urmatoarele:

  • Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie;
  • Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice este constitutionala in masura in care prevederile art.41 alin.(2) lit.e) din lege, criticate prin obiectia de neconstitutionalitate, nu se refera la cazurile in care Legea fundamentala admite in mod expres cumulul de functii.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial, Partea I. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica sefului statului in vederea promulgarii legii.

"In ceea ce priveste Legea educatiei nationale, avand in vedere ca, in urma deliberarilor, nu s-a obtinut majoritatea de voturi ceruta de art.6 coroborat cu art.51 alin.(1) teza a doua din Legea nr.47/1992, pentru adoptarea deciziilor, Curtea Constitutionala a dispus repunerea pe rol a dosarului pentru data de 18 noiembrie 2009", se mai arata in comunicatul Curtii.

Initial, CCR trebuia sa se pronunte pe 28 octombrie pe cele trei legi, dar a amanat dezbaterile pentru 9 decembrie, dupa alegerile prezidentiale, dezbaterile pe cele trei legi pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea, avand in vedere "complexitatea problemelor juridice" care fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta, anunta atunci CCR, intr-un comunicat de presa citat de NewsIn. Intre timp, judecatorii au admis cererea de preschimbare a termenului pentru 4 noiembrie.