Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a declarat, miercuri, ca in aceasta toamna si iarna nu se vor produce inundatii, fiind posibila depasirea cotelor de atentie, dar nu si a celor de pericol, insa in aprilie sunt posibile viituri mai mari, transmite Mediafax.

Petre Stanciu a precizat, in deschiderea Conferintei stiintifice anuale a INHGA - Estimarea si Predictia Fenomenelor Hidrologice Externe - ca in urmatoarele luni de toamna si iarna nu vor fi probleme din punct de vedere hidrologic. Se vor inregistra depasiri ale debitelor unor rauri, dar nu vor fi viituri importante.

"Este vorba de raurile din zona inalta, la munte, Moldova si raul Bistrita, cursul superior al raului Moldova, Buzau superior si toate raurile din sud, plus cele din Maramures, pentru ca aici se manifesta fenomene de iarna mai puternice decat in alte zone", a precizat Stanciu.

Directorul INHGA a afirmat ca vor fi luate masuri pentru diminuarea efectelor acestor fenomene, pentru alimentarea cu apa a populatiei daca va fi cazul.

  • La inceputul primaverii, in martie - aprilie, vor fi viituri mai importante ca in 2009

"In februarie, martie, aprilie se topesc zapezile care, suprapuse cu precipitatiile si temperaturile foarte scazute vor duce la fenomene hidrologice deosebite", a spus Petre Stanciu.

Vor exista si avertizari pentru depasirea cotelor de inundatii care apar deja, fiind depasite malurile raurilor Suceava, Moldova, Trotus, zona din Ramnicul Sarat, Buzau, raul Ialomita, Prahova, raurile din Oltenia, Tismana, Oltetu si mai ales Motru, a afirmat directorul INHGA.

Aceste prognoze de lunga durata se vor actualiza prin prognozele de scurta durata care vor fi precedate, in situatiile in care se prognozeaza posibilitatea depasirii cotelor de aparare, de avertizari hidrologice emise pe baza situatiei hidrologice si a evolutiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.