Situatia din Romania privind gripa porcina este sub control, din punct de vedere medical, se arata intr-un comunicat al Presedintiei dupa incheierea sedintei CSAT. "La momentul actual, in Romania situatia este net mai buna, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene sau tari din vecinatate".

In prezent, pe teritoriul Romaniei se inregistreaza un numar de 650 de cazuri de infectie cu A/H1N1.

In cadrul CSAT s-a luat decizia suplimentarii fondurilor pentru achizitia de echipamente, medicamente, mijloace de protectie si vaccinuri. De asemenea, s-a discutat o serie de masuri pentru o mai buna comunicare intre institutiile responsabile, precum si pentru o mai buna informare a opiniei publice.

In acelasi timp, s-au analizat implicatiile circulatiei persoanelor la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Bulgaria, unde se inregistreaza focare extinse de gripa A/H1N1 si forme mai severe de boala. Ministerul Administratiei si Internelor monitorizeaza tranzitul la frontiera in scopul identificarii potentialilor bolnavi cu afectiuni respiratorii.

Membrii CSAT isi exprima increderea ca sistemul medical romanesc are capacitatea de a gestiona aceasta pandemie.

Traian Basescu a declarat, luni, la o intalnire cu presa locala, la Palatul Cotroceni, ca, in opinia sa, nu este necesar ca Romania sa importe doze de vaccin impotriva virusului A/H1N1 si a sustinut ca Institutul Cantacuzino are deja un milion de doze.

Presedintele l-a criticat pe secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu-Cercel, dupa ce acesta afirmase ca propagarea virusului gripei noi ar impune importul de doze de vaccin.

Si consilierul prezidential pe probleme de sanatate, Virgil Paunescu, a declarat marti ca Adrian Streinu Cercel induce un sentiment de panica in populatie.

"Filmul acesta seamana cu ceea ce s-a intamplat la gripa aviara - se iese zilnic in conferinta de presa, a mai murit o gaina, a mai cazut o cioara" si s-au achizitionat cantitati mari de dezinfectant pentru drumuri, neglijand faptul ca "pasarile au prostul obicei sa zboare si nu sa mearga pe drumuri", a explicat el.

Adrian Streinu Cercel a demisionat marti din functia de secretar de stat. Demisia sa intervine la mai putin de o luna dupa ce fusese numit in aceasta functie, in ministerul condus de Adriean Videanu, ca interimar.