Sorin Oprescu va intra in concediu de odihna pe 24 octombrie pentru a-si sustine campania electorala. Primarul General spune ca, pentru o luna, va fi doar candidat la presedentie. In realitate, printr-un ordin de primar si o delegare de atributii, Oprescu va controla tot ce misca in Primarie chiar si din campanie.

Primarul Oprescu a anuntat consilierii generali ai Capitalei ca, din 24 octombrie, va intra in concediu de odihna pentru a participa la campania electorala. Sorin Oprescu a mai anuntat si ca atributiile sale au fost predate viceprimarului PRM Victor Iovici. Primarul a mai mentionat ca, odata intrat in campanie, primaria va fi condusa de viceprimarul Iovici.

In realitate, Oprescu va controla fiecare miscare din Primaria Capitalei. In primul rand, Oprescu are controlul informatiilor care circula in institutie. Printr-o dispozitie de primar, Oprescu a impus functionarilor ca orice informatie pe care o transmit catre consilierii generali ai Capitalei sa fie mai intai trimisa lui. "Conducatorii din aparatul de specialitate al Primariei Capitalei precum si ai institutiilor publice de interes local al Municipiului Bucuresti se pot prezenta la convocarile Consiliului General al Capitalei si pot transmite date, informatii si documente numai dupa informarea prealabila a Primarului General si numai cu acordul acestuia", se arata in dispozitia lui Oprescu.

Practic toate proiectele majore ale Capitalei sunt realizate de comisiile de specialitate din cadrul Consiliului General care lucreaza cu directiile din Primarie. Orice schimb de documente va trece mai intai pe la Sorin Oprescu si nici un proiect major nu se va putea realiza fara aprobarea lui. Aceasta dispozitie a fost contestata de catre consilierii PSD si cei ai PDL care au cerut ca prefectul Capitalei sa verifice legalitatea actului.

Un alt aspect care demonstreaza ca, in realitate, Sorin Oprescu nu lasa din mana Primaria este si faptul ca functia de ordonator principal de credite a fost transferata sefului departamentului economic, Mircea Constantin. Despre acesta, surse din cadrul Consiliului General au declarat ca este unul dintre apropiatii primarului. Pe langa toate acestea, chiar Oprescu a mentionat ca pentru orice contract mai mare de 1 milion de lei isi va intrerupe campania si va veni la Primarie.

Sorin Oprescu l-a ales pe Victor Iovici in defavoarea viceprimarului PDL Mircea Raicu. Oprescu si viceprimarul Raicu au avut constant schimburi de replici. Raicu l-a acuzat de mai multe ori pe Sorin Oprescu ca nu isi face datoria ca primar. Chiar joi, cand Oprescu a anuntat ca intra in campanie electorala, viceprimarul PDL a prezentat un raport de evaluare a primarului general care poate fi descarcat aici. Mircea Raicu a afirmat ca Oprescu este corijent la initierea de proiecte si ca a a pierdut milioane de euro finantari europene.

Pe de alta parte, nici consilierii PSD nici cei PDL nu au contestat numirea lui Victor Iovici ca inlocuitor pentru o luna a primarului general. Presa a relatat ca ar fi apropiat de PDL si ca din aceasta cauza Vadim Tudor ar fi dorit sa il excluda din partid dupa ce PDL, ajutat de Iovici, a reusit sa isi consolideze majoritatea in Consiliul General. Despre Victor Iovici, cotidianul Gardianul a relatat ca este cercetat penal pentru fals in urma unei sesizari facute de Agentia Nationala de Integritate.