Conform Eurostat, in 2007, numarul politistilor romani era de 45.391, ceea ce inseamna ca avem 211 politisti la 100.000 de locuitori. Tot in 2007, numarul oficial al infractiunilor a fost de 281.457, rezultand o medie de 6.2 infractiuni pe cap de politist intr-un an. Sunt multe? Sunt putine? se intreaba Cristian Orgonas pe blogul sau.

Sa vedem cum stau altii. In Suedia, acolo unde rata infractionalitatii este de zece ori mai mare decat in Romania, numarul politistilor raportat la populatie este mai…mic decat la noi, iar numarul infractiunilor pe cap de politist este de 73, de unde deducem ca politistul suedez este de 12 ori mai ocupat decat cel roman.

Cu toate acestea insa, cine se simte mai in siguranta pe strazi sau in mijloacele de transport in comun? Cetateanul roman, sau cel suedez?

Din punctul de vedere al numarului de politisti la 100.000 de locuitori, Romania se afla pe locul 22 din 26 de tari membre UE (nu exista date pentru Bulgaria), de unde deducem ca Politia Romana ar trebui sa mai angajeze oameni.

Daca judecam insa lucrurile dupa numarul infractiunilor pe cap de politist, ne aflam din nou la coada clasamentului, respectiv pe locul 24 din 26, ceea ce inseamna ca multi politisti cam freaca menta prin sectii.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.