"Inca analizam, inca lucram la evaluare" este raspunsul lui Jeffrey Franks seful delegatiei FMI, la intrebarile jurnalistilor. Oficialii FMI si ai Comisiei Europene nu comunica, deocamdata, concluziile in urma discutiilor cu Guvernul, partidele politice si mediul privat. Prin ochii participantilor la discutii se intrevad, totusi, cateva idei esentiale care contureaza o parte din posibilele rezultate ale misiunii de evaluare. Problemele principale ar fi, desigur, cheltuielile bugetare, incluzand salarii si subventii pentru companiile de stat. In schimb, patronatele considera ca au obtinut o "confirmare tacita" ca nu trebuie majorate taxele si impozitele si au aflaat ca FMI ia in calcul o crestere economica de 1% pentru 2010.

In ceea ce priveste indicatorii macro, o prima concluzie care se desprinde din declaratia de marti, 3 noiembrie, a lui Jeffrey Franks este aceea ca tinta de deficit bugetar va ramane neschimbat pentru anul 2009. In plus, Petru Dandea, reprezentantul Cartel Alfa, a declarat, la finalul discutiilor cu delegatia FMI, ca o renegociere a Acordului nu poate avea loc inainte de 6 decembrie.

Vom primi sau nu vom primi urmatoarea transa, la termenul stabilit?

Un lucru cu care toata lumea este de acord - partidele, patronatele, sindicatele: lipsa banilor FMI ar insemna in dezastru pentru sectorul public si implicit cel privat. Jeffrey Franks a declarat, marti: "Inca discutam despre situatia politica si despre chestiunile tehnice si este prematur sa spun daca putem sau nu sa viram urmatoarea transa la timp.

Sigur, faptul ca este o incertitudine politica in acest moment face lucrurile putin mai dificile, fara indoiala, dar nu am luat inca o decizie finala".

Vestea buna este ca inca nu s-a luat decizia amanarii. Vestea proasta, ca exista aceasta posibilitate.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri a declarat, la finalul intalnirii cu FMI: "Practic, ceea ce se spune este ca <>. Nu exista termene, exista decidenti politici romani care ne determina viata intr-un fel sau altul, inclusiv data la care vor intra banii de la FMI".

In plus, un reprezentant al sindicatelor sustine ca a solicitat FMI sa nu acorde a treia transa "pentru ca trebuie sa dam o lectie politicienilor ca Romania este in criza politica", a spus Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, citat de Mediafax.

Cheltuielile publice, un aspect decisiv, in continuare, pentru rezultatele evaluarii FMI

"Se pare ca modul in care autoritatile locale isi fac bugetul este dezastruos si toate aceste dezastre la nivel local se combina in deficite pe care nu le putem plati din incasarile pe care le facem, deci in continuare Fondul se va concentra si patronatele se vor concentra pe reducerea cheltuielilor bugetare ", a declarat Florin Pogonaru.

"Au spus ca inteleg mecanismul prin care Guvernul risca sa imprumute prea multi bani si acesta este spiritul in care incearca sa convinga Guvernul sa reduca cheltuielile publice, pentru a nu ajusta cifra de deficit", a explicat Cezar Coraci, presedintele patronatului UGIR1903.

"Nu s-a discutat in mod explicit despre disponibilizari si nu este treaba lor, disponibilizarile sunt o consecinta; s-a discutat despre excese de forta de munca in sistemul bugetar si despre salaiile prea mari existente la nivelurile de conducere din sectorul bugetar. Nu s-a pus in mod direct problema inghetarii salariilor, s-a pus problema rezultatului, trebuie reduse prin orice mijloc, inghetari, reduceri, dar asta este la latitudinea decidentilor politici romani.", a mai spus Florin Pogonaru.

Nemultumiri ale FMI legate de neadoptarea a trei legi importante

"Am inteles ca exista niste nemultumiri din cauza faptului ca legea sistemului unic de pensii, legea salarizarii si legea disciplinei fiscale nu au fost adoptate inca. Fondul incearca insa o solutie in aceasta perioada pentru ca si pentru ei ca si pentru noi este clar ca inainte de 6 decembrie, criza politica nu va permite Romaniei sa aiba un Guvern cu care sa pot discuta aceste subiecte", a declarat Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa.

Subventiile pentru companiile de stat, alta piatra de incercare

Tudor Serban, secretar de stat la MInisterul Economiei a declarat luni, dupa intalnirea cu FMI:

  • masurile vor fi conform programului de disponibilizare a 600 de salariati in acest an, si 1000 anul viitor cu speranta ca in 2012-2013 vom sti sa functionam fara subventii.
  • subventiile pana in 2013 sunt aprobate de Comisia Europeana, nu au spus sa nu mai existe subventii, sunt foarte deschisi, dar vor pentru orice problema care apare sa ai solutii.
  • Subventiile trebuie sa dispara pentru ca asta este politica Fondului, nu avem un anumit termen pentru asta.
  • Cel putin sapte companii vor rezista fara subventii. Vor mai exista subventii la cel putin 2-3 companii.
  • Dupa mine va ramane cu subventie Petrosaniul, iar de la transporturi CFR calatori si infrastructura

FMI - de acord cu mentinerea nivelului actual al taxelor si impozitelor?

"Nu se va pune in continuare problema de crestere a veniturilor bugetare printr-o crestere a TVA sau a oricarei alte taxe", a spus Florin Pogonaru.

"Am cerut sa se mentina actualele taxe si impozite pentru ca in conditii de criza, cresterea taxelor si impozitelor nu face decat sa agraveze situatia si din reactia reprezentantilor FMI si ai UE am constatat ca nu ne-au contrazis deci a fost un acord tacit", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM.

Alte posibile concluzii ale discutiilor cu FMI:

  • "Ajutorul pe care l-am solicitat printr-o scrisoare deschisa, legat de fondurile structurale, pare sa fie o idee agreata de Fond." - Cezar Coraci
  • "Au fost de acord cu ceea ce am spus noi, ca Banca Nationala care a avut o politica foarte buna poate sa diminueze rezervele minime obligatorii, si-au si notat acest lucru si probabil ca va exista un raspuns pozitiv" - Cezar Coraci
  • "Propuneri referitoare la IMM-uri, mai buna relatie intre stat si firme in ce priveste plata achizitiilor de la stat - s-a manifestat disponibilitatea ca si in Romania sa se aplice prevederile noii Directive europene care prevede plata in maximum 60 de zile" - Ovidiu Nicolescu
  • "Un alt element primit in mod pozitiv - am solicitat folosirea cu prioritate a sumelor care se primesc de la FMI, UE si Banca Mondiala pentru investitii pentru a avea acel efect multiplicator" - Ovidiu Nicolescu