Uniunea Sindicatelor Libere Metrou a organizat joi, intre orele 11 si 13, un miting de protest in Capitala, in fata Ministerului Transporturilor, urmat de mars spre Ministerul Finantelor. Salariatii de la metrou sunt nemultumiti ca nu a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru Metrorex pe 2009, iar contractul colectiv de munca expira in 1 noiembrie.

UPDATE: Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat joi ca solicitarea sindicalistilor de la Metrorex privind cresterea salariilor cu 26% este exagerata si o discutie legata de eventuala majorare a salariilor va avea loc la inceputul anului viitor, dupa aprobarea bugetului companiei pe 2010, informeaza Mediafax. El a spus ca guvernul a aprobat miercuri bugetul de venituri si cheltuieli al Metrorex pentru anul 2009 si le-a reamintit angajatilor de la metrou ca jumatate din fondurile companiei reprezinta subventii de la stat.

  • "Ei vor sa incheie contractul colectiv pentru 2010, care nu se poate face acum, pentru ca legea spune ca nu se poate incheia inainte de aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli (pentru 2010, n.r.). Chiar daca unii asa faceau, vom discuta acest lucru la inceputul anului viitor."

Totodata, el a atras atentia ca Fondul Monetar International nu a acceptat cresteri salariale mai mari decat inflatia.

  • "Anul trecut, in noiembrie, Orban (Ludovic Orban, fost ministrul al Transporturilor, n.r.) le-a dat o marire de 23%, pentru ca erau alegeri parlamentare. S-au platit acele salarii mari o luna in 2008 si restul in 2009."

De asemenea, ministrul i-a transmis primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, ca poate transfera Metrorex de la MTI la administratia locala in orice moment.

  • "Daca Oprescu doreste Metrorex-ul, putem maine dimineata sa-l transferam si se poate ocupa dumnealui de aceste probleme, daca doreste."

Aproximativ 700 de sindicalisti de la metrou s-au adunat, joi, in fata Ministerului Transporturilor, pentru a protesta fata de refuzul administratiei Metrorex de a incepe negocierile pentru un nou contract colectiv de munca. Ulterior, sindicalistii au plecat in mars spre Ministerul Finantelor, dupa ce au avut o discutie cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascalu.

Sindicalistii de la metrou amenintau, in 13 octombrie, cu greva, nemultumiti ca administratia refuza inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, in conditiile in care cel vechi urmeaza sa expire la 1 noiembrie, si cereau o majorare a salariilor cu 26%.