"Am inteles ca exista niste nemultumiri din cauza faptului ca legea sistemului unic de pensii, legea salarizarii si legea disciplinei fiscale nu au fost adoptate inca. Fondul incearca insa o solutie in aceasta perioada pentru ca si pentru ei ca si pentru noi este clar ca inainte de 6 decembrie, criza politica nu va permite Romaniei sa aiba un Guvern cu care sa pot discuta aceste subiecte", a declarat Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa, la finalul intalnirii cu Fondul Monetar International. In acest moment, delegatia FMI discuta cu reprezentantii mediului de afaceri.

"Am discutat si punctele pe care am mai dori sa le negociem cu Guvernul, din legea sistemului unic de pensii si legea salarizarii unitar. In principiu fondul are o pozitie flexibila spunand ca este important a echilibra bugetul de pensii, varsta de pensionare, nivelul contributiilor, nivelul pensiilor - acestea fiind elemente de calcul care se pot negocia", a declarat Dandea.

Reprezentantii Fondului considera ca Romania va avea o crestere de jumatate de procent anul viitor si probabil 1,5% in 2011; sigur este o crestere usoara; acesta nu va permite cheltuieli bugetare sensibil mai mari anul viitor, dar credem ca adoptarea la inceputul anului a celor 3 legi va permite un nivel al cheltuielilor bugetare pentru a se incadra intr-un deficit de maximum 5,5% - potrivit liderului sindical.

"In perioada aceasta nu poate fi vorba de o revizuire a acordului pentru ca Fondul nu are cu cine sa negocieze. O eventuala revizuire se poate discuta dupa 6 decembrie. Distanta intre aceasta data si momentul intrunirii board-ului FMI care va hotari asupra transei urmatoare este foarte mica, de numai 4 zile", a mai spus Dandea.

UPDATE

Alt reprezentant al sindicatelor a declarat:

  • Nu s-a vorbit de inghetarea salariilor.
  • Din discutii a reiesit ca se pot face orice fel de modificari dar bineinteles in interiorul sistemului, adica daca scadem de undeva, trebuie sa ridicam in alta parte, trebuie sa existe un echilibru. Exista loc de dialog social dar se pare ca acest lucru nu este inteles de Guvern.
  • Cel de la Comisia Europeana a spus ca este dezamagit ca acest dialog social nu a avut loc desi s-a stiut de la inceputul anului.
  • Am spus ca nu ne convin anumite lucruri care deja au fost avansate, precum varsta maxima de pensionare, toate sindicatele solicita ca aceasta varsta sa fie de 63 de ani in urmatoarea perioada, si pentru femei si pentru barbati. Au spus ca se poate negocia, dar asa cum am spus, in cadrul unui sistem bine stabilit astfel incat sa nu ajungem in colaps.
  • Nu ni s-a spus nimic despre cresterea taxelor, dar depinde de cum evolueaza sistemul.