Societatea Academica din Romania a dat in judecata Primaria Constanta, AVAS, Agentia Nationala de Resurse Minerale, Metrorex, Eximbank si Primaria Sectorului 1 pentru ca au refuzat sa faca publice contracte in valoare de sute de milioane de euro. SAR a decis sa actioneze in instanta institutiile publice in urma unei monitorizari in care au fost cuprinse 281 de institutii publice si au fost investigate 29 de mari contracte de achizitii publice. Studiul SAR prezinta si lacunele legislative in privinta achizitiilor publice dar si cum autoritatile publice ocolesc legislatia pentru a acorda preferential contracte finantate din fonduri publice.

SAR a analizat in detaliu 29 de contracte de achizitii publice, fiind evaluata transparenta institutiilor publice. Pentru cele 29 de contracte SAR a solicitat institutiilor publice accesul direct la dosarele de achizitie care, potrivit legislatiei, sunt publice.

Din analiza SAR a reiesit ca unele institutii publice au permis accesul la aceste dosare, iar in alte cazuri institutiile au refuzat cu desavarsire accesul la informatii. Din aceasta a doua categorie SAR a ales sase institutii pe care sa le actioneze in instanta pentru lipsa de transparenta. "Pentru a crea precedente juridice, pentru a lamuri cine are obligatia de a furniza informatii publice si cine nu, precum si pentru a stabili in ce masura o autoritate publica poate accepta ideea unor contractanti de a introduce clauze de confidentialitate", sunt cateva din motivele pentru care SAR a actionat in instanta cele sase institutii publice. Toate procesele sunt in derulare.

In continuare va prezentam institutiile publice si contractele de achizitii pentru care SAR a deschis procese in instanta:

  • AVAS: Contractul de privatizare Ford. HotNews.ro a relatat despre acest contract inca din 2007 si a solicitat desecretizarea lui. Detalii despre acest subiect aici
  • Primaria Sectorului 1: Contractul cu Romprest. Este vorba despre un contract de peste 450 milioane de euro. HotNews.ro a relatat ca acest contract a fost denuntat in justitie de catre Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice. Autoritatea considera contractul nul si a solicitat desfiintarea lui de catre instanta. Detalii despre caz aici
  • Eximbank: Contractul cu Real Prompt Solutions pentru servicii de publicitate. Este vorba de un contract de cateva sute de mii de euro prin care Eximbank, o banca de stat, a achizitionat spatiu publicitar la mai multe televiziuni. Banca a refuzat sa publice contractul explicand ca ar incalca secretul bancar. Detalii despre acest caz aici
  • Metrorex: Contract pentru spatii publicitare. Despre acest subiect a relatat si HotNews.ro in 2008. Spatiile de la Metrou sunt manageriate de o firma a sindicatului de la Metrorex. Prin intermediul companiei Monopoly Media controlata de Sorin Ovidiu Vantu, acesta a realizat ZoomTv, televiziunea de metrou. Si in acest caz atat Metrorex cat si compania sindicatului au refuzat sa faca public contractul. Detalii despre acesta afacere aici
  • Primaria Constanta: Opt contracte cu agentii de presa si televiziuni, contracte cu agentii de paza. Despre contractele semnate de primarul Radu Mazare, HotNews.ro a relatat pe larg. Cele opt contracte de publicitate acordate de Radu Mazare insumeaza aproape 2 milioane de euro. Dupa ce HotNews.ro a relatat despre aceste contracte, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca a deschis o ancheta. Pe 12 august agentiile de stiri au relatat ca si Directia Nationala de Anticoruptie cerceteaza contractele prin care Mazare a cumparat stiri pozitive de la televiziunea partenerilor sai de afaceri, detalii aici. Detalii despre contractele semnate de Radu Mazare aici.
  • ANMR: Contractul de exploatare off-shore OMV-Petrom.

Sondaj de transparenta pe 281 de institutii publice

Pe langa cele 29 de contracte investigate in detaliu, SAR a realizat si un sondaj care a cuprins 281 de institutii publice: primarii, consilii judetene, tribunale, regii autonome etc. De la aceste autoritati publice SAR a cerut: lista achizitiilor publice din ultimul an in valoare mai mare de 5.000 de euro, incluzand: tipul procedurii, justificarea tipului de procedura aleasa, serviciile si produsele achizitionate, valoarea totala a achizitiei.

Sondajul a urmarit viteza de raspuns a autoritatilor, cat de complet este raspunsul si calitatea raspunsului. Institutiile au primit un punctaj. SAR a centralizat punctajele si a realizat un grafic care arata ca cel mai bine stau in ceea ce priveste transparenta tribunalele, consiliile judetene si primariile de orase. In schimb, cel mai prost stau spitalele, primariile din mediul rural si companiile de stat, regiile autonome si institutiile direct subordonate ministerelor.

  • Studiul SAR poate fi vizualizat aici