"Eu sunt diplomat de cariera si Ministerul Afacerilor Externe este extrem de important pentru mine. Cred ca politica externa nu trebuie sa depinda de turbulente politice interne si tocmai de aceea am acceptat sa fiu pe aceasta lista: este un mesaj ca avem nevoie de normalitate, de conducerea politicii externe romanesti pe principii de profesionalism in domeniu si nu dupa interese de politica interna si ca institutia „profunda” a diplomatiei conteaza", a aratat Bogdan Aurescu, propunerea pentru portofoliul afacerilor externe in guvernul Croitoru, intr-o declaratie pentru HotNews.ro.

Aurescu spune ca este constient de sansele pe care le are acest guvern in parlament, insa crede ca includerea sa pe lista lui Croitoru, "intr-o perioada in care interesul pentru politica externa este din pacate mult redus", este "un mesaj de normalitate pentru MAE".

"Lumea ma asociaza cu cei 9.700 km patrati nou intrati sub jurisdictia suverana romaneasca dupa procesul de la Haga, si este firesc. Subliniez insa ca la acel proces cel mai important lucru a fost consensul national pe care acel proiect l-a atras.

Sunt in continuare diplomatul de cariera pe care l-ati cunoscut la Haga si in continuare nu am afilieri politice. Politica externa, un domeniu extrem de special, este singura mea afiliere politica", spune Aurescu.

Din punctul sau de vedere, este important ca institutia diplomatiei sa fie protejata de interferentele politicii interne, sa actioneze cu profesionalism si rigoare si sa functioneze eficient, indiferent de „starea vremii” politice interne.

"Am o experienta extinsa in Minister, unde vin zi de zi de 13 ani, si il cunosc foarte bine. Diplomatia romana are nevoie de o conducere stabila si profesionista pentru a face fata cerintelor profilului international actual al Romaniei, precum si – foarte important – de continuitate. Iar Romania trebuie sa aiba o voce mai puternica si mai hotarata pe scena internationala – asa cum a avut la Haga", a mai spus Aurescu.